0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 90
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dávku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2330 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 289 g
Tuky 91 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý základ pro báječné pečivo k snídani či svačině. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete. 

Suroviny

mléko 125 ml
plnotučné
droždí sušené 7 g
1 balíček
krupicový cukr 55 g
máslo 4 PL
rozpuštěné a lehce zchladlé + další na potření
žloutek 1 ks
vanilkový extrakt 1,5 ČL
mouka pšeničná hladká 340 g
+ na poprášení
sůl 2 špetky
cca 1/2 zarovnané lžičky

Postup

1

Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2

V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.

3

Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto – trvá to asi 6 minut. Pak vyválejte do tvaru koule.

4

Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.

5

Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Henrieta Fiserova

moje oblubene

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...