Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku

Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku
ZDROJ: Apetit

Víkendové pečení je disciplína, v které naše babičky excelují. Pekáč plný kynutých buchet. Tažený štrúdl s těstem tenčím než papír. Talíř s voňavou, moučkovým cukrem elegantně poprášenou bábovkou. Plech s vláčnou buchtou přikrytý kostkovanou utěrkou – to jsou ty nejsladší vzpomínky, které má řada z nás spojené s dětstvím.

Tradice víkendové „buchty ke kávě“ je něco, co si s láskou držíme a uchováme. Možná jsou naše sladké vzpomínky léty už poněkud zkreslené, ale dodnes si vybavujeme chuť a vůni těchto okamžiků. Všechno bylo sladké a voňavé a… neuvěřitelně vláčné!

Nedejbože, aby bábovka či buchta na plech byla suchá a drhla v krku. Potrpíte-li si také na šťavnaté moučníky, které není třeba namáčet do kávy nebo zapíjet hektolitrem čaje, aby vůbec sklouzly do žaludku, podělíme se s vámi o náš jednoduchý osvědčený tip. Pečte s kefírem nebo podmáslím!

Proč přidávat do těsta kefír nebo podmáslí?

Kefír či podmáslí plní v těstu hned dvojí důležitou roli. Jde o tekutinu, která těsto ředí na ideální konzistenci tak, aby nebylo příliš hutné, těžké a ve výsledku sražené či suché. Umožňuje také snadnější propojení všech surovin.

Vnáší však do těsta ještě jiný klíčový prvek – kyselost. Ta perfektně chuťově vyvažuje sladkost cukru či jiného sladidla, ale má i zásadní technologickou funkci. V kyselém prostředí totiž chemicky reagují kypřidla, které do těsta přidáte, především jedlá soda.  Při této reakci se v těstě začnou uvolňovat bublinky oxidu uhličitého, které těsto kypří.

    Pokud tedy do těsta přidáte kefír či podmáslí, výsledný koláč bude vláčný a místo prášku do pečiva do něj můžete použít jen jedlou sodu. Díky ní pak bude kyprý a nadýchaný.

    • Jen pozor, reakce jedlé sody je v kyselém prostředí velmi rychlá, proto neotálejte s pečením a nenechávejte těsto dlouho stát na pracovní ploše, jinak o cenné bublinky přijdete.

    Zdroj informací: časopis Apetit

    Skryt pre seznam

    Co dělat, když nemáte kefír ani podmáslí?

    Pokud jste se rozhodli upéct kefírový koláč nebo korpus s podmáslím, a až pozdě zjistili, že vám klíčová surovina chybí, nezoufejte. Kefír či podmáslí můžete jednoduše nahradit. Čím? Použijte naředěný bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

    Důležité je, aby byl mléčný výrobek zakysaný (tedy i kyselý). Hustoty a konzistence kefíru či podmáslí dosáhnete jednoduše naředěním jogurtu či zakysané smetany mlékem nebo vodou a promícháním dohladka.

    Skryt pre seznam