Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Výživová expertka Uma Naidoo popsala 6 potravin, které podporují funkci mozku a zlepšují náladu

Jídlo dobrá nálada
ZDROJ: Pablo Merchan/Unsplash
sdílet:

Jak využít komunikace mezi střevy a mozkem ve vlastní prospěch? Které potraviny jíst, aby nám to lépe myslelo a byli jsme v pohodě? Dovede jídlo působit na psychickou stránku? Jestli vás zajímá, čím ‚nakrmit‘ své tělo tak, aby byl mozek rád, čtěte dál.

Výživová expertka a psychiatrička Uma Naidoo popsala pro EatingWell účinky několika druhů potravin na psychiku, které vypozorovala ze své praxe. Zjistila, že když budeme jíst ty správné potraviny v dostatečném množství, budeme šťastnější, bystřejší a zlepšíme si paměť. Které to jsou?

1. Koření

Koření má antioxidační vlastnosti, a tak účinně bojuje proti škodlivým volným radikálům v těle.

  • Jedním z nejúčinnějších koření je kurkuma, která potlačuje úzkosti. Aktivní složka kurkumin mění chemické složky v mozku tak, aby navodila příjemné pocity a ochránila takzvaný hippokampus, který zpracovává informace z mozkové kůry a z limbického systému. Při Alzheimerově chorobě je hippokampus první, který utrpí poškození jako první.
  • Velmi účinný je i šafrán, který pomáhá pacientům s příznaky deprese i pokročilými depresivními poruchami.

2. Fermentované potraviny

Fermentované potraviny se vyrábějí z mléka, zeleniny a jiných surovin a obsahují mikroorganismy, které příznivě působí na lidský organismus – například kvasinky nebo prospěšné bakterie mléčného kvašené.

  • Do svého jídelníčku byste tak měli zařadit například bílý jogurt, kysané zelí, kimchi nebo oblíbený nápoj jedenadvacátého století – kombuchu. Všechny tyto potraviny příznivě působí na naše střeva a zároveň snižují úzkost.
  • Čtyřicet pět studií z roku 2016 ukázalo, že fermentované potraviny chrání nejenom lidský, ale také zvířecí mozek, zlepšují paměť a rovněž i kognitivní funkce mozku.

3. Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je významným zdrojem železa, které pomáhá chránit neurony v mozku a zároveň řídí řadu chemických procesů, které ovlivňují naši náladu. V roce 2019 proběhl vědecký výzkum na třinácti tisících dospělých, kteří pravidelně konzumovali hořkou čokoládu. Ukázalo se, že mají o sedmdesát procent nižší riziko příznaků vedoucích k depresi.

  • Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty. Sledujte vždy však raději i obsah cukru. 

4. Avokádo

O avokádu kolují kdejaké zvěsti, některé se přiklánějí k tomu, že je zdravé, jiné zase že je plné tuku a tudíž vůbec zdravé není. Podle Dr. Naidoo ale rozhodně zdraví prospěšné je.

  • Obsahuje vysoké množství hořčíku, který je důležitý pro správnou činnost mozku. V roce 1921 byla poprvé publikována vědecká zpráva, která doložila, že díky avokádu se z deprese vyléčilo dvě stě dvacet lidí z dvou set padesáti. V pozdějších letech byli lidé trpící depresí nesčetněkrát léčeni 125 až 300 ml hořčíku v rámci několika odborných studí a ty potvrdily, že hořčík skutečně depresi léčí.

5. Ořechy

Obsahují zdravé tuky a oleje, které náš mozek ke správnému fungování zkrátka potřebuje. Dále také obsahují spoustu vitamínů a například selen, který je obsažen zejména a para ořeších.

  • Ořechy mají protizánětlivé a antioxidační účinky a zároveň obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny (vlašské ořechy), které příznivě působí na naši paměť a myšlení. Doporučuje se konzumovat čtvrt šálku ořechů denně.

6. Listová zelenina

Kapusta je přímo zázračná potravina. Ale i jiná listová zelenina obsahuje spoustu vitamínu E, karotenoidy a flavonoidy, což jsou látky, které nás chrání před stařeckou demencí a zlepšují kognitivní funkci mozku.

Zároveň je listová zelenina skvělým zdrojem folátu, který je důležitý při tvorbě červených krvinek. I folát má své neopomenutelné místo při zlepšování kognitivních funkcí a je i nezbytnou látkou při tvorbě neurotransmiterů, které vznikají přirozeným způsobem v nervové soustavě.

  • Dejte si napřklad špenát, švýcarský mangold či pampelišku.

Už přemýšlíte nad tím, jak bude vás zítřejší jídelníček vypadat? Pořiďte si Apetit kuchařku Pomazánky a připravte si chutnou pomazánku třeba z avokáda a nezapomeňte ji dochutit tím správným kořením, třeba kurkumou. Anebo si připravte Bleskové dezerty a nezapomeňte použít hořkou čokoládu.

Zdroj: Eating Well, Health

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...