Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Snadné 15

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1790 kcal
Bílkoviny 38 g
Cukr 54 g
Tuky 157 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Křehké kuličky profiteroles si můžete upéct předem a naplnit je těsně před tím, než přijde návštěva.

Suroviny

Na těsto
máslo 50 g
+ na potření
mouka pšeničná hladká 60 g
krupicový cukr 1 ČL
vejce 2 ks
velká, dobře ušlehaná
Na náplň
smetana ke šlehání 280 ml
40%
Na ozdobení
čokoládová poleva bílá 1 bal
moučkový cukr
na poprášení

1Nalijte do hrnce 150 ml studené vody, dejte do ní máslo nakrájené na kousky a zahřejte na středním plameni. Jakmile se máslo rozpustí a směs se začne vařit, stáhněte z ohně a najednou vsypte mouku smíchanou s cukrem; nepřestávejte přitom míchat. Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou.
 

2Míchejte asi minutu, až vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak. Až těsto trochu zchladne, po částech vmíchejte vejce; každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem
bude hladké a lesklé těsto.
 

3Pečicí papír pomažte máslem a na chvíli ho dejte pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru.
 

4Lžičkou vykrajujte z těsta bochánky a klaďte je 2,5 cm od sebe na pečicí papír. Při 200 °C pečte 15–20 minut, až jsou kuličky zlatavé. Každou lehce propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout. Těsně před podáváním rozkrojte, naplňte šlehačkou, polijte čokoládovou polevou a pocukrujte. Profiterolky jsou klasický francouzský cukrářský výrobek, u nás známý jako větrník.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit