Také rádi zavařujete? Domácí zpracování ovoce a zeleniny má u nás opravdu dlouhou tradici. Není nad domácí marmeládu. Co si však počít, když se všechno nepovedlo podle vašich představ?
Dobrý de, ráda bych se zeptala, zda existuje nějaký způsob "záchrany" jahodové marmelády, která je již uzavřena ve sklenici a je příliš řídká? Je připravena pouze z jahod a třtinového cukru. Přídavek cukru – myslím - již vylučuje možnost marmeládu prostě otevřít znovu svařit např. s Gelfixem. Co tedy například agar? Mohla bych s jeho pomocí dosáhnout jejího zhoustnutí? Předem moc děkuji za odpověď, zdravím
Agar je jako želatina, ale z mořských řas, takže to pak nebude jenom marmeláda. Zkuste znovu svařit na mírném ohni do zhoustnutí s přídavkem pektinu či troškou kyseliny citronové, či citronové šťávy. Také můžete vyzkoušet Pektogel. Nebo řídkou marmeládu používejte do čaje místo cukru.