Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovan řezy: Vyzkoušejte lahodný retro dezert ze Slovenska. Vznikl na počest fotbalového vítězství

Slovan řezy, kostka
ZDROJ: Foto: Kaváreň na rohu, Zákusky snov
sdílet:

Vydejte se s námi na průzkum sladké kuchyně našich slovenských sousedů a vyzkoušejte pravé slovan řezy, které se dají připravit nejen jako klasické kostky, ale také v podobě originálního dortu k slavnostním příležitostem.

Pokud se rozhodnete připravit slovan řezy neboli slovan kocky, doporučujeme začít s dostatečným předstihem, neboť vrchní vrstvy potřebují před podáváním dostatečně ztuhnout. Odměnou za vynaložené úsilí vám bude lahodná chuť čokoládového piškotového korpusu v kombinaci se dvěma dokonale vyšlehanými smetanovými krémy

[[nid:41698]]

Jak na přípravu slovan řezů?

Touto slovenskou retro klasikou potěšíte nejen dospělé, kteří se po prvním soustu vrátí do dětských let, ale také děti, které nalákáte tříbarevným provedením a skvělou oříškovou chutí.

  • Sestavení a příprava krémů vám zabere přibližně 30 minut času, dalších 25 minut budete potřebovat na upečení korpusu a minimálně hodinu na ztuhnutí krémových vrstev. 

Co budete potřebovat?

Na čokoládový korpus:

  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru
  • 6 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • máslo na vymazání plechu
  • domácí džem (jahodový nebo rybízový) na potření korpusu

Na krémové vrstvy:

  • 40 g želatiny
  • 8 dcl vody
  • 300 g krystalového cukru
  • 4 kelímky šlehačky (na každou vrstvu 2 kelímky)
  • 100 g mletých a lehce opražených lískových oříšků
  • 2 lžíce kakaa

Postup přípravy korpusu:

  1. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
  3. Do připravené hmoty opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  4. Do vymazaného a moukou vysypaného, nebo pečícím papírem vystlaného velkého pekáče opatrně vylijte připravené těsto.
  5. Pečte na 180 stupňů 25 minut.
  6. Po vychladnutí korpus potřete domácím džemem.

Postup přípravy krémových vrstev:

  1. Cukr a želatinu dejte do rendlíku a zalijte 8 dcl vody. Směs pomalu zahřívejte, až se cukr a želatina rozpustí. Nechte vychladnout.
  2. V jedné míse vyšlehejte 2 kelímky šlehačky, přidejte pražené oříšky a polovinu želatiny. Zamíchejte a rovnoměrně naneste na piškotový korpus.
  3. V druhé míse vyšlehejte zbylé 2 kelímky šlehačky, přidejte kakao a druhou polovinu želatiny. Rovnoměrně naneste na oříškovou vrstvu.
  4. Nechte důkladně zatuhnout.

Tip na závěr: Slovan řezy můžete ještě před úplným ztuhnutím posypat hoblinkami čokolády. Před podáváním slovan řezy ozdobte kopečky šlehačky a posypte karamelizovanými oříšky

Řezy oslavující fotbalové vítězství

Pokud namísto řezů dáváte přednost dortu, připravte si sladké kocky ako tortu. Stačí jen zmenšit uvedené množství ingrediencí na polovinu a dort připravit do formy o průměru 24 cm.

  • Zajímá vás, kde se vzal název slovan kocky či slovan torta? Oblíbenému zákusku 80. let dalo název fotbalové vítězství, když Slovan Bratislava porazil FC Barcelonu v Poháru vítězů v roce 1969. Oslavy tohoto vítězství byly velkolepé, neboť šlo o první vítězství klubu z tzv. východního bloku v evropské pohárové soutěži.

V duchu sladkých řezů se nese i inspirace pod tímto článkem, tak nezapomeňte skrolovat až dolů pro další recepty na oblíbené dezerty.

Zdroje informací: Dobré jedlo, recepty.cz, Cukráreň Danela, Cukráreň Dorka, Kaváreň na rohu, Zákusky snov

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín