Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škola pečení: vánočka

Naučte se domácí vánočku. Poradíme vám, jak a z čeho těsto zadělat, jak ho nechat vykynout a nakonec uplést. I když je klasická vánočka spíš pro zkušené, i zkušenosti je třeba získat! Kromě ní vám nabízíme také recept na jednoduchou tvarohovou vánočku bez pletení a tradiční švédské pečivo Lussekatter.
17. 12. 2010

TIPY & TRIKY

+ TEPLO Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly stejnou pokojovou teplotu. Důležité je včas vyndat z lednice vejce! Pokud máte chladnější spíž, ponechte dost dlouho dopředu v teplé místnosti i mouku.
+ ZADĚLÁVÁNÍ Správně propracované těsto poznáte tak, že na něm při hnětení vyskakují bubliny.
+ ROZINKY i ořechy, citronát a mandle můžete také sypat mezi jednotlivá patra vánočky. V námi navrženém postupu se sice jejich chuť lépe prolne s těstem, ale začátečníkům by mohlo vadit, že se těsto kvůli nim při válení více trhá.

JAK NA TO

  + MÍSA Ideální nádoba na hnětení těsta a jeho následné kynutí je keramická, kameninová, kovová, smaltovaná nebo skleněná mísa. Čím větší, tím lépe se budete moci do těsta opřít. Hotové těsto před kynutím lehce poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou.
+ A ZASE TEPLO Nemáte-li v kuchyni teplotu okolo 25 °C, dejte těsto kynout k topení nebo do nejteplejší místnosti. Při nižších teplotách se kynutí zpomaluje. Při práci s kynutým těstem v zimě raději nevětrejte. Pozor ale i na to, abyste těsto nepřehřáli (přes 50 °C).
+ JISTOTA Bojíte se, že vám těsto přesto nevykyne? Dopřejte mu teplé místo bez průvanu, ale pokud možno vlhké. Ideální je zavřít ho do vypnuté (!) trouby. Mísu s těstem dejte na mřížku a pod ni umístěte pekáč plný horké vody.

 

 

JAK NA PLETENÍ

+ TRADIČNÍ schéma pletení vánočky je ze čtyř, tří a dvou pramenů. Jejich vázání naznačuje obrázek vpravo. Pokud by vám pletení ze čtyř pramenů dělalo potíže, jednoduše upleťte jeden cop ze tří silnějších pramenů, druhý ze tří menších pramenů a třetí ze dvou menších.
+ NEUTAHUJTE Copy na vánočku jsou lepší volné, protože těsto ještě bude kynout a nabývat na objemu.
+ UPEVNĚNÍ Jednotlivá patra můžete pro lepší soudržnost ,podmáznout‘ vlažnou vodou. Pojistkou je špejle vpíchnutá napříč patry do každého z konců vánočky.
+ SLOŽITÉ? Podívejte se na video a naučte se s Darinou plést vánočku krok za krokem.

RECEPTY

+ klasická vánočka
+ jednoduchá tvarohová vánočka
+ Luciiny kočičky (Lussekatter)

Embedded node

 

 

 

 

Přidat komentář