
Základní kynuté těsto
Kynutý základ pro báječné pečivo k snídani či svačině. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete.
Ingredience
- 125 ml plnotučného mléka
- 1 sáček sušeného droždí (à 7 g)
- 55 g krupicového cukru
- 4 lžíce másla, rozpuštěného a lehce zchladlého + další na potření
- 1 velký žloutek
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 340 g hladké mouky + na poprášení
- 2 špetky soli (1/2 zarovnané lžičky)
Příprava jídla
1 Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.
2 V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.
3 Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto – trvá to asi 6 minut. Pak vyválejte do tvaru koule.
4 Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.
5 Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Henrieta Fiserova
28. Březen 2016 15:15