Křehké kuličky profiteroles si můžete upéct předem a naplnit je těsně před tím, než přijde návštěva. Profiterolky jsou klasický francouzský cukrářský výrobek, u nás známý jako větrník.
Suroviny
Postup
Nalijte do hrnce 150 ml studené vody, dejte do ní máslo nakrájené na kousky a zahřejte na středním plameni.
Jakmile se máslo rozpustí a směs se začne vařit, stáhněte z ohně a najednou vsypte mouku smíchanou s cukrem; nepřestávejte přitom míchat. Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou.
Míchejte asi minutu, až vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak.
Až těsto trochu zchladne, po částech vmíchejte vejce; každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.
Pečicí papír pomažte máslem a na chvíli ho dejte pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru.
Lžičkou vykrajujte z těsta bochánky a klaďte je 2,5 cm od sebe na pečicí papír.
Při 200 °C pečte 15–20 minut, až jsou kuličky zlatavé.
Každou lehce propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout.
Těsně před podáváním rozkrojte, naplňte šlehačkou, polijte čokoládovou polevou a pocukrujte.