Kynuté těsto budete potřebovat na kynuté buchty, koláče a další pečivo. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete. Jestli skořicové šneky, koláč s ovocem nebo makové buchty.
Suroviny
Postup
Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.
V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku.
Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.
Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, dokud nebude hladké a nelepivé – zabere to přibližně 6 minut. Poté těsto vytvarujte do koule.
Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran.
Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule.
Velký arch potravinářské folie lehce potřete máslem a zabalte do něj těsto.
Dejte ho do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 9 lahodných receptů z kynutého těsta(9 receptů )
Komentáře
moje oblubene