Luxusní žemlovka se zapíše do vaší DNA. Jablka obalená v karamelu, pečivo namočené ve sladké smetaně a pořádná sněhová čepice. Ano, tak vypadá dokonalá žemlovka s jablky a tvarohem. Už cítíte tu vůni linoucí se z trouby? Pokud ne, vyzkoušejte tento recept a na tu vůni už nikdy nezapomenete.
Suroviny
Postup
Smíchejte smetanu s moučkovým cukrem a do směsi namočte chleba.
Tvaroh utřete se 2 lžícemi krupicového cukru a žloutkem.
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky; pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Bílek našlehejte v ohnivzdorné míse na řídkou pěnu, pak přimíchejte 2 lžíce cukru, misku postavte na kastrůlek s vroucí vodou a šlehejte na tuhý sníh.
Zbylý cukr rozpusťte na pánvi na středním plameni na zlatý karamel. Přilijte 100 ml vody (opatrně, směs bude prskat), přidejte skořici a jablka a míchejte a zahřívejte, aby ve směsi nezůstaly případné hrudky karamelu. Odstavte.
Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáček či zapékací formu vymažte máslem. Na dno naskládejte navlhčené krajíčky chleba, pak dejte tvarohovou vrstvu, jablka a rozinky. Navrch naneste sníh a pečte 15 minut.
ČÍM DODAT KLASICKÉ ŽEMLOVCE ŠMRNC?
Tipy Mirka Grusze, šéfkuchaře restaurace Aromi:
- Základem dobré žemlovky jsou prvotřídní suroviny – dobrý chléb a kvalitní šťavnatá jablka.
- Pečivo namáčejte jen chvilku, čím čerstvější, tím kratší doba bude stačit. Miroslav Grusz používá chleba pan brioche.
- Pokud máte kuchyňský teploměr, připravte sněhovou čepici jinak. Svařte 30 g vody a 50 g cukru na 121 °C. Směs přilijte do vyšlehaných bílků a metlami sníh šlehejte do zchladnutí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- 15 lahodných receptů na žemlovku: z vánočky, croissantů nebo loupáků(15 receptů )
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů )
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )
Komentáře
Nejlepší žemlovka na světě - zahazuju všechny předchozí recepty na žemlovku! Jen bacha, až budete karamelizovat jablka a dáte tam vodu, nelekněte se, karamel se zdrcne, ale potřeba ještě vydžet a míchat, on se teprve rozpustí a zkaramelizuje jablka :-)