Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nekynutý mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 86
Do 75 minut Snadné 12-16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5205 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 688 g
Tuky 196 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte si velikonoční klasiku trochu jinak – ale stejně svátečně a lahodně! Recept na mazanec bez kynutí vám ušetří čas, který často během svátečních příprav tolik postrádáme. Tvarohový mazanec je vláčný a díky rozinkám, mandlím a kandovanému ovoci také krásně voňaví. Pochopitelně nezapomeňte přidat také kapku tuzemáku...

Suroviny

Na těsto
máslo 150 g
vejce 2 ks
z necelé poloviny citronu
rum 1 PL
mandle sekané 70 g
loupané
+ trocha na poprášení válu
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
ne vaničkový
Na dokončení

Postup

1

Šlehačem krátce zpracujte změklé máslo, přisypte cukr a tři minuty plnou rychlostí šlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilinový cukr a ještě minutu pokračujte. Zašlehejte první vejce, a jakmile se spojí s pěnou, zopakujte to i s druhým.

2

Připojte k máslové pěně tvaroh společně s rumem, citronovou šťávou i kůrou a naposledy krátce zašlehejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapněte troubu na 170 stupňů. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a společně prosijte.

3

Vařečkou vpracujte mandle i připravenou mouku a těsto dohotovte na válu rukama. Poté za občasného podsypávání moukou hněťte asi pět minut, až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujte rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily.

4

Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin a zploštěte ji na výšku asi čtyři centimetry. Plech vyložte  pečicím papírem a mazanec na něj přeneste. Uprostřed naznačte kříž a vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova; trvá to asi padesát minut.

Pro lesklou kůrku
Dvě lžíce mléka, které uvádíme v receptu na dokončení celého díla, přijdou na řadu po půlhodině pečení. Povytáhněte mazanec z trouby a mašlovačkou ho celý potřete mlékem. Nevyndávejte plech z trouby úplně – riskovali byste, že se těsto kvůli velkému teplotnímu šoku srazí! Potom mazanec vraťte do trouby a nechte dopéci. Hotový už jen pocukrujte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

06.04.2010 11:42
Mazanec jsem nakonec musela péci zhruba hodinu a půl, nafoukl se a zvětšil, ale stálo to za to - je výborný! Příště těsto rozdělím na dva bochánky.

Apetit magazín