![Chlodnik Chlodnik](/sites/default/files/styles/teaser/public/chlodnik_0.jpg)
Chlodnik
Do 30 minut
Velmi snadné
Kefír patří mezi probioticky nejbohatší potraviny. A že vám nechutná? Nemusíte ho pít samotný. Zkuste kefír zakomponovat do moučníku nebo do něho naložte maso. Inspiraci najdete v našem kefírovém výběru.
Kefír je díky kvasnému procesu, kterým vzniká, nakyslý a jemně perlivý. Ačkoliv si tento fermentovaný mléčný nápoj kvůli své specifické chuti neoblíbí každý, existuje hned několik důvodů, proč bychom ho v jídelníčku neměli opomíjet:
Na kefír nedají cukráři a pekaři dopustit. Proč? Kyselost kefíru reaguje s kypřícími látkami a rozkládá lepek v těstě. Kvasinky produkují oxid uhličitý, který způsobuje jemnou perlivost a v těstě vytváří vzduchové bublinky. Výsledkem toho je mimořádně vláčné a nadýchané pečivo.
Přesvědčte se sami a vyzkoušejte například:
Kromě výše zmíněných receptů se kefír skvěle hodí také do palačinek, lívanců, langošů, bábovky či perníku, zkrátka do všeho, co chcete mít krásně nadýchané.
Kefír je oblíbenou surovinou především ve východoslovanských zemích. Hojně ho využívá například litevská, ukrajinská a ruská kuchyně. V tamní kuchyni se kefír používá podobně jako u nás zakysaná smetana, tedy jako:
Z kefíru se tradičně připravují také studené polévky, které díky kyselosti v nápoji v létě příjemně osvěží. Vyzkoušejte původem litevskou polévku z červené řepy zvanou chlodnik.
Toužíte po křehoučkém, na jazyku se rozplývajícím masu?