Pupáky se pod různými jmény a s obměnami v přípravě jedí na celém Slovensku. Na východě jim říkají bobaľky, jinde je znají jako opekance.
Suroviny
Postup
Ve 100ml vlažného mléka rozmíchejte 1 lžíci krupicového cukru a pak do něj rozdrobte droždí. Zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbývající cukr, kvásek, vejce a 150 ml vlažného mléka. Nakonec přidejte máslo. Vypracujte hladké hebké těsto, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout cca 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 180°C. Na pomoučněné ploše z vykynutého těsta vytvarujte válečky, nakrájejte je na zhruba 2cm kousky (v troubě hodně nabudou. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě zhruba 20–25 minut.
Vychladlé pupáky zalijte teplým mlékem (pozor, nepřežeňte to, aby se nerozmáčely). Pak je zalijte máslem a posypte mákem smíchaným s cukrem. Podávejte v jedné míse podle tradice, anebo moderně po jednotlivých porcích. Nezapomeňte si je na talíři pořádně promíchat! Chcete-li, doplňte je jako my jablkem.