Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní kynuté těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 156
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dávku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2330 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 289 g
Tuky 91 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté těsto budete potřebovat na kynuté buchty, koláče a další pečivo. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen rozhodnout, co z něj upečete. Jestli skořicové šneky, koláč s ovocem nebo makové buchty. 

Související recepty

Suroviny

mléko 125 ml
plnotučné
droždí sušené 7 g
1 balíček
rozpuštěné a lehce zchladlé + další na potření
vanilkový extrakt 1,5 ČL
+ na poprášení
sůl
2 větší špetky

Postup

1

Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2

V misce prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku.

3

Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a dřevěnou vařečkou vypracujte měkké těsto.

4

Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, dokud nebude hladké a nelepivé – zabere to přibližně 6 minut. Poté těsto vytvarujte do koule.

5

Mísu vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran.

6

Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu a 15 minut.

7

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, rychle propracujte, abyste vypudili vzduch, a znovu zformujte do koule.

8

Velký arch potravinářské folie lehce potřete máslem a zabalte do něj těsto.

9

Dejte ho do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

28.03.2016 15:15

moje oblubene

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...
Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů
  • Zajímavosti

Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů

Kadeřávek je zpět a přináší do kuchyně svěží vítr! Tato superpotravina, plná vitamínů a minerálů, si získává své místo na stolech po celém světě. Připravte z něj pesto, které je nejen zdravé a snadné, ale také neuvěřitelně všestranné –...