Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Jak na dokonalou rajčatovou omáčku z trouby

Rajčatová omáčka
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Rajčata už zase bývají leckdy v akci, a tak je potřeba toho využít. Naše omáčka z trouby nezabere příšliš času a můžete ji použít do skvělých omáčkových receptů, kterých máme na webu spoustu.

 

Naučte se spolu s námi jednoduchou rajčatovou omáčku. Z jednoho základního receptu vytvoříte spoustu bleskových letních jídel. Co potřebujete vědět, než se do rajčatové omáčky z trouby pustíte?

Tipy & triky

  • Aby měla omáčka tu správnou chuť, porozhlédněte se v obchodech nebo na zahrádce po dokonale vybarvených červeňoučkých rajčatech, protože jen ta mají plnou a sladkou chuť. V základním receptu sice doporučujeme italská vejčitá rajčata, ale řiďte se tím, co vypadá a chutná nejlépe. Taková třešňová rajčátka, obzvlášť ta na větvičce, vás totiž zpravidla nezklamou ani v zimě.
  • Předtím, než dáte rajčata péct, udělejte na spodní straně plodů (tedy na pólu protilehlém ,jizvě‘ po větvičce) křížky. Postarají se o to, aby se vám rajská jablka dobře loupala. Navíc se díky nim minimalizuje riziko, že se vnitřek rajčete zahřeje natolik, že bobule exploduje a zaneřádí při tom troubu.
  • Nezapomeňte rajčata před pečením na plechu podložit kvalitním pečicím papírem, aby se nepřipekla ke dnu, případně od něj nezískala kovovou pachuť.
  • Pokud potřebujete rajčatovou omáčku ještě rychleji a nevadí vám slupky, rajská i česnek před pečením nasekejte. Upečené je potom jen nahrubo podrťte šťouchadlem na brambory či vidličkou, případně je – vychladlejší – rozmačkejte čistýma rukama.
  • Rajčatová omáčka je ideální do rychlých těstovinových jídel i na pizzu. Čerstvě uvařená vám vydrží v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až čtyři dny. Před použitím nebo konzumací ji můžete prohřát na mírném ohni.

3 nápady, jak využít rajčatovou omáčku:

  1. Základní omáčku přiveďte k varu, vsypte krevety, vařte 2–3 minuty, aby se prohřály. Podávejte k těstovinám či rýži.
  2. Do zapékací mísy vlijte omáčku, na ni položte filety z bílé ryby a pečte, aby se propekly. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.
  3. Rychloratatouille: grilovaný lilek a cuketu vmíchejte do omáčky; jezte s opraženými piniovými semínky.

4x jídlo s rajčatovou omáčkou:

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč