Polévka z kapra

Polévka z kapra

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5274 kcal
Bílkoviny 399 g
Cukr 292 g
Tuky 262 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Šéfkuchař hotelu Four Seasons Vito Mollica pochází ze severu Itálie. Částečnou inspirací pro českou vánoční polévku byla toskánská rybí polévka caciucco – přizpůsobil ji však naší tradici.

Suroviny

kapr 2 kg
celý, i s hlavou
olivový olej 150 ml
extra panenský
rajčata 400 g
petržel 100 g
kořenová
mrkev 100 g
řapíkatý celer 100 g
šalotka 100 g
hrášek hrst
česnek 6 stroužků
nakrájený na plátky
100 ml
Martini Dry
bobkový list 3 ks
fenyklová semínka 1 ČL
bazalka
pár lístků
chilli paprička 2 ks
nasekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Z vykostěného rybího masa nakrájejte stejnoměrné kostky a uložte je do lednice; budou tam čekat až do velkého finále. Nasekanou kostru a zbytky masa s hlavou (kromě žaber) nechte hodinu proplachovat pod tekoucí vodou.

2. Česnek v hrnci opečte na mírně rozehřátém olivovém oleji dozlatova. Přidejte fenykl, bobkový list, část chilli papriček a bazalky, šalotku a polovinu zeleniny pokrájené na menší kostky. Lehce osmahněte a poté přidejte nakrájená rajčata i propláchnuté rybí kosti. Důkladně opečte a podlijte martini. Po deseti minutách přidejte trochu ledu a studenou vodu, aby byla ryba zakrytá.

3. Pomalu přiveďte k varu a pětadvacet až třicet minut jemně vařte na mírném plameni.

4. Hotovou polévku přeceďte přes jemný cedník, svařte na polovinu a znovu (i dvakrát) přeceďte.

5. Maso vyjměte z lednice, lehce osolte a opepřete a spolu se zbylými papričkami a bazalkou opečte na olivovém oleji. Zbytek pokrájené zeleniny a hrášek povařte osolené vodě doměkka.

6. Do talíře dejte část opečeného masa a uvařenou zeleninu a přelijte horkou polévkou.

Triky À la Vito Mollica
■ Když vývar zalijete studenou vodou a ledem (bod 2), získá lahůdkovou chuť.
■ Během vaření (bod 3) odstraňujte pěnu (vysráženou bílkovinu); kazila by chuť.
■ Několikeré přecezení (bod 4) zjemní polévku na hebounký krém.

Obchod Apetit