Nová registrace Zapomenuté heslo

20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili

19. 5. 2017
Tvarohová bábovka
Apetit

Bábovka je hit. Mísí se v ní správný poměr nostalgie, snadné přípravy, lahodné chuti a neodolatelné vůně. Ovšem za několika podmínek! Musí být nadýchaná jako peřinka a nesmí to být suchá ‚dusivka‘. Zda voní po vanilce, kakau, karamelu, citronu či oříšcích, už je jenom na vás! Pečení bábovky krásně provoní celý byt, při podávání vyčaruje úsměvy na tvářích vašich hostů a vám zařídí nejednu pochvalu. A to se vyplatí!

1. Vsaďte na kvalitní formu

V případě bábovky je výběr správné formy polovinou úspěchu. Je na vás, zda zvolíte klasiku, tedy keramiku, kameninu, litinu či varné sklo. Anebo svou důvěru vložíte do výdobytků moderní doby v podobě silikonu, teflonu či jiných nepřilnavých povrchů.

  • Někdo přísahá na archivní formu po babičce, někdo volí prestižní značku originálního tvaru, jiný nedá dopustit na silikon, který vyžaduje nejméně příprav před samotným pečením.

2. Kdo maže, ten jede

Pokud si nejste jistí nepřilnavostí formy nebo naopak víte určitě, že nepřilnavá není, rozhodně ji poctivě vymažte tukem. U lepivějších těst je nejlepší použít 100 % tuk či olej (skvělý je olej ve spreji), ale běžně si vystačíte i s oblíbeným voňavým máslem.

  • Při vymazávání nevynechejte žádný záhyb! Pečlivost se opravdu vyplatí. Podávat návštěvě či na rodinné oslavě bábovku rovnou z formy není příliš reprezentativní.

3. Nepodceňujte vysypání formy

Stejně důležitým krokem je i důkladné vysypání formy. Nejlepšími parťáky vám budou hrubá či polohrubá mouka, dětská krupička, strouhanka nebo strouhaný kokos.

  • Dejte si záležet, aby byla pokrytá všechna místa včetně středové části formy, díky které bábovka získává svůj nezaměnitelný tvar. To je totiž kritický bod, kde se bábovka často přichytí a následně roztrhne.

4. Bábovku vyklápějte opatrně

Upečenou bábovku nechte minimálně 15 minut chladnout ve formě. Poté ji překryjte talířem a opatrně překlopte.

  • Pokud bábovka nevypadne na první dobrou, namočte utěrku, vyždímejte ji a překryjte jí formu. Tato babičkovská rada občas dokáže zázraky i s tou nejtvrdohlavější bábovkou.

5. Forma v nejlepší formě

Formu vždy po použití pečlivě umyjte. Může se to zdát jako samozřejmost, ale sami víme, jak nás občas svádí formu pouze dočista vytřít papírovou utěrkou. To rozhodně nedělejte. Zbytek tuku ve formě může žluknout a nepříjemný pach už z ní nikdy úplně nedostanete.

  • Pokud se bábovka přeci jenom nevyklopí, nezoufejte. Příjemné to sice není, ale konec světa také ne. Ač to svádí, protože nervy pracují, rozhodně roztrženou bábovku nevyhazujte, byla by to škoda.
  • Rozdrobený korpus můžete také použít na přípravu nejrůznějších pohárů či triflů. Stačí přidat šlehačku či zakysanou smetanu a ovoce a uvidíte, jakou parádu s nevyklopenou bábovkou ještě uděláte. 

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Sladké pečení Česká klasika

Podobné kolekce receptů

Související články

Meruňkový džem s levandulí

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád ještě nemáte zkušenost, pak pravděpodobně tápete, jaký druh želírovacího přípravku použít. Nebojte se, rozhodně v tom nejste sami!