Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Low carb večeře: Nízkosacharidové pochoutky, po kterých nepřiberete

Steak s grilovanou zeleninou
ZDROJ: RitaE / Pixabay
sdílet:

Kromě shození přebytečných kil může low carb způsob stravování dopomoci k větší energii, soustředění, silnější imunitě i lepšímu spánku. Připravili jsem pro vás několik tipů na nutričně bohaté a chutné večeře ve stylu low carb.

Low carb je anglické označení pro nízkosacharidovou dietu, tedy stravování s omezeným množstvím sacharidů z obilovin, pečiva, slazených nápojů, sladkostí a dalších potravin. Při low carb dietě se doporučuje zvýšit příjem bílkovin, zdravých tuků a zeleniny, takže se budete cítit sytí i po jídle bez běžné přílohy!

Opečený losos s vařeným pórkem

Losos obsahuje vyoké množství bílkovin, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, navíc navíc skvěle chutná a je velmi snadný na přípravu.

  • Na tento recept si vystačíte s několika málo ingrediencemi (olivový olej, česnek, máslo, tymián) a za deset minut je hotovo!
  • Příloha v podobě vařeného pórku s natvrdo uvařenými nastrouhanými žloutky dodá pokrmu barvu, šmrnc a extra porci zdraví prospěšných látek.

Omeleta s kozím sýrem

Není jednoduššího a lahodnějšího jídla, než je tato nadýchaná omeleta, se kterou rozhodně nestrávíte v kuchyni věčnost. Ba naopak!

  • Vejce jsou stěžejní surovinou při low carb dietě, protože díky vysokému obsahu proteinů a zdravých tuků skvěle zasytí, vyživují svaly a dodávají tělu vitamíny A, B, D a železo.

Avokádo plněné tuňákem a fazolemi

Tohle ovoce, které se tváří jako zelenina, je dnes velmi oblíbenou potravinou nejen při low carb stravování. 

  • S avokádem se dá v receptech velmi kreativně pracovat, takže rozhodně nezůstávejte u tradičního guacamole
  • Těmto lodičkám z avokáda dodává extra porci omega-3 mastných kyselin konzervovaný tuňák a fazole zase dostatek bílkovin.

Low carb salát ze Středomoří

Salát, inspirovaný kulinářskými tradicemi středomořských zemí, obsahuje dresink z rozmixované okurky, kešu ořechů, oleje a voňavých bylinek. Je výjimečně chutný, originální a do půl hodiny hotový.

  • Na sytosti mu dodává také polotvrdý halloumi sýr z ovčího a kozího mléka, který neobsahuje žádné sacharidy, pouze vysoký obsah bílkovin, tuků a vápníku.
  • Halloumi chutná nejlépe grilovaný, protože získá křupavou kůrku a uvnitř zůstane dokonale vláčný. Takto připravený je ve středomořském salátu nepostradatelný.

Karbanátky z lososa, čočkový salát a řepný dip

Příprava tohoto pokrmu vám sice zabere něco přes hodinu, ale můžete se těšit na hotovou explozi chutí. Losos, čočka i řepa jsou také dokonalou kombinací při low carb dietě, která vás nasytí proteiny, tuky, vlákninou a spoustou vitamínů a minerálů.

  • Dip, salát i karbanátky jsou také ideálními adepty na oběd do krabičky. Takže pokud k večeři všechno nesníte, druhý den si znovu pochutnáte.

Vepřové kotlety s omáčkou z lilku

Low carb si žádá vysoký obsah bílkovin, takže masa se při této dietě rozhodně nemusíte vzdát. Naopak, jedná se o ideální surovinu, které si skvěle rozumí s různými druhy zeleniny, takže s ní můžete experimentovat do nekonečna.

  • Vyzkoušejte třeba pečené či grilované vepřové kotlety s omáčkou z lilku a rajčat, které dodává šmrnc čerstvá bazalka a balzamikový ocet.

Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

A protože se při low carb dietě doporučuje maso střídat, zařaďte určitě i všechny druhy drůbežího. Nejlibovější jsou krůtí prsa, která stačí opéct a přidat do salátu, nebo z nich můžete připravit výbornou low carb roládu.

  • Tu naplňte chutnou směsí petrželky, česneku, olivového oleje a italským sýrem pecorino, který můžete nahradit parmazánem.
  • Aby byl pokrm dokonalý, doplňte ho doma připravenou majonézou ovoněnou kůrou z bio citronu.
  • K roládě s dipem se hodí salát radicchio s jednoduchou vinaigrette zálivkou. A pokud máte chuť na sytější přílohu, zkuste hráškové nebo dýňové pyré.

Pořádný steak? Ideální low carb večeře

Steak z hovězího roštěnce nabízí čisté bílkoviny a minimum sacharidů, takže si ho dejte bez obav. Příprava vám zabere slabých deset minut.

  • Ke steaku si pak můžete dát jakoukoliv zeleninovou přílohu. Zkuste třeba brokolici, chřest, růžičkovou kapusu, špenát, dýňové hranolky, smažené ředkvičky nebo různé saláty –⁠ výborně chutná třeba s okurkovým salátem nebo zeleninovým základem salátu Caesar.

Zdroje informací: web Harvard T. H. Chan, magazín Health, BBC Good Food, Tasty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč