0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co potřebuje jogurt k životu?

pexels-daria-shevtsova
ZDROJ: pexels-daria-shevtsova
sdílet:

Za přeměnou mléka v jogurt stojí armáda mikroorganismů, pro které se vžilo označení jogurtové kultury. Jsou poměrně nenáročné a daří se jim v teple domova. Nebo jogurtovače.  

Směs streptokoků a laktobacilů dovede s mlékem zázraky. Zatímco bakterie hodují mléčný cukr (laktózu), mléko fermentuje a vzniká z něj bílý jogurt. To všechno se nejsnáze odehrává v teple kolem 40 °C, což je teplota, při které se jogurtové kultury dobře množí. Výroba jogurtu v domácích podmínkách proto nepředstavuje velkou výzvu, stačí jen udržovat mléko v teple a vyčkávat.

Budiž teplo!

V jakém prostředí bude jogurt vznikat, přitom záleží jenom na nás.

  • Jednou z možností je zahřáté mléko smíchat se lžicí oblíbeného bílého jogurtu a uzavřít do termosky.
  • Jinou variantu představuje uchovávání mléka s jogurtovou násadou v teplé troubě. Svými izolačními schopnostmi poslouží zahřáté směsi také peřina.

  • V neposlední řadě existují speciální přístroje – jogurtovače. Do nich se nadávkované mléko ve skleničkách uzavře a nechá zahřívat. Výhodou takového zařízení je čistota práce a výsledná elegance. Po zhruba osmi hodinách jsou „balené“ jogurty připravené k jídlu nebo k dochucení džemem, ořechy či sušeným ovocem. V principu jde o přístroj, který dovede udržovat stabilní teplé prostředí pro správnou kultivaci jogurtových kultur v mléku, navíc jsou jeho součástí také uzavíratelné jogurtové sklenice.

Který je nejlepší?

V zásadě by mělo být jedno, jakým jogurtem mléko naočkujete – všechny prodávané bílé jogurty, kterým neprošla doba minimální trvanlivosti, obsahují živé jogurtové kultury. Není třeba se obávat ani škrobů či zahušťovadel. Jejich přítomnost v bílém jogurtu legislativa zapovídá.

Tučný a tučnější

Chuť a tučnost bílého domácího jogurtu vlastní výroby můžeme ovlivnit například tím, že použijeme tučné či odtučněné mléko.

  • Ti, co mají rádi jogurt bílý bez přislazování dalšími surovinami, mohou do mléka přidat smetanu nebo se rovnou spolehnout na 10% smetanu na vaření.
  • Dochucující ingredience přicházejí na řadu vždy, až když je výroba základního bílého jogurtu u konce.

Jak na řeckou kvalitu?

Specifikem řeckého jogurtu nebo jogurtu řeckého typu je jeho vyšší obsah bílkovin.

  • Pokud se mu budeme chtít přiblížit, musíme do mléka přidat ještě mléko sušené jako v našem receptu na domácí jogurt.
  • Další možností, jak získat hustší a koncentrovanější hmotu, je jeho odkapání přes plátno. Tím, že ho zbavíme vody (syrovátky), se zvedne jeho podíl bílkovin a nutriční hodnota.

Mléčný multikulturalismus

Kysaných mléčných produktů, které si můžeme vyrobit existuje celá řada. Zásadním rozdílem mezi nimi jsou právě použité mikroorganismy. Jiné kultury osidlují jogurt, jiné kefír nebo acidofilní mléko či kysané mléčné výrobky. Konkrétní typy kultur i jejich množství v jednom gramu prodávaných výrobků uvádí česká vyhláška č. 397/2016 Sb.

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit