
Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem
Polévka tak jemná, že se na jazyku doslova rozplývá...
Ingredience
- 600 g topinamburů, oloupaných a na 1 cm silná kolečka
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 cibule, nakrájené na tenká kolečka
- 4 stroužky česneku, drcené
- 2 snítky tymiánu + navíc k podávání
- 200 g vařených jedlých kaštanů (viz Něco navíc)
- 600 ml drůbežího či zeleninového vývaru
- 400 ml smetany ke šlehání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Topinambury rozprostřete na plech, pokapejte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte 15–18 minut, dozlatova a doměkka.
2 Mezitím postavte rendlík na mírnější oheň a vlijte do něj trochu olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a tymián, osolte, opepřete a opékejte asi 10 minut doměkka, ale tak, aby se nezabarvily. Pak přisypte pečené topinambury a polovinu kaštanů. Všechno pořádně promíchejte, podlijte vývarem, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut. Vlijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Rozmixujte dohladka a přeceďte přes jemné síto.
3 Zbývající kaštany nasucho opražte na pánvi a pak je podrťte. Nechte trochu zchladnout. Před podáváním polévku prohřejte, rozdělte do misek a posypte kaštany. Pokapejte trochou olivového oleje a ozdobte tymiánem.
NĚCO NAVÍC
Vařené kaštany nabízí například Country Life (vakuované) a obchody s delikatesami. Někdy se prodávají i mražené. V sezoně si je můžete uvařit i sami.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář