0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Snadné 12-16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5208 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 686 g
Tuky 195 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte si velikonoční klasiku trochu jinak – ale stejně svátečně a lahodně!

Suroviny

Na těsto
máslo 150 g
moučkový cukr 150 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 2 ks
citronová kůra
citronová štáva 1 PL
rum 1 PL
mandle 70 g
sekané, loupané
mouka pšeničná hladká 500 g
+ trocha na poprášení válu
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
tvaroh měkký 1 bal
ne vaničkový
rozinky 50 g
kandované ovoce 50 g
Na dokončení
mléko 2 PL
moučkový cukr 1 PL

Postup

1

Šlehačem krátce zpracujte změklé máslo, přisypte cukr a tři minuty plnou rychlostí šlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilinový cukr a ještě minutu pokračujte. Zašlehejte první vejce, a jakmile se spojí s pěnou, zopakujte to i s druhým.

2

Připojte k máslové pěně tvaroh společně s rumem, citronovou šťávou i kůrou a naposledy krátce zašlehejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapněte troubu na 170 stupňů. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a společně prosijte.

3

Vařečkou vpracujte mandle i připravenou mouku a těsto dohotovte na válu rukama. Poté za občasného podsypávání moukou hněťte asi pět minut, až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujte rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily.

4

Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin a zploštěte ji na výšku asi čtyři centimetry. Plech vyložte  pečicím papírem a mazanec na něj přeneste. Uprostřed naznačte kříž a vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova; trvá to asi padesát minut.

Pro lesklou kůrku
Dvě lžíce mléka, které uvádíme v receptu na dokončení celého díla, přijdou na řadu po půlhodině pečení. Povytáhněte mazanec z trouby a mašlovačkou ho celý potřete mlékem. Nevyndávejte plech z trouby úplně – riskovali byste, že se těsto kvůli velkému teplotnímu šoku srazí! Potom mazanec vraťte do trouby a nechte dopéci. Hotový už jen pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

Jana Mitrofanovova

Mazanec jsem nakonec musela péci zhruba hodinu a půl, nafoukl se a zvětšil, ale stálo to za to - je výborný! Příště těsto rozdělím na dva bochánky.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč