0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Profiterolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 51
Více než hodinu Snadné 15 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1790 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 54 g
Tuky 157 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké kuličky profiteroles si můžete upéct předem a naplnit je těsně před tím, než přijde návštěva. Profiterolky jsou klasický francouzský cukrářský výrobek, u nás známý jako větrník.

Suroviny

Na těsto
máslo 50 g
+ na potření
mouka pšeničná hladká 60 g
typ 00
krupicový cukr 1 ČL
vejce 2 ks
velká, dobře ušlehaná
Na náplň
Na ozdobení
čokoládová poleva bílá 1 bal
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Nalijte do hrnce 150 ml studené vody, dejte do ní máslo nakrájené na kousky a zahřejte na středním plameni.

2

Jakmile se máslo rozpustí a směs se začne vařit, stáhněte z ohně a najednou vsypte mouku smíchanou s cukrem; nepřestávejte přitom míchat. Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou.

3

Míchejte asi minutu, až vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak.

4

Až těsto trochu zchladne, po částech vmíchejte vejce; každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.

5

Pečicí papír pomažte máslem a na chvíli ho dejte pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru.

6

Lžičkou vykrajujte z těsta bochánky a klaďte je 2,5 cm od sebe na pečicí papír.

7

Při 200 °C pečte 15–20 minut, až jsou kuličky zlatavé.

8

Každou lehce propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout.

9

Těsně před podáváním rozkrojte, naplňte šlehačkou, polijte čokoládovou polevou a pocukrujte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč