Ambrozie je vařené maso, které se připravovalo v mnoha úpravách. Vrchlabská verze je doplněná bramborami – právě v zápisníku místního občana z roku 1771 byla nalezena první písemná zmínka o bramborách v Krkonoších…
Suroviny
kotleta
1
kg
vepřová bez kosti, vcelku
brambory
1,2
kg
česnek
7
stroužků
muškátový oříšek
1
ks
tymián
1
ČL
bobkový list
4
ks
sádlo
2
PL
sůl
Na pórek na česneku
pórek
4
ks
menší
máslo
2
PL
na zaprášení
česnek
3
stroužky
zázvor (čerstvý)
1
PL
sůl
pepř
Postup
1
Do hrnce vlijte litr vody, vložte do něj maso a bobkové listy. Vařte tři čtvrtě hodiny. Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 C.
2
Pekáček, nejlépe kameninový, vytřete stroužkem česneku. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak rozložte do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypte směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolte a zalijte brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidejte sádlo.
3
Vložte do předehřáté trouby; asi po půl hodině položte na brambory plátky masa. Pečte, dokud brambory nevsáknou všechen vývar; trvá to asi hodinu. Podávejte nejlépe s dušeným pórkem (níže).
4
Pórek na česneku:
Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka, dejte do kastrolu a krátce ho osmahněte na másle. Zelenina by se neměla připálit a zhnědnout. Zalijte trochou vody a poduste doměkka.
Zaprašte pórek moukou a podle potřeby přilijte vodu. Přidejte česnek utřený se solí, pepř i zázvor a ještě zhruba sedm minut duste.
Komentáře