Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Profiterolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 66
Více než hodinu Snadné 15 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1790 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 54 g
Tuky 157 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Profiterolky jsou klasický francouzský cukrářský výrobek z odpalovaného těsta, který připomíná náš větrník nebo věnečky. Křehké kuličky profiteroles si můžete upéct předem a naplnit je krémem těsně před tím, než přijde návštěva. My zvolili šlehačku, ale jako trvanlivější krém vyzkoušejte jakýkoliv máslový.

Suroviny

Na těsto
+ na potření
vejce 2 ks
velká, dobře ušlehaná
Na náplň
Na ozdobení
na poprášení

Postup

1

Nalijte do hrnce 150 ml studené vody, dejte do ní máslo nakrájené na kousky a zahřejte na středním plameni.

2

Jakmile se máslo rozpustí a směs se začne vařit, stáhněte z ohně a najednou vsypte mouku smíchanou s cukrem; nepřestávejte přitom míchat. Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou.

3

Míchejte asi minutu, až vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak.

4

Až těsto trochu zchladne, po částech vmíchejte vejce; každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.

5

Pečicí papír pomažte máslem a na chvíli ho dejte pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru.

6

Lžičkou vykrajujte z těsta bochánky a klaďte je 2,5 cm od sebe na pečicí papír.

7

Při 200 °C pečte 15–20 minut, až jsou kuličky zlatavé.

8

Každou lehce propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout.

9

Těsně před podáváním rozkrojte, naplňte šlehačkou, polijte čokoládovou polevou a pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín