Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Topinambur: Židovská brambora prospívající střevům, která za války zachránila nejednoho Čecha

Topinambur
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Znáte topinambury? Pokud ne, my vás s nimi seznámíme. Rozhodně je o co stát, protože tahle potravina má zajímavou historii, ještě zajímavější chuť a je nabitá spoustou prospěšných látek, které vám pomůžou s různými neduhy.

Co je to topinambur?

Topinambur, jinak také židovská brambora nebo jeruzalémský artyčok, je hlíza rostliny zvané slunečnice topinambur. Jak název napovídá, rostlina se velmi podobá slunečnici a stejně jako ona se otáčí za sluncem. Má sice menší, ale krásné, jasně žluté květy.

  • Roste do výšky 1-5 metrů a nejčastěji ji můžete vidět vysázenou kolem plotů nebo volně rostoucí v blízkosti vod, a to nejen v Severní Americe, odkud pochází, ale také po celé Evropě.
  • Na náš kontinent se rozšířil již v 17. století díky námořníkům, kteří ho z Ameriky přivezli do Francie.

Hlíza zachránila nejeden hladový krk

Hlíza rostliny je jedlá a konzistencí se podobá bramboře, chutná však trochu jinak. Je nasládlá a jemně oříšková. To, že se hlíza této rostliny dá jíst, zjistili pravděpodobně až kanadští usedlíci v roce 1612, když nastalo sucho a nebylo co jíst. Hlízy topinamburu usedlíky zachránily. A nejen je.

  • Během třicetileté války hlízy uchránily od hladu i české obyvatele. Tenkrát se k nám tato rostlina rozšířila z Německa. 
  • Topinambur přežívá i v extrémních podmínkách, je to velmi odolná rostlina, a tudíž také přináší mnohem větší úrodu v porovnání s ostatními rostlinami. V kombinaci s jemnou chutí hlízy a jejími léčivými účinky se tak stala oblíbenou plodinou po celé Evropě.

Léčivé účinky topinamburu

Hlavní předností topinamburu je, že zásobní látkou jeho hlíz není škrob, jako v případě brambor, ale inulin (přírodní polysacharid), který je jednak vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru, a také podporuje zdravá střeva a růst prospěšných bakterií.

  • Kromě inulinu obsahuje hlíza topinamburu také vitaminy skupiny B a C, minerální látky jako je železo, vápník, hořčík či draslík, a je bohatý na vlákninu, organické kyseliny i aminokyseliny.
  • Díky všem těmto látkám vám konzumace topinamburu údajně může pomoci s prevencí vysokého cholesterolu, obezity, revmatu či artritidě, je vhodná při detoxikaci organismu, rovněž reguluje krevní tlak, chrání játra i ledviny a působí antistresově.

Jak s topinamburem naložit v kuchyni?

Připravili jsme pár inspirativních receptů, jak topinambur zařadit do jídelníčku. Topinambury se konzumují jak syrové tak vařené, bez slupky i se slupkou. Pokud však topinambury zbavíte slupky, přijdete také o železo a křemík. Očištěné topinambury je vhodné nejprve namočit do mírně okyselené vody, aby při přípravě nezčernaly. Při vaření jim stačí chvilka, brzy změknou.

Recepty s topinambury

Topinambury jsou všestranně využitelné a lze s nimi nakládat stejně jako s brambory. Jediný rozdíl je v tom, že narozdíl od brambor se mohou použít i syrové, a to třeba nakrájené na plátky nebo nastrouhané jako přísada do salátů, skvěle chutnají například v našem salátu s jablky a ředkvičkami. Dále je můžete také vařit a připravit z nich třeba lahodnou krémovou polévku.

  • Stejně jako z brambor můžete z hlízy připravit přílohu v podobě salátů, pyré nebo šťouchaných topinamburů. Hlíze nevadí ani pečení. Připravte si třeba gratinované topinambury nebo zdravé brambůrky. Stačí topinambury nakrájet na tenké plátky, posypat česnekem, pokapat olejem a upéct.

Zdroj: Apetit

Související články

Apetit magazín