Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hruškový cheesecake v medovníku

Kombinace dvou nejoblíbenějších dezertů, cheesecaku a medovníku, vás dostane. Doplňte ji aromatickým vínem a máte dokonalý dezert.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
PT23M
Pečení 0:23
Dort Česká

Ingredience

     NA TĚSTO

    •  170 g hery
    •  2 vejce
    •  200 g krupicového cukru
    •  2 lžíce tmavého medu
    •  1 lžička jedlé sody
    •  270 g hladké mouky (00 extra)

     NA HRUŠKY

    • 4 hrušky, oloupané a nakrájené na kostičky
    • svitek skořice
    • 2 hřebíčky
    • 3 lžíce cukru
    • 100 ml bílého vína

     NA NÁPLŇ

    • 500 g čerstvého smetanového krémového sýra (např. Philadelphia)
    • 170 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 280 ml smetany ke šlehání
    • 280 ml zakysané smetany
    • 9 plátků želatiny (1 a 1/2 sáčku, 15 g)

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Na těsto připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně vmíchejte med, cukr, mouku i sodu.

2 Směs v misce šlehejte šlehačem přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Těsto rozdělte do 2 dortových forem o průměru 23 cm a pečte 12–15 minut dozlatova (pozor: nepřepečte a nevysušte).

Na hrušky přiveďte v kastrůlku k varu koření, cukr a víno a míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte hrušky a vařte další 2 minuty. Nechte vychladnout a pak sceďte.

Na náplň prošlehejte čerstvý smetanový sýr a obě smetany s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Želatinu podle návodu na sáčku namočte do vody a počkejte, až nabobtná. Pak ji vymačkejte a v troše šťávy z hrušek v kastrůlku mírně zahřejte, až se rozpustí. Trochu náplně utřete s rozpuštěnou želatinou. Přidejte ke zbylé náplni a důkladně zašlehejte.

Vychladlé povařené hrušky zamíchejte do krému. Do dortové formy dejte jeden plát těsta, na něj naneste náplň a přiklopte druhým plátem těsta. Dejte aspoň na 4 hodiny do lednice. Náplň by měla ztuhnout. Ztuhlý dort přesuňte na servírovací talíř, opatrně nakrájejte a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sendvič se sýrem a hruškami

Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč

Salát s hruškami a modrým sýrem

Krambl amaretto s hruškami

Kořeněný koláč s hruškami

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Komentáře

Obrazek uzivatele
Neobvyklý a moc dobrý. Cukru dle mého stačí tak půlka.
Jen příprava mi tedy trvala déle (ale to u většiny receptů, takže chyba bude asi umě).
Obrazek uzivatele
luxusní..doporučuji..cukříku jsem tak též dala jen polovinu :-)) DĚKUJI !
Obrazek uzivatele
Zatím ještě nemůžu hodnotit chuť, protože jsem právě skončila, ale ta uvedená doba přípravy je teda úplně mimo realitu. Rozhodně nejsem začátečník a ač jsem se snažila připravit si všechny suroviny k ruce, celkový čas až do momentu, když jsem dort dala
chladit, byl tři hodiny. Kde se stala chyba, poradí mi odborníci? Jinak teda věřím, že výsledek bude luxusní.
Obrazek uzivatele
Myslím, že chyba se nestala u vás, taky bych řekla, že čas přípravy je trochu podhodnocený. Samozřejmě, až budete péct stejný dezert podruhé, budete zase o fous rychlejší, ale myslím, že v tomto případě se čas přípravy pod hodinu úplně stlačit nedá...
Obrazek uzivatele
Děkuji za odpověď, všem chutnalo, mně připadal ten pečený medový korpus trochu moučný, nevím, jak to přesně pojmenovat, prostě tam byla cítit více mouka. Možná proto, že jsem tu hmotu nešlehala celých deset minut, byla hodně tuhá a těžko se s ní pracovalo. Ale příště si asi vyberu už jiný recept.
Obrazek uzivatele
Dobrý den,

naše celá rodina byla velmi potěšena dalším úžasným podzimním dezertem. Příprava byla trochu naročnější na čas, ale výsledek luxusní. Také jsem nezávisle na ostatních komentujících přidávala pouze polovinu cukru. Jinak skvělé!! Doporučuji.
Obrazek uzivatele
Myslím, že recept je napsán zbytečně složitě. Těsto na korpus není nutné dělat ve vodní lázni, stačí na sporáku rozpustit máslo (Hera je fuj), do toho vmichat med, aby taky povolil a pak už normálně všechno rozšlehat. Mouku bych dala polohrubou, když je to tuhé, trochu mléka nebo oleje. A proč dva korpusy? Stačí jeden, který pak buď rozříznu nebo ho prostě nechám tak, na něj dám náplň a nahoru hrušky. Co se týče krému - šlehačku a želatinu vynechat, místo toho tam klepnout tak 3 vejce. Takže jenom ušlehám sýr, cukr, vanilku, zakysanku a vejce - otázka 5 minut. Je tam hodně bodů, které se dají zjednodušit.

Přidat komentář