Naučte se jednoduchou zálivku, se kterou bude salát chutnat pokaždé jinak. Máme pro vás základní pětiminutový recept a stejně rychlé obměny i nápady, s čím si zálivku nejvíc vychutnat. Seznamte se s vinaigrette.
Klasická francouzská zálivka se skládá z kyselé a olejové složky v poměru 1:3. Kyselou složku nejčastěji zastupuje bílý vinný ocet nebo citronová šťáva, olej se používá extra panenský olivový nebo chuťově jemnější slunečnicový.
Na vinaigrette přísahají kuchařští mistři, pro které představuje nejdůležitější stavební kámen salátové kuchyně. Pokud jste o ní doposud neslyšeli, pojďte ji poznat blíž. Kromě základní varianty pro vás máme pět nápadů pro snadné obměny, se kterými nebude váš salát nikdy stejný.
Základní zálivka
- Na 100 ml oleje použijte 30 ml citronové šťávy nebo bílého vinného octa.
- Do misky dejte nejprve citronovou šťávu nebo ocet a do ní postupně pramínkem za stálého šlehání metličkou přilévejte olej, až vznikne hladká emulze.
- Dochuťte solí a pepřem a základní zálivka je hotová.
5 snadných obměn
- S medem: Ocet nebo citronovou šťávu prošlehejte nejprve s tekutým medem, poté postupujte podle základního receptu.
- S bylinkami: Do zálivky přisypejte hrst nadrobno nasekaných bylinek, které máte rádi. Do zálivky se hodí ty s měkkými listy, jako mají bazalka, pažitka, petrželová nať či kopr.
- S hořčicí: Ocet nebo citronovou šťávu prošlehejte s hořčicí, poté postupujte podle základního receptu. Do zálivek se výborně hodí dijonská nebo hrubozrnná hořčice.
- S ančovičkami: Ocet nebo citronovou šťávu prošlehejte s rozmělněnými ančovičkovými filátky, poté postupujte podle základního receptu.
- S česnekem: Ocet nebo citronovou šťávu prošlehejte s prolisovaným česnekem, poté postupujte podle základního receptu.
Přísady můžete snadno kombinovat. Naprosto neprůstřelné je spojení medu, hořčice a bylinek. Pohrát si můžete také s druhem octa (bílý vyměnit za balzamikový, vinný či jablečný) nebo oleje.
Jak zálivku použít
Do listového salátu
- Zálivka vinaigrette doplní jakékoliv salátové listy, od jemného hlávkového až po nahořklou čekanku.
- Zálivku přimíchejte do salátu těsně před podáváním. Kdybyste zeleninu a zálivku smíchali s velkým předstihem, kyselá složka v ní by křehké salátové listy „uvařila“ a zvladly by.
- Zálivkám a salátům zkrátka dlouhé odležení nesvědčí. Když je ale namícháte pěkně začerstva, pochutnáte si.
Listový salát nejdřív promyjte a osušte. Dokonale vám poslouží salátová sušička, která funguje na principu odstředivky. Na suché lístky salátů pak zálivka dokonale přilne. Pokud sušičku nevlastníte, určitě o její koupi zapřemýšlejte. Stojí okolo dvou set a pokud milujete saláty, prach na ni sedat nebude.
Míchaná letní zelenina
Další možností jsou saláty z letní zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, cuketa, okurky… Ty klidně mohou chvíli se zálivkou pobýt, neublíží jim jako listovým salátům. Takto ochucená zelenina se hodí ke grilované rybě, vařenému vejci nebo klidně tuňákovi z konzervy.
Luštěninový salát
Jednoduchá olejová zálivka překvapivě výborně ladí také s luštěninami. Doporučujeme ji přidat k na skus vařené čočce. Vyberte si takovou, která se nerozváří, například puy nebo beluga. Chuťově nevýrazně čočce prospívá především varianta zálivky s hořčicí nebo spoustou bylinek.
Doplňte ji o další zeleninu (rajčátka, paprika, okurek) a jarní cibulku nebo pórek. Vše nadrobno nakrájejte, pořádně promíchejte – tentokrát se nemusíte bát delšího proležení. Oproti křehkým salátům čočce a zálivce společný pobyt svědčí, chutě se krásně prolnou. Podávejte vychlazené jako osvěžující letní večeři.
Zdroj: časopis Apetit