Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škola vaření: masové kuličky

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky jsou samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet?
13. 7. 2015

Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, stačí vědět, čím je ochutit.

ZÁKLADNÍ POSTUP A OCHUCENÍ

1. Navlhčete housku

V míse pokropte 70 g světlého pečiva (bagety, toustového chleba nebo housky), rozmixovaného nahrubo, 60 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout. Trvá to 5–10 minut.  (U asijských kuliček doporučujeme míchat mléko se sójovou omáčkou, pečivo tedy navlhčete rýžovým nebo dezertním vínem a sladkou chilli omáčkou.)

2. Přidejte maso

K navlhčenému pečivu přidejte 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, jehněčí nebo libovolná kombinace dvou druhů masa) a 1 lehce prošlehané vejce. Osolte a opepřete. (Přidáváte-li do směsi později sójovou nebo rybí omáčku, dejte soli méně.) Masovou hmotu zlehka prohněťte rukama nebo promíchejte hnětačem v kuchyňském robotu.

3. Ochuťte směs

Do mísy k masové hmotě přidejte podle chuti česnek nebo cibuli (chcete-li) a další zvolené přísady (viz Něco navíc). Vše dobře promíchejte. Malý kousek směsi opečte na pánvi a ochutnejte. Je-li třeba, dochuťte masovou směs některou z přísad a znovu promíchejte.

NĚCO NAVÍC S množstvím (hlavně aromatických) surovin buďte opatrní. Nesnažte se spojit příliš výrazných chutí najednou. Dochucovadla vybírejte podle toho, jaké výsledné chuti chcete docílit.

  • Tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj, oregano, majoránka, kopr, petrželka, bazalka, koriandr, pažitka a další bylinky kuličky provoní a osvěží.
  • Drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, kari, drcený římský kmín, koriandr, koření pěti vůní apod. maso okoření a nabrousí.
  • Čerstvý zázvor, jarní cibulka, čerstvá chilli paprička nebo chilli pasta harissa, citronová nebo limetová kůra, olivy, sójová a rybí omáčka zvýrazní chuť masa.
  • Parmazán, pecorino, feta, čedar, ementál nebo sýr s modrou plísní masové kuličky zjemní a dodají aroma.
  • Sušené meruňky, datle, rozinky nebo brusinky přidejte pro ozvláštnění.

4. Dokončete kuličky

Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 200 °C. Navlhčenýma rukama z masové směsi tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu. Skládejte jednu vedle druhé na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.

VEČEŘE Z MRAZÁKU Pokud jste kuliček připravili větší množství a chcete ho zamrazit, pečte je kratší dobu (úplně postačí, když budou uvnitř propečené). Vychladlé dejte do sáčků nebo krabiček, uzavřete a zamrazte. Po rozmrazení je pěkně rozpečte nebo prohřejte v polévce či omáčce.

5x MASOVÉ KULIČKY PODLE NÁS

Kuřecí kuličky v minestrone

Domácí kuřecí polívčička zahřeje na duši i po těle. Zkuste ji tentokrát namísto játrových knedlíčků vylepšit ochucenými...

Asijské kuličky s nudlovým salátem

Tyhle kuličky jsou výrazně kořeněné, a proto se skvěle hodí i jako pohoštění na večírky.

Jehněčí kuličky s bramborami

Jehněčí maso s mátou a fetou patří k sobě. Ovšem petrželkové brambory dělají téhle partě skvělý doprovod!

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Původ mají v Itálii, ale patří k nejoblíbenějším americkým jídlům. Ochutnejte, hned pochopíte proč.

 

 

Komentáře

Obrazek uzivatele
Really it looks excellent and creativity

Přidat komentář