Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Původ mají v Itálii, ale patří k nejoblíbenějším americkým jídlům. Ochutnejte, hned pochopíte proč.

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 110 g nahrubo rozmixovaného čerstvého bílého pečiva
    • 125 ml mléka
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 500 g mletého vepřového masa
    • 2 vejce
    • 3 stroužky česneku, drcené + 3 stroužky, nasekané, na omáčku
    • 2 lžíce šalvějových lístků, nasekaných najemno
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 lžíce hustého rajčatového protlaku (např. Heinz)
    • 2 lžíce balzamikového octa
    • 1 lžička třtinového cukru
    • 250 ml hovězího vývaru
    • 2x 400g konzerva krájených rajčat
    • 500 g špaget
    • 2 velké hrsti bazalkových lístků
    • strouhaný parmazán k podávání

Příprava jídla

1 Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté hovězí i vepřové maso, vejce, česnek, šalvěj, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.

3 V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr a minutu míchejte. Přidejte vývar, krájená rajčata, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přidejte pečené masové kuličky a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Vypněte a vmíchejte polovinu bazalky, nasekané.

4 Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a promíchejte je s omáčkou a kuličkami. Posypte parmazánem a zbývající bazalkou.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET

  • Sendviče v newyorském stylu

Připravte klasické kuličky i s omáčkou. Bagetky podélně rozřízněte, ale nedokrojte. Rozevřete, naplňte 4 kuličkami a pokapejte omáčkou. Posypte nahrubo strouhaným ementálem nebo čedarem a krátce zapečte pod grilem.

  • Po švédsku

V pánvi na másle opékejte 1 cibuli, nakrájenou nadrobno, asi 4 minuty dosklovita. Zaprašte 1 lžící hladké mouky a ještě minutu míchejte. Zalijte 300 ml hovězího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, prošlehejte a za stálého míchání vařte 15 minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete, dotáhněte worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou a v omáčce prohřejte klasické masové kuličky.

Škola vaření: masové kuličky

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky jsou samá plus a...

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Velmi dlouho jsem přemýšlel, jaká vína k tomuto pokrmu doporučit. Po zralé úvaze jsem vybral spíše lehčí červená vína z mladších ročníků jako 2014, 2013 nebo 2012.

Z odrůd bych vybral určitě Frankovku a Modrý Portugal v kvalitě moravské zemské víno, jakostní víno až po pozdní sběr, které dozrály na slunných polohách ve velkopavlovické podoblasti, přesněji VOC Modré hory.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí kuličky v minestrone

Asijské kuličky s nudlovým salátem

Jehněčí kuličky s bramborami

Telecí kuličky s mozzarellovou náplní

50 nejlepších receptů s mletým masem

10x rajčata z plechu

18x originální těstoviny

Přidat komentář