Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

Toužíte po lahodné nádivce v opravdu každé porci dozlatova vypečeného kuřete? Šéfkuchař Tomáš Reisinger vám krok za krokem ukáže, jak na to!

Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do hodiny
+ vykostění
PT1H
Pečení 1:00
Kuře Česká

Ingredience

    • 1 celé kuře, vykostěné (viz návod)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • sladká mletá paprika či grilovací koření
    • 80 g másla, rozpuštěného

    NA NÁDIVKU

    • 1 lžíce slunečnicového oleje
    • 50 g bílé slaniny (špeku), na kostičky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 menší mrkev, nastrouhaná nahrubo
    • 300 g kuřecích jater
    • sůl, čerstvě mletý pepř a strouhaný muškátový oříšek na ochucení
    • 4 tvrdší housky, nakrájené na 1cm kostky
    • 2–3 stroužky česneku, drcené
    • hrst petrželky, nasekané
    • hrst medvědího česneku, překrájeného
    • 2 vejce

    K PODÁVÁNÍ

    • 12–18 plochých fazolových lusků
    • 500–700 g nových brambor
    • 80–100 g másla
    • svazek pažitky, nasekaný

Příprava jídla

PŘIPRAVTE SI NÁDIVKU

1 Játra odblaňte, zbavte žilek a nakrájejte je na kousky. Cibuli i slaninu nakrájejte na kostičky. „Mrkev nastrouhejte nahrubo, aby byla v nádivce pěkně vidět. Nastrouhaná najemno zabarví nádivku dooranžova,“ radí šéfkuchař. Housky nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm.

2 Na oleji rozpečte v kastrolu slaninu, asi po 3 minutách vsypte cibuli a mrkev a opékejte 2 minuty doměkka. Přidejte játra, nechte je zatáhnout, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidejte 3/4 dávky nakrájené housky. Vše opět orestujte a stáhněte z ohně.

3 Přidejte petrželku, medvědí česnek, vejce a zbylou housku (pokud jste měli tvrdší housky, opečte celou dávku již s játry; naopak čerstvé pečivo ještě rozdělte a poslední třetinu vmíchejte až úplně nakonec). Směs promíchejte, případně ještě dochuťte.

 

NAPLŇTE KUŘE NÁDIVKOU

1 Kostru z kuřete překrájete na kusy a všechny kosti vložte na dno pekáče, kde budete kuře péct. Díky nim bude vypečená šťáva chutnější a silnější.

2 Upravte poměr masa na prsou a zádech podle návodu a pak kuře uvnitř osolte, opepřete, naplňte a zformujte do původního tvaru.

3 Otvor (maso i kůži) stáhněte k sobě a spíchněte ostrými párátky či kovovými jehlami. Křídla založte za zády a nohy svažte kuchyňským provázkem.

 

 

 

UPEČTE KUŘE A NAPORCUJTE HO

1 Kuře osolte, okořeňte, položte na kosti prsy nahoru a přelijte máslem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C bez podlévání 60–75 minut dozlatova.

2 Upečené kuře nechte asi 10 minut odležet, pak odřízněte provázek a vytáhněte párátka. Potom postupně odřízněte od těla stehna i křídla.

3 Trup s nádivkou nakrájejte směrem od krku na plátky. Porce lehce přelijte vypečenou šťávou z pekáče a podávejte s lusky a bramborami.

 

 

 

NÁDIVKA NAVÍC

Nádivku udělejte z dvojnásobného množství. Vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu na srnčí hřbet naplňte nádivkou a formu překlopte na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení. Nádivka sice vyběhne a lehce nazdvihne formu, ale část, na které po upečení nádivka stojí, se nevyboulí.

 

 

 

VHODNÉ PŘÍLOHY

  • Fazolové lusky blanšírujte 2–3 minuty v horké vodě, pak slijte, nechte okapat a krátce prohřejte na rozpuštěném, lehce osoleném másle.
  • Nové brambory uvařte ve slupce, pak oloupejte a prohoďte je na zbylém másle smíchaném s nasekanou pažitkou.

 

 

JAK VYKOSTIT KUŘE

Přehledný návod krok za krokem najdete tady.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kopřivová nádivka

Kuře na másle s nádivkou

Kuře s nádivkou z pancetty

Masová trojctihodná nádivka

Nádivka s uzeným bůčkem a jarními bylinkami

Velikonoční nádivka podle Marty

Velikonoční nádivka s králíkem a zeleninou

10x velikonoční nádivka

Svěží jídla proti jarní únavě

Přidat komentář