0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chraňte vánočku před brusařem!

vánočka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Při přípravě vánočního pečiva se dříve věřilo různým pověrám. Hospodyně měla používat výhradně mouku z vlastní úrody, při zadělávání těsta otírala ruce o stromy, aby dobře plodily, a voda z díže, ve které se těsto zadělávalo, se dávala dobytku, aby byl zdravý a krávy dobře dojily. Nejdůležitější ale bylo těsto. Nesmělo se srazit, prasknout natož připálit. To totiž znamenalo neštěstí a smrt v rodině.

  • Pokud se tedy vánoční pečivo nepovedlo, byla to hotová katastrofa. V době, kdy se používaly tekuté pivovarské kvasnice, byly šance na zmařené těsto velmi vysoké. V některých oblastech se takovému – sraženému a tvrdému – pečivu říkalo brousky. A od brousků k obávanému brusaři už byl jenom krůček.

Brusař byl slaměná figurína nastrojená do starých šatů, která měla připomínat pekaře. Zlomyslní tvůrci mu dali do jedné ruky pekařskou lopatu, do druhé pometlo a dlouhý dopis. Jakmile se v některé chalupě začaly péct vánočky nebo koláče, začali šprýmaři jednat. Jakmile nedávali v chalupě pozor, už se jim brusař jako nezvaný host opíral o pec. Hospodář pak musel místo pečení nahlas předčítat dopis, ve kterém stálo, kde všude už slaměný pekař byl, koho navštívil a kde nabízel své služby.

Zlomyslní tvůrci figuríny se bavili, a zatímco hospodář četl, těsto se většinou zdrclo a vzácné suroviny (bílá mouka bývala opravdovou vzácností, a co teprve rozinky a mandle!) přišly nazmar. Navíc tu byla ona pověra, že zkažené pečivo znamená špatný rok. Proto jakmile se rozneslo, že Brusař brousí po vsi, stavěli se v každé chalupě hlídky.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč