Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčata bez chuti, mdlé pomeranče: Vědci zjistili, že obsah vitaminů a minerálů v našich potravinách rapidně klesá

Ovoce
ZDROJ: Gemma/Unsplash
sdílet:

Poznáme to i na chuti. Dříve chutnalo všechno tak nějak výrazněji, intenzivněji, víc. Ředkvičky jsou mdlé, rajče chutná jako vyvařené. Jako by během pár desítek let ta chuť z našich potravin vymizela. Zdá se nám to, nebo jde o krutou realitu?

Méně výživné než kdysi

„Nejde jen o nějaký výmysl, chuťový dojem se bohužel potvrzuje i vědecky. Pomeranče obsahují už jen osminu vitaminu C než před padesáti lety. Z brokolice čerpáme dokonce o 80 % méně zinku a rajčata a papriky přišly o čtvrtinu obsahu vápníku. Pšenice ztratila za posledních sto padesát let až polovinu svých minerálních látek,“ upozorňuje Kateřina Wackermannová, která se zabývá zdravou výživou na webu Patalie.

Dodává také, že vědci obecně informují o ztrátě 5–40 % minerálních látek v ovoci a zelenině. Tento trend se projevuje i u bílkovin, pro stejný obsah proteinů musí kulturista sníst o třetinu kuřete víc. Zatímco obsah tuku se zdvojnásobil. To je jedním z důvodů, proč západní společnost trpí čím dál více obezitou, zatímco dle nutričních specialistů jsou i tlouštíci podvyživení.

Dobré neuspěcháš

Již léta se mluví o „vyčerpanosti“ našich půd intenzivním zemědělstvím. Rostliny čerpají živiny z půdy, ovšem kde nic není, ani řepa nebere. Intenzivní hnojení a zalévání sice vedou k vyšší výnosnosti, ovšem rostliny nedokážou držet krok s rychlým růstem a během tak krátké doby nasát či vyprodukovat potřebné živiny. Cílené pěstování druhů ovoce a zeleniny, které rostou rychleji, jsou odolnější vůči škůdcům a přizpůsobivé klimatickým změnám, rovněž vedlo ke genetické nedostatečnosti v této oblasti.

Abychom nesvalovali vinu pouze na ziskuchtivé farmáře, musíme si uvědomit, že to my, konzumenti, jsme radši sáhli po levnějších potravinách. Situace by se mohla zlepšovat podporou ekologického zemědělství, které správnou volbou pěstovaných odrůd podporuje udržitelnost živin v půdě.

Doplňky výživy = ano, nebo ne?

S úbytkem přirozených zdrojů vitaminů a minerálů kvete obchod s doplňky stravy.

Ale je to, co se dnes děje, opravdu pokyn k naběhnutí do nejbližšího fitness obchodu a vykoupení doplňků výživy od argininu po zinek? „Záleží na vašem způsobu stravování. Zdravý jedinec, který jí čerstvou a pestrou stravu, bude i přes snížený obsah látek stále dobře vyživen. Pokud ovšem pravidelně jíte prefabrikované potraviny a vynecháváte čerstvou stravu, zaděláváte si na problém,“ radí Kateřina Wackermannová.

Pár rychlých rad na závěr

  • Jezte hodně zeleniny a ovoce.
  • Myslete na to, že talíř jídla by měl obsahovat bílkoviny (např. tofu, maso), sacharidy (přílohy), vlákninu (např. zelenina) a zdravé tuky (např. ořechy, ryby). 
  • Kupujte pokud možno čerstvé a průmyslově nezpracované potraviny.
  • Doplňky výživy nic nezkazíte, ovšem nestavte na nich svou stravovací filozofii.
  • Sáhněte po produktech ekologického zemědělství.

Zdroj: Patalie, Celostní medicína

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč