Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečivo na věnec

Pečivem ozdobte proutěný bílý věnec a máte adventní ozdobu na dveře či stůl.
Vydání: 2012/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 1-2 věnce
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 1 kg hladké mouky
    • 140 g másla
    • 100 g voňavého (domácího) sádla, nebo másla, rozpuštěného
    • 60 g čerstvého droždí
    • asi 300 ml vlažného mléka
    • 175 g krupicového cukru
    • 2 velké nebo 3 malé žloutky
    • 1/2 lžičky soli
    • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • 1 prošlehané vejce na potření
    • hrubý cukr, mák a další semínka na posypání

Příprava jídla

1 Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml vlažného mléka. Nechte v teple vzejít kvásek. Do prosáté hladké mouky nakrájejte máslo nebo sádlo na drobné kostičky. Přidejte vzešlý kvásek, prošlehané žloutky, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte další mléko (ale nepřežeňte to, těsto by mělo být tužší než na běžnou vánočku, aby dobře drželo tvar). Vařečkou či rukou uhněťte hladké tužší tvárné těsto. Dejte ho do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na 3 hodiny).

2 Z poloviny těsta upleťte 3–4 minivánočky (ideálně jako dlaň). Vyválejte 7 tenkých válečků (tenkých asi jako tužka). Nejdřív ze 4 pramenů upleťte dolní díl a pak ze 3 horní cop. Položte na sebe, konce copu zahrňte pod vánočku a upevněte párátky, aby se při pečení nerozjely. Potřete vejcem.

3 Ze zbylého těsta vytvořte věnečky (vytvoříte je ze 2 pramenů zatočených do spirály), preclíky a bochánky. Vše potřete rozšlehaným vejcem. Bochánky navíc naříz něte, posypte mákem, sezamovými semínky a hrubým cukrem. Takto připravené pečivo včetně vánoček nechte ještě hodinu kynout na plechu.

4 Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 25–35 minut podle velikosti.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář