Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kateřina Medicejská změnila francouzskou kuchyni? Francouze naučila jíst příborem, se zkaženým masem se nehodlala smířit

Kateřina Medicejská
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Coby manželka francouzského krále Jindřicha II. a matka jeho potomků byla Kateřina Medicejská důležitou postavou Francie 16. století. Kromě politické scény však tahle Italka významně ovlivnila i tehdejší tamní gastronomii.

Nový styl stolování

V polovině 16. století se na francouzském dvoře jídlo neservírovalo, ale podávalo formou bufetů. Leželo na dřevěných nebo kovových talířích, ze kterých se jedlo rukama či polévkovou lžící.

  • Florentská aristokracie byla tou dobou už úplně jinde a stravovala se odlišně. Jednotlivé chody jim servírovala obsluha v nádobí z porcelánu, kameniny nebo muránského skla. A jedlo se pomocí stříbrných příborů.
  • Kateřina se během prvních dnů v novém domově nestačila divit. S použitím rukou k jídlu se nehodlala smířit a nechala si z Itálie dovézt příbory, porcelán, sklo, luxusní ubrusy a vyšívané kapesníčky. Také důkladně vyškolila členy francouzského dvora v umění stolování.
  • Naučila francouzské dvořany sedět u stolu a čekat, až jim obsluha donese jednotlivé chody. Jednalo se o stolování v tzv. ruském stylu, což znamená postupné servírování tří až dvanácti jídel – tím posledním byl dezert.

Seznámila Francii s cibulačkou, chřestem i artyčoky

Francouzský dvůr, na který se Kateřina v roce 1533 přistěhovala, čistotou zrovna nepřekypoval. Trápilo ji, že servírované maso bylo často zkažené a o čerstvé zelenině si mohla nechat jen zdát. Chyběly jí také ryby, obiloviny a luštěniny, které byly v její domovině samozřejmostí.

  • Proto nařídila svým kuchařům, pekařům a zahradníkům, aby začali co nejvíce využívat dostupné francouzské suroviny a bylinky, čímž zajistila, že do francouzské kuchyně pronikla třeba brokolice, hrášek, chřest a artyčoky. Právě artyčokový koláč byl královninou oblíbenou pochoutkou.
  • Do Francie se s ní dostaly také rajčata, chilli papričky, cukety, brambory nebo káva a čokoláda.
  • Příchod nových surovin podnítil kreativitu kuchařů, kteří začali experimentovat a vytvářet nová jídla.
  • Využívali více zeleniny a jídla dochucovali lanýži i bylinkami jako je kerblík, estragon, bazalka, tymián, bobkový list a petržel. Díky tomu vzniklo spoustu chutných omáček, které báječně vyšperkovaly maso.
  • Za vlády Kateřiny Medicejské se začalo hojně vařit z telecího, krůtího, ale nechyběly ani kohoutí vnitřnosti nebo svatojakubské mušle.

Celá řada dalších jídel, která dnes automaticky pokládáme za francouzská, mají svůj původ v Itálii – za zmínku stojí například:

  • cibulová polévka, které se říkalo carabaccia
  • zelenina s omáčkou zvaná salsa colla, která se podobala bešamelu, ale místo másla obsahovala olivový olej
  • slané palačinky crêpes vycházejí z toskánských Crespelle con besciamella
  • ratatouille vznikl ze zeleninové směsi tuttoinsieme
  • typicky francouzská játrová paštika by tu nebyla bez Crostini di fegato (italské tousty s játrovou paštikou).

Italské sladké poklady

Kateřina přivezla do Francie spoustu sladkostí – vyhlášenou italskou zmrzlinu, džemy, marcipán, nugát, pudinky, zabaglione (žloutkový pěna) a quenelles (nočky z čokoládové pěny).

Už na své svatbě také představila původem benátské cukrovinky, které jsou dnes s Francií neodmyslitelně spjaté. Ano, řeč je o makronkách. Ačkoli tehdy ještě chyběl lahodný krém, kterým jsou dnes promazané, Kateřinin manžel Jindřich si je zamiloval a jméno jim vymyslel slavný spisovatel François Rabelais. 

  • Královnin cukrář Panterelli zase vynalezl odpalované těsto, které se později stalo základem mnoha francouzských dezertů jako jsou profiterolky nebo eclairky.
  • V té době vznikly i první jednoduché tiskárny, takže kuchaři začali tisknout kuchařské knihy, ve kterých sdíleli své znalosti s dalšími lidmi.

Zdroje informací: Wondrium Daily, The Urban Escapist, Aquitane Travel Guide, Cook’s Info

Skryt pre seznam

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč