Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: crème brûlée

Škola vaření: crème brûlée
sdílet:

Crème brûlée je lahodný francouzský dezert, který pod karamelovou krustou skrývá smetanově jemný krém. Okouzlí vás.

Naučte se spolu s námi crème brûlée podle základního receptu (čtěte zde). Prozradíme vám, na co si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý.

Tipy & triky

Na cestě k úspěchu by vás měli kromě dokonale žáruvzdorných rukavic provázet tito pomocníci:

FORMIČKY

Použít můžete jakékoli ohnivzdorné kameninové, porcelánové i skleněné formičky či hrnečky. Pokud nebudou mít stejný rozměr, upravte dobu pečení.

  • Vycházejte při tom z toho, že ve dvoudecilitrové formičce se peče zhruba pětadvacet minut a v půllitrové zhruba čtyřicet minut.


OHEŇ

Pokud se chcete vyhnout manipulaci s horkou lžící, případně klasickému flambování pomocí alkoholu, pořiďte si kuchyňský flambovací hořák. Bývá k dostání v prodejnách domácích potřeb.

Jak karamelizovat povrch krému lžící

Když používáte na karamelizování vršku crème brûlée lžíci, je důležité správné načasování a bezpečnost.

  • Nejmenší hořák na sporáku zapnětě na maximum.
  • Spodek lžíce ponechte nad modrou částí plamene pět minut nebo tak dlouho, aby se lžíce nažhavila.
  • Na horkou lžíci sahejte jedině přes chňapku.
  • Spodní částí nažhavené lžíce opatrně projeďte křížem krážem po cukru na povrchu crème brûlée.


Pokud nemáte plynový vařič, můžete žhavit i na elektrické plotně. Tu nejmenší rozpalte na maximum, pak na ni položte lžíci (rukojeť ponechte stranou) a zahřívejte asi pět minut. Doporučujeme použít starou lžíci, na které vám nezáleží, protože zahřívání ji navždycky zabarví.

5x crème brûlée:

Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín