Medovník

Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.386505
163 (hlasy)
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 7-10 minut každy plátOdležení: aspoň 2 hodiny
Příprava 0:35

Ingredience

    • 3 vejce
    • 300 g krupicového cukru
    • 1 heru
    • 3 lžíce tmavého medu
    • 1 lžičku jedlé sody
    • 400 g hladké mouky 00 extra


    Na krém:

     

    • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
    • 300 g másla

     

Příprava jídla

1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou. 

4. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte.

6. Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. 

Tipy, jak upéct ,klasický‘ medovník z cukrárny
■ Lehce pozměňte krémy. Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořte do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vařte. Můžete použít i tlakový hrnec, dobu varu pak zkraťte na polovinu. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel smíchejte s třetinou másla.

■ Zbytek másla prošlehejte s 300 g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilinového cukru. Přidejte hrst sekaných vlašských ořechů. Upečené pláty pak potírejte střídavě oběma krémy.

 

 

 

 

 

 

 

Vyzkoušejte také tento báječný recept na

Nahlásit chybu v receptu

Související

Medové dezerty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jo, medovník je skvělej.
Obrazek uzivatele
Medovník je vážně báječný.Nečekala jsem tak snadnou přípravu něčeho tak báječného.Jen si člověk teprve při jeho přípravě uvědomí,jaká je to kalorická bomba! Ale za ten hřích to stojí :)
Obrazek uzivatele
Medovník podle tohoto receptu jsem pro velký úspěch pekla již několikrát. Je velmi sladký a tak přidávám do krému trochu uvařeného neslazeného pudinku.Výsledek je pak naprosto perfektní!
Obrazek uzivatele
I přesto, že mi příprava téhle lahůdky zabrala mnohem více času než je udáno v receptu (myslím tím pečení jednotlivých plátů:o), tak jsem s ním slavila obrovský úspěch u celé rodiny a sama jsem z výsledku opravdu nadšená! Moc díky za tenhle fantastický recept!!!
Obrazek uzivatele
Ahoj, medovník je naprosto fantastický. Pekla jsem ho pro velký úspěch taky už několikrát. Protože je na mě ale příliš sladký tak do máslového krému přidávám jen vanilinový cukr. Posypku jsem si mírně upravila. Zbytkové těsto z plátů nastrouhám, aby byla posypka jemnější a ještě do ní přidávám ořechy.
Obrazek uzivatele
Medovník je opravdu fantastický.Střídám krém ještě s jedním krémem,který se skládá z 1 husté kysané smetany a 5 dkg moučk.cukru.Je výborný.Prostě mňamka.
Obrazek uzivatele
Nejsem žádný expert na pečení, ale na medovník jsem se s nadšením vrhla. Dala jsem pár rad z fóra dohromady a výsledek byl přímo pohádkový. Těsto jsem zpracovala podle receptu, jen jsem ubrala cukr na 200g. Těsto jsem nechala v lednici úplně vychladnout a pak z něj vyválela v pohodě 8 tenouličkých placek, papír i váleček jsem si lehce pomoučnila. První krém jsem udělala ten karamelový a střídala ho se zakysanou smetanou (na 2 zakysanky 1 van.cukr), placky jsem zlehka potřela silným černým čajem. Ovace ohromné :)
Obrazek uzivatele
Medovník je dobré nechat uležet ne pár hodin, ale tak 1 nebo lépe 2 dny. Pak je přímo fantastický. Pokud ale spěcháte, udělejte to jako já - jednotlivé pláty jsem po obou stranách před namazáním "pokapala" mlékem - nebojte se ho použít víc.
Obrazek uzivatele
Taky dávám do posypky opražené oříšky - krém dělám ten cukrářský, ze Salka. A nařezané díly ještě zdobím šlehačkou a sypu zbytkem posypky. MŇAM!
Obrazek uzivatele
Medovník je báječný. Sice moc máslový a sladký, ale to se dá upravit. Doporučuji kus medovníku schovat do mrazáku! Když se pak vyndá, je úžasně jemný a vláčný.... prostě ráj na zemi!
Obrazek uzivatele
Tak jsem včera upekla placky. Jdou vyválet lépe, když je těsto vychladlé, jinak je to jako žvýkačka. Mám ale dotaz, plechovka Tatry na krém musí být v papiňáku ponořená celá nebo jen do 3/4? Nechce se mi jí vařit hodiny. Díky
Obrazek uzivatele
Chtěla bych se zeptat jestli když dělám klasický krém, který je v bodu 5 v přípravě jestli se kondenzované mléko také vaří?
Obrazek uzivatele
Já jsem kondenzované mléko vařila v papiňáku skoro ponořené, asi hodinku a něco a hodně ztmavlo. Možná by stačilo 3/4 hodiny a pak to nechat dojít v papiňáku. Jiank by krém byl hodně tekutý, vařením to zhoustne
Obrazek uzivatele
Medovník je výborný.Já ještě jednotlivé vrstvy promazávám krémem a rybízovou či višňovou marmeládou.Je tak ještě lepší!
Obrazek uzivatele
Do medovníku jsem se taky pustila po bedlivém pročtení všech tipů z fóra. Kromě ubrání cukru na 200g do těsta (příště uberu ještě víc) jsem byla ale nejvděčnější za tip s vychlazením těsta a válečkem. Jinak bych byla asi bezradná, protože si nedovedu představit, jak mám takovou hustou hmotu natírat. Válečkem to šlo super,takže díky moc za radu a zítra se na medovník chystám znovu,tentokrát i stou zakysanou smetanou. Ivana
Obrazek uzivatele
Těsto na medovník se dobře roztírá, pokud je teplé. Já si rozložím pečící papír na sklokeramickou desku,která je ještě teplá od přípravy těsta v lázni a těsto roztírám přímo tam.Díky teplu se nelepí a podaří se vám krásně rozetřít.
Obrazek uzivatele
Medovník jsem zkoušela poprvé a podle tohohle receptu byl naprosto vynikající. Jen jsem změnila krém na pudinkovomáslový, nebylo to tak sladké, ale chutnalo všem. A moc.
Obrazek uzivatele
Ja jednotlive platy, jeste pokapavam medovinou nebo rumem, medovnik pak vlhne rychleji.
Obrazek uzivatele
jsem muz,ktery miluje sladke,a neleni se mi vyzkouset cokoliv upect.Tento recept je naprosto SUPER.Moje manzelka neverila ,ze to dokazu.Bylo to MNAM.Nejhorsi bylo dvoudenni cekani na zalezeni.Dik za recept.Milan
Obrazek uzivatele
Lepivé těsto se dobře roztírá navlhčenou stěrkou...
Obrazek uzivatele
Moc děkuji za Vaši radu. Roztírání těsta mi dělalo velké problémy. Při příštím pečení to určitě zkusím.
Obrazek uzivatele
Tenhle medovnik, to je pohadka. Tvorila jsem ho sice neco pres dve hodiny, ale stoji to za to. Ikdyz jsem mleko (kondenzovane slazene, ale odtucnene:-) vubec nevarila, je vyborny. A nejlepsi tak 3. den:-)
Obrazek uzivatele
Milá Pájo, docela by mne tedy zajímalo, jak jste docílila toho krému. Uvařené kondenzované mléko je tuhé jako puding, a to vždy býval základ krémů. Zkuste mi to, prosím, popsat bez vaření - nedovedu si to představit. Zajímavá je pouze jen úspora času a energie. Díky Jitka
Obrazek uzivatele
Pájo, zajímal by me ten krém. DIKY
Obrazek uzivatele
Krém jsem dělala tak, jak to vlastně bylo v receptu napsáno a o vaření mléka tam nic nebylo a vzhledem k tomu, že nikdy jsem nic takového předtím nedělala (myslím z kondenzovaného mléka), tak to možná byla náhoda, že to takhle vyšlo. Nebo to možná bylo tím, že jsem použila odtučněné kondenzované mléko. Prostě jsem ho jenom smíchala s máslem a natřela na pláty:-)
Obrazek uzivatele
Medovník jsem pekla poprvé, k oslavě dceřinných narozenin, a nemá chybu, všem chutná moc a moc. Ještě zkusím kousek schovat do toho mrazáku, jak tady někdo psal:-)
Obrazek uzivatele
Medovník jsem pekla poprvé, k oslavě dceřinných narozenin, a nemá chybu, všem chutná moc a moc. Ještě zkusím kousek schovat do toho mrazáku, jak tady někdo psal:-)
Obrazek uzivatele
Vaření je moje vášeň, ale jsem spíš přes maso, moje sestra měla minulý týden 45. narozeniny a co dát člověku, který má všechno ? :)...miluje medovník, tak jsem se rozhodl jí ho upéct, přes svojí veškerou nezkušenost jsem to podle návodu zvládl tak, že ho obdivovali všichni, jak na pohled, tak co se týče chuti. Už jsem recept předal asi 4 lidem. Děkuji za něj autorovi i těmto stránkám, jsou pro mě velmi inspirativní. Ostatním pěji at se nebojí ani receptů co mají víc než 3 ingredience, není to tak složité jak to na první pohled vypadá :)
Obrazek uzivatele
Medovník jsem upekla a darovala mamce k svátku. Všem moc chutnal, možná byl torchu sladší, ale povedl se a mamča měla radost!!! Určitě ho vyzkoušejte, stojí to za to!!!!
Obrazek uzivatele
Medovník jsem upekla příteli na Valentýna a nebyl z něj nadšený jen on, ale i jeho rodina(prý mu ho skoro celý snědli) a taky velice chutnal důchodcům v denním stacionáři, kam jsem jim ho přišla upéct. Pochvalovali si i bezzubí...

Stránky

Přidat komentář