Základní kynuté těsto

Základní kynuté těsto

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 dávku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2673 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 307 g
Tuky 97 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý základ pro báječné pečivo k snídani či svačině. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete. 

Suroviny

mléko 125 ml
plnotučné
droždí sušené 1 bal
7 g
krupicový cukr 55 g
máslo 4 PL
rozpuštěné a lehce zchladlé
žloutek 1 ks
vanilkový extrakt 1.5 PL
mouka pšeničná hladká 340 g
sůl 2 špetka
půl zarovnané lžičky
máslo
na potření
mouka pšeničná hladká
na poprášení

1 Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2 V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.

3 Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto – trvá to asi 6 minut. Pak vyválejte do tvaru koule.

4 Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.

5 Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit