Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečete a najednou zjistíte, že vám chybí některé suroviny? Víme, jak nahradit vejce, olej či mléko

Vejce, mléko, mouka
ZDROJ: Brands&People/Unsplash
sdílet:

Pustili jste se do pečení a najednou zjišťujete, že vám chybí vajíčka, mouka, cukr či prášek do pečiva? Žádné strachy, nemusíte utíkat do obchodu. Připravili jsme pro vás přehled surovin, které se při pečení nejčastěji používají a které můžete nahradit něčím jiným. 

Vajíčka

Do misky už jste dali veškeré sypké ingredience a chystáte se přidat vajíčka. Otevřete ledničku a kde nic, tu nic. Pokud je nepotřebujete vyšlehat, co místo nich můžete použít?

  • Banán: Rozmačkaný banán je ideální alternativou vajíček do litých buchet nebo palačinek. Jedním banánem nahradíte v těstě dvě vejce.
  • Chia semínka: Namočte 2 lžíce chia semínek do 4 lžic vody a nechte nabobtnat. Vznikne hmota strukturou podobná vajíčkům. Stejnou službu udělají stejně připravená lněná semínka, ty však před namočením ještě rozdrťte. Používejte jako alternativu při pečení slaného pečiva, sušenek nebo třeného těsta.
  • Škrob: Dobře poslouží i bramborový nebo kukuřičný škrob. Jedna lžíce škrobu rozmíchaná v 1dl vody nahradí 2 vajíčka.
  • Instantní droždí: Vajíčka můžete nahradit i droždím. Stačí sáček rozmíchat v asi 80 ml horké vody. Takové množství nahradí 1-2 vajíčka. Pozor ale, vzhledem ke svému výraznému aroma se tato náhrada nehodí pro každé těsto.
  • Olej: Při přípravě litých těst můžete vajíčko nahradit pár kapkami oleje a několika lžícemi horké vody.

Mouka

Mouka už se nenahrazuje tak snadno jako výše zmíněná vajíčka, ale není to nemožné.

  • Ořechy: Mouku lze nahradit jemně rozemletými ořechy nebo mandlemi. Ořechovou mouku, třeba tu mandlovou, která se při pečení často používá. Je potřeba počítat s tím, že mouku nelze nahradit mletými ořechy 1:1, ale je třeba použít jich méně. Ořechy jsou totiž tučné a mají jiné vlastnosti než obilná mouka. Výsledný moučník by mohl být příliš hutný.
  • Ovesné vločky: Rozmixováním ovesných vloček vznikne ovesná mouka, se kterou můžete nahradit tu klasickou pšeničnou, a to zejména při přípravě litých těst, těst na palačinky a lívance.
  • Pohanka: Objevili jste ve spíži tuhle zdravou, přirozeně bezlepkovou obilovinu? Pak ji rozmixujte na hladký prášek, ten prosejte a máte pohankovou mouku, která je vhodná pro sladké i slané pečení.

Cukr

Chybí ve vaší spíži cukr? Nevadí, jistě objevíte důstojnou náhradu.

  • Med: Medem můžete nahradit cukr snad v každém receptu. Med je ovšem sladší než cukr, proto do těsta přidejte poloviční množství gramáže cukru uvedené v původním receptu. Protože se med řadí mezi tekutiny, na každý hrnek medu uberte ¼ hrnku mléka, aby byl správný poměr suchých a mokrých surovin zachován. Med také rychleji karamelizuje a těsto by se tak mohlo rychle spálit. Pokud tedy nahrazujete cukr medem, snižte teplotu pečení oproti původnímu receptu alespoň o 25 °C.
  • Sirupy: Alternativou bílého cukru jsou různé druhy přírodních sirupů: rýžový, javorový, datlový, agávový, čekankový nebo ten nejběžnější, ovocný. Počítejte však s tím, že těstu dodají zároveň tekutiny, bude proto potřeba někde v surovinách tekutinu ubrat, aby nebylo příliš řídké.
  • Ovoce a zelenina: Sladkost těstu dodáte i přidáním rozmačkaného banánu, nastrouhaných jablek, případně mrkve. Sladit můžete také rozinkami, sušenými švestkami a dalším ovocem, povidly nebo džemem.

Prášek do pečiva

Že vám bez kypřícího prášku těsto nevyběhne a nebude krásně kypré? Omyl. Tyhle dvě ingredience ho bez problému nahradí.

  • Jedlá soda: Stejnou funkci jako kypřící prášek má i jedlá soda. Jen pozor, je zhruba třikrát silnější, proto kypřící prášek nahraďte sodou v poměru 3:1 (3 lžičky kypřícího prášku = 1 lžička sody). Spolu se sodou by do těsta měla přijít i kyselá složka, například citronová šťáva nebo ocet, aby proběhla kypřicí chemická reakce. Funguje to samozřejmě i naopak – chybějící jedlou sodu můžete nahradit práškem do pečiva. ·
  • Bílky: Velmi dobře fungují i našlehané bílky, které těsto krásně provzdušní a nadzvednou.

Mléko

Důležitou ingrediencí při pečení je mléko, které těsto spojí v kompaktní hmotu. Nemáte-li mléko, použijte...

  • Vodu s máslem: Voda s trochou rozpuštěného másla se trochu chybějícímu mléku přiblíží. Při použití v malém množství nebude rozdíl v chuti poznat.
  • Rostlinná alternativa mléka: Vhodnou alternativou jsou rostlinné nápoje. Dnes v obchodech můžete zakoupit sójový, mandlový, rýžový, kokosový, nebo třeba ovesný. Vyrobit si ho však můžete i doma, stačí základní surovinu rozmixovat s vodou a přecedit přes plátýnko.
  • Smetanu: Smetana je součást mléka, proč jí tedy mléko nenahradit? Stačí ji podle potřeby naředit vodou.

Olej

Tuk v těstě zajišťuje jeho vláčnost a jemnost. Proto se do většiny těst na buchty, koláče a sušenky, přidává olej. Ale co když chybí?

  • Jogurt: Olej můžete ve většině receptů nahradit jogurtem, nejlépe tím s vysokým obsahem tuku (10 %).
  • Máslo: Olej při pečení hravě nahradí máslo. ¼ šálku másla zastoupí 4 polévkové lžíce oleje.
  • Ořechové máslo: Při pečení sladkých dezertů můžete olej nahradit tučným ořechovým máslem nebo ořechovou pastou.

Podmáslí

Podmáslí se přidává se do těsta na buchty a koláče, lívance či chléb, kterým dodá na kyprosti a vláčnosti. A jak podmáslí nahradit, když ho zrovna nemáte v lednici?

  • Mléko a ocet: Jeden hrnek čerstvého mléka smíchejte s polévkovou lžící octa nebo citronové šťávy, nechte pět minut odstát a můžete ho použít.
  • Mléko a jogurt: Podmáslí můžete nahradit i tak, že smícháte jeden díl mléka s jedním dílem jogurtu.

Šlehačka

Chystáte se dort, roládu nebo štrůdl ozdobit porcí šlehačky a vzápětí zjistíte, že žádnou nemáte? Nevadí. Pokud v lednici najdete kokosové mléko, máte vyhráno.

  • Kokosové mléko: Plechovku nechte několik hodin stát v lednici. Po otevření z ní lžící vyndejte jen tu vrchní, tuhou část vyšlehejte stejně jako smetanu.

Hořká čokoláda

Chcete si upéct něco extra čokoládového, ale nemáte hořkou čokoládu? Pokud ve spíži najdete alespoň kakao nebo čokoládu mléčnou, zdaleka není nic ztraceno.

  • Kakao: 3 lžíce kakaa smíchejte s 1 lžící rostlinného tuku (např. Omega). Takové množství nahradí asi 25 g čokolády.
  • Mléčná čokoláda: Hořkou čokoládu můžete nahradit i tou mléčnou, stačí ji rozpustit a přidat do ní trochu kakaa.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč