Dopřejte si velikonoční klasiku trochu jinak – ale stejně svátečně a lahodně! Recept na mazanec bez kynutí vám ušetří čas, který často během svátečních příprav tolik postrádáme. Tvarohový mazanec je vláčný a díky rozinkám, mandlím a kandovanému ovoci také krásně voňaví. Pochopitelně nezapomeňte přidat také kapku tuzemáku...
Suroviny
Postup
Šlehačem krátce zpracujte změklé máslo, přisypte cukr a tři minuty plnou rychlostí šlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilinový cukr a ještě minutu pokračujte. Zašlehejte první vejce, a jakmile se spojí s pěnou, zopakujte to i s druhým.
Připojte k máslové pěně tvaroh společně s rumem, citronovou šťávou i kůrou a naposledy krátce zašlehejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapněte troubu na 170 stupňů. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a společně prosijte.
Vařečkou vpracujte mandle i připravenou mouku a těsto dohotovte na válu rukama. Poté za občasného podsypávání moukou hněťte asi pět minut, až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujte rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily.
Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin a zploštěte ji na výšku asi čtyři centimetry. Plech vyložte pečicím papírem a mazanec na něj přeneste. Uprostřed naznačte kříž a vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova; trvá to asi padesát minut.
Pro lesklou kůrku
Dvě lžíce mléka, které uvádíme v receptu na dokončení celého díla, přijdou na řadu po půlhodině pečení. Povytáhněte mazanec z trouby a mašlovačkou ho celý potřete mlékem. Nevyndávejte plech z trouby úplně – riskovali byste, že se těsto kvůli velkému teplotnímu šoku srazí! Potom mazanec vraťte do trouby a nechte dopéci. Hotový už jen pocukrujte.
Komentáře