Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základní kynuté těsto

Kynutý základ pro báječné pečivo k snídani či svačině. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete. 

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dávku
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí a odležení
PT30M
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 125 ml plnotučného mléka
    • 1 sáček sušeného droždí (à 7 g)
    • 55 g krupicového cukru
    • 4 lžíce másla, rozpuštěného a lehce zchladlého + další na potření
    • 1 velký žloutek
    • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu 
    • 340 g hladké mouky + na poprášení 
    • 2 špetky soli (1/2 zarovnané lžičky)

     

Příprava jídla

1 Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2 V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.

3 Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto – trvá to asi 6 minut. Pak vyválejte do tvaru koule.

4 Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.

5 Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte. Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Skořicové rolky

Mexický čokoládový cop

Malinový věnec

Karamelové bochánky s ořechy

5x kynuté těsto

Komentáře

Obrazek uzivatele
moje oblubene

Přidat komentář