Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní kynuté těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 134
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dávku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2330 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 289 g
Tuky 91 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté těsto budete potřebovat na kynuté buchty, koláče a další pečivo. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete. Jestli skořicové šneky, koláč s ovocem nebo makové buchty. 

Suroviny

mléko 125 ml
plnotučné
droždí sušené 7 g
1 balíček
rozpuštěné a lehce zchladlé + další na potření
vanilkový extrakt 1,5 ČL
+ na poprášení
sůl 2 špetky
cca 1/2 zarovnané lžičky

Postup

1

Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2

V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.

3

Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto – trvá to asi 6 minut. Pak vyválejte do tvaru koule.

4

Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.

5

Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

28.03.2016 15:15

moje oblubene

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...