Výživný kefír. Jak s ním naložit v kuchyni?

Výživný kefír. Jak s ním naložit v kuchyni?

Kefír patří mezi probioticky nejbohatší potraviny. A že vám nechutná? Nemusíte ho pít samotný. Zkuste kefír zakomponovat do moučníku nebo do něho naložte maso. Inspiraci najdete v našem kefírovém výběru.

Kefír je díky kvasnému procesu, kterým vzniká, nakyslý a jemně perlivý. Ačkoliv si tento fermentovaný mléčný nápoj kvůli své specifické chuti neoblíbí každý, existuje hned několik důvodů, proč bychom ho v  jídelníčku neměli opomíjet:

  • Má blahodárné účinky na zdraví, zejména zažívání a střevní mikroflóru.
  • Jeho kyselostí moučník zvláční, maso zkřehne a saláty získají na svěžesti.

Pečení s kefírem

Na kefír nedají cukráři a pekaři dopustit. Proč? Kyselost kefíru reaguje s kypřícími látkami a rozkládá lepek v těstě. Kvasinky produkují oxid uhličitý, který způsobuje jemnou perlivost a v těstě vytváří vzduchové bublinky. Výsledkem toho je mimořádně vláčné a nadýchané pečivo.

Přesvědčte se sami a vyzkoušejte například:

Kromě výše zmíněných receptů se kefír skvěle hodí také do palačinek, lívanců, langošů, bábovky či perníku, zkrátka do všeho, co chcete mít krásně nadýchané.

Kefírový dort s mascarpone krémem a čerstvými jahodami

Více

Kefír ve východoslovanské kuchyni

Kefír je oblíbenou surovinou především ve východoslovanských zemích. Hojně ho využívá například litevská, ukrajinská a ruská kuchyně. V tamní kuchyni se kefír používá podobně jako u nás zakysaná smetana, tedy jako:

  • ozdoba různých polévek, například boršče
  • dip k plněným pirohům či pelmením (těstovinové taštičky plněné masem)
  • dresink do salátů, především těch bramborových

Z kefíru se tradičně připravují také studené polévky, které díky kyselosti v nápoji v létě příjemně osvěží. Vyzkoušejte původem litevskou polévku z červené řepy zvanou chlodnik.

Kefírové marinády a těstíčka

Toužíte po křehoučkém, na jazyku se rozplývajícím masu?

  1. Naložte maso do kefíru. V kefírové marinádě maso krásně zkřehne a zjemní. Hodí se na nakládání kuřecího a krůtího masa. Můžete do ní naložit i jehněčí či rybí, ze kterého kefír vytáhne nežádoucí aroma. Maso marinujte ideálně přes noc.
  2. Obalte ho v kefíru. Stejný výsledek získáte, když maso obalíte místo klasického trojobalu v kefírovém těstíčku. Takto můžete připravit například svátečního kapra. Uvidíte, že už ho nebudete chtít obavolat jinak!

Smažený kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Více

Obchod Apetit