Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovenské Vánoce: Hostina bývala na Slovensku obvykle bezmasá, klobásy se objevují až v modernějších verzích

Pupáky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Na tradičním štědrovečerním stole se u našich východních sousedů objevovalo sedm až dvanáct chodů. Lišily se kraj od kraje, ale často se v nich snoubily sladké a slané chutě. Přinášíme vám výběr z toho nejlepšího a k tomu jeden pokrm na Boží hod.

Štědrovečerní hostina bývala na Slovensku bohatá, ale podobně jako u nás obvykle bezmasá – katolíci ještě drželi půst. Klobásy se tak objevují až v modernějších verzích anebo v jídlech, která si připravovali evangelíci. Mezi prvními chody bývá oplatka s medem a/nebo česnekem. A také jablko, které se dělí mezi všechny stolovníky.

  • V Čechách býval na stole hrách či čočka, na Slovensku se vedle nich objevují i fazole a také cizrna.
  • Častou součást slovenských štědrovečerních pokrmů tvořily sušené houby a ovoce.
  • Ryby a rybí polévka se dříve objevovaly spíše na jihu v oblastech s maďarským obyvatelstvem.
  • Zatímco Štědrý den se nesl v postním duchu, na Boží hod se jedlo maso. Vedle dodnes oblíbené husy, kachny či krůty se podávala i zvěřina.

Sladké v podobě štěráku

Štědrák je koláč z kynutého těsta, jehož jednotlivé vrsty tvoří tvaroh, povidla, ořechy a mák. Bývají doplněné ještě o náplň z jablek nebo třeba džemu. Pochází ze Slovenska a dodnes se na Vánoce připravuje.

Do štědráku dejte tvaroh

Cukráři doporučují štědrák před konzumací nechat alespoň jeden den odležet, aby se všechny chutě řádně propojily. Základem pro přípravu štědráku je kynuté těsto.

  • Těsto na štědrák ozdělte na několik stejných dílů dle počtu náplní plus jedna navíc jako podklad. Například při použití třech různých náplní budete potřebovat 4 stejné kusy těsta, které rozválejte na jednoltivé pláty podle velikosti formy. Dospodu formy dejte první plát těsta a každou náplň přikryjte dalším plátem těsta.
  • Náplň si zvolte podle vlastní chuti a aktuálních zásob. Ve štědráku zpravidla nechybí náplň z máku, ořechů a povidel, použít však můžete také džem, jablka, hrušky nebo tvaroh.
  • Inspiraci na náplně najdete buď v našem receptu na tlačené koláče nebo v závěru tohoto článku.
  • Nejčastěji se podává ve formě klasického dortového výřezu nebo vyříznutý do krychle.

Pupáky s mákem

Pupáky se pod různými jmény a s obměnami v přípravě jedí na celém Slovensku. Na východě jim říkají bobaľky, jinde je znají jako opekance. Jde o malé buchtičky z kynutého těsta s mákem a polité notnou dávkou másla, případně mléka.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín