Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní kynuté těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 119
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dávku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2330 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 289 g
Tuky 91 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté těsto budete potřebovat na kynuté buchty, koláče a další pečivo. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete. Jestli skořicové šneky, koláč s ovocem nebo makové buchty. 

Suroviny

mléko 125 ml
plnotučné
droždí sušené 7 g
1 balíček
rozpuštěné a lehce zchladlé + další na potření
vanilkový extrakt 1,5 ČL
+ na poprášení
sůl 2 špetky
cca 1/2 zarovnané lžičky

Postup

1

Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2

V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.

3

Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto – trvá to asi 6 minut. Pak vyválejte do tvaru koule.

4

Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.

5

Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

28.03.2016 15:15

moje oblubene

Apetit magazín

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč