V posledních letech jim šéfkuchaři vrací zaslouženou slávu. Hovězím líčkám dušeným na červeném víně totiž nikdo neodolá, maso se rozpadá na jazyku! Ideální jako sváteční oběd nebo romatická večeře. Jako příloha jim nejvíce svědčí bramborová kaše.
Suroviny
Postup
Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé nové koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.
Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140 °C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.
Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.
Při podávání dejte kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.
Komentáře
Výborné, omáčka skvostná, prožil jsem zweigltrebe z Pavlovic, dvě a půl hodiny v pekáčku akorát. Místo žampionů jsem musel pozit hlivu - taky skvělé.
Byly skvělé, jen doporučím zeleninu pořádně osmahnout a víno přidávat postupně po cca 2dcl - je to delší, ale chutnější. Taky délka dušení masa byla cca 4 hodiny, po dvou hodinách bylo stále tuhé. Postup jsem vyladila podle návodu Z.Pohlreicha :-)
Skvělé, málo pracné a všichni spokojeni.