Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

Polévka tak jemná, že se na jazyku doslova rozplývá...

Vydání: 2020/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT18M
Pečení 0:18
Polévka

Ingredience

    • 600 g topinamburů, oloupaných a na 1 cm silná kolečka
    • olivový olej
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 cibule, nakrájené na tenká kolečka
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 2 snítky tymiánu + navíc k podávání
    • 200 g vařených jedlých kaštanů (viz Něco navíc)
    • 600 ml drůbežího či zeleninového vývaru
    • 400 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Topinambury rozprostřete na plech, pokapejte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte 15–18 minut, dozlatova a doměkka.

2 Mezitím postavte rendlík na mírnější oheň a vlijte do něj trochu olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a tymián, osolte, opepřete a opékejte asi 10 minut doměkka, ale tak, aby se nezabarvily. Pak přisypte pečené topinambury a polovinu kaštanů. Všechno pořádně promíchejte, podlijte vývarem, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut. Vlijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Rozmixujte dohladka a přeceďte přes jemné síto.

Zbývající kaštany nasucho opražte na pánvi a pak je podrťte. Nechte trochu zchladnout. Před podáváním polévku prohřejte, rozdělte do misek a posypte kaštany. Pokapejte trochou olivového oleje a ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Vařené kaštany nabízí například Country Life (vakuované) a obchody s delikatesami. Někdy se prodávají i mražené. V sezoně si je můžete uvařit i sami.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnovo-jablečný salát s koprem a jogurtem

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Přidat komentář