Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na ten nejlepší mazanec bez droždí a bez kynutí, aby nesedl? Na vše kolem mazanců máme odpověď

Kváskový mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tápete, kdy je správný čas na pečení mazance? Jak ho upéct, aby nepraskl, nesedl, nakynul a dobře se propekl? Hledáte, jak připravit ten nejlepší tvarohový nebo kváskový mazanec nebo mazanec bez droždí a bez kynutí? Na vaši otázky máme odpověď, o svůj velikonoční mazanec se už nemusíte bát. S našimi triky ho zvládne i začátečník. 

Ať už zvolíte jakýkoli recept, dobře si rozvrhněte čas. Samotná příprava těsta ho v porovnání se vzcházením, kynutím a pečením moc nevyžaduje. V mezičase máte volné ruce, jen buďte připraveni věnovat se mazanci ve správnou dobu.

  • Dokonale nakynuté těsto, které je zralé do trouby, poznáte snadno. Když to těsta jemně píchnete prstem, vznike mírná prohlubeň, která se pomalu srovná. Upečený mazanec je pak nadýchaný a vláčný.

Pár fíglů, které se hodí při práci s kynutým těstem 

  • Suroviny (vyjma mléka) by měly mít pokojovou teplotu.
  • Mouku prosejte, aby se provzdušnila.
  • Na mazanec se nám osvědčilo droždí německé výroby (např. Uniferm). Když rozdrobíte droždí do mléka nalitého přímo do důlku v mouce, získáte výhodu: než droždí vzejde, z mouky se stihne uvolnit lepek. Díky tomu se tolik nenadřete při hnětení (sváteční, skoro až obřadní pečivo si zaslouží ruční práci) či ušetříte elektřinu.
  • Mléko by mělo být tak akorát vlažné, teplejší by kvasnice zničilo.
  • Pokud trváte na rozpouštění másla, nechte ho před zapracováním do těsta zchladnout.
  • Chcete-li předejít jakýmkoli případným komplikacím při pečení kynutého těsta, vyzkoušejte některý z našich nekynutých mazanců.

Naříznutí mazance a chladnutí

Symbolický křížek pomáhá odvádět páru z nitra bochánku během pečení.

  • Můžete ho naříznout ostrým nožem nebo nastřihnout.
  • Upečený mazanec nechte nejprve vychladnout a teprve potom krájejte, abyste ho zbytečně nesrazili do ,brousku‘, tedy aby zůstal na celém řezu krásně nadýchaný.

Vzhled vs chuť

Jak ukázal i náš velký srovnávací mazancový experiment před několika lety, na vzhledově nedokonalých bocháncích (platí to i pro vánočky) si nezřídka můžete pochutnat o dost víc než na těch s nejdokonalejším vzhledem. Týká se to hlavně těch, které se ,rozjíždějí‘ do stran či se při pečení pěkně vyklenou a během chladnutí ,spadnou‘.

Nezdary a záchrana mazance

Pokud se vám bochánek nevyvede, často pomůže máslo a/nebo džem k podávání. I na nedopečeném či suchém či ,připosraženém‘ mazanci si můžete pochutnat, když ho nakrájíte a opečete na másle. Mazancový nezdar lze zužitkovat i v žemlovce – stejně jako ten, který po Velikonocích zbude a už nebude nejčerstvější. 

Skryt pre seznam
Překynutý mazanec
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Na místě stisku se překynuté těsto zasyrova zdeformuje. Prohněťte ho a nechte opět kynout. Někdy se ale bochánek při pečení rozjede z jiných důvodů a předem nic nepoznáte.

Skryt pre seznam
Nedokynuté těsto
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Po stisknutí se těsto zvedá podezřele rychle. Dopřejte mu čas k dokynutí, jinak se mazanec v troubě potrhá. To ale může způsobit i vzduch uzavřený v těstě při tvarování.

Skryt pre seznam
Nízká teplota v troubě
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Peče-li se mazanec příliš dlouho kvůli nízké teplotě, může být vysušený. Hrozí to především u těst s nižším podílem tekutiny a tuku. Pořád ho však můžete namazat máslem a džemem, udělat z něj luxusní žemlovku nebo ho nakrájet na kostky, opéct na másle a zalít šódó – stejně jako buchtičky!

Skryt pre seznam
Vysoká teplota v troubě
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Tohle by se vám s naším postupem přihodit nemělo, pokud vaše trouba peče tak, jak ukazuje nastavení. Co se týče brousku, pozor také na krájení mazance zatepla.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč