Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ambrozie z Verchlábe
Ambrozie z Verchlábe
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ambrozie z Verchlábe

4.6/5 Počet hodnocení: 8
Do 50 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5583 kcal
Bílkoviny 280 g
Sacharidy 601 g
Tuky 212 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ambrozie je vařené maso, které se připravovalo v mnoha úpravách. Vrchlabská verze je doplněná bramborami – právě v zápisníku místního občana z roku 1771 byla nalezena první písemná zmínka o bramborách v Krkonoších…

Suroviny

kotleta 1 kg
vepřová bez kosti, vcelku
brambory 1,2 kg
česnek 7 stroužků
tymián 1 ČL
sůl
Na pórek na česneku
pórek 4 ks
menší
na zaprášení
česnek 3 stroužky
zázvor (čerstvý) 1 PL
sůl
pepř

Postup

1
Do hrnce vlijte litr vody, vložte do něj maso a bobkové listy. Vařte tři čtvrtě hodiny. Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 C.
2
Pekáček, nejlépe kameninový, vytřete stroužkem česneku. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak rozložte do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypte směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolte a zalijte brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidejte sádlo.
3
Vložte do předehřáté trouby; asi po půl hodině položte na brambory plátky masa. Pečte, dokud brambory nevsáknou všechen vývar; trvá to asi hodinu. Podávejte nejlépe s dušeným pórkem (níže).
4
 

Pórek na česneku:

Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka, dejte do kastrolu a krátce ho osmahněte na másle. Zelenina by se neměla připálit a zhnědnout. Zalijte trochou vody a poduste doměkka. 
 
Zaprašte pórek moukou a podle potřeby přilijte vodu. Přidejte česnek utřený se solí, pepř i zázvor a ještě zhruba sedm minut duste.

Komentáře

04.06.2009 12:42
při čtení mě recept nadchul, ale byla jsem zklamaná, výsledná chuť mě nikterak nenadchla.
04.09.2007 17:06
Recept se nachází v č.2/06, str.41
12.01.2007 22:39
Vážené dámy, chutné velmi chutné, ale maso bylo nějaké tuhé. Postupovala jsem přesně dle receptu, ale maso bylo jak "hužva". Kde jsem udělala chybu? Nemáte některá zkušenost?

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč