Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní bramborová kaše
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 75
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 791 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 100 g
Tuky 35 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdá se vám bramborová kaše příliš obyčejná příloha? Vyzkoušejte náš recept a přesvědčte se o opaku. Kaši jsme ochutili špetkou mletého muškátového oříšku, který příjemně zvýrazní chuť brambor. A pokud vám náhodou kaše od oběda zbude, pomocí lžíce z ní vytvarujte noky a společně s mletým mákem, cukrem a rozpuštěným máslem ji večer podávejte jako improvizované škubánky.

Suroviny

varný typ C
mléko 100 ml
sůl
pepř

Postup

1

Brambory uvařte ve slupce, nechte okapat a oloupejte je. (Pokud vám vaření brambor na kaši ve slupce připadá přehnané, uvařte je oloupané, než však začnete dělat kaši, nezapomeňte je pořádně zbavit vody.)

2

Ještě teplé brambory rozšťouchejte v hrnci nebo rendlíku anebo je prožeňte lisem na brambory. Osolte, opepřete a ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem.

3

Po kouscích zapracujte máslo a metlou vyšlehejte dohladka.

4

Přilijte ohřáté mléko a kaši vařte na mírném plameni za častého míchání 5–6 minut, abyste získali hebké načechrané pyré.

NĚCO NAVÍC
Některým lidem šlehaná kaše prostě nejede. Pokud mezi ně patříte, vynechte metlu a kaši jednoduše jen rozšťouchejte dohladka a přitom do ní zapracujte mléko.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...