Milujete větrníky a věnečky? Pak si zamilujete i francouzské eklérky. Odpalovanému těstu plněnému voňavou mátovou šlehačkou a čerstvými jahodami se zkrátka nedá odolat. Připravte si s námi lahodné eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou.
Suroviny
Postup
Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu.
Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna.
Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu.
Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto.
Těsto dejte do cukrářského sáčku a uložte na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 200°C.
Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15 cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3 cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.
Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.
Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.
Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Inspirujte se našimi svatebními dorty a dezerty nebo si je na svatbu upečte sami(21 receptů)
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(23 receptů)
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami(42 receptů)
- 40+ nejlepších ověřených receptů na krémové dezerty(43 receptů)
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů)
Komentáře
Anonym
27.03.2022 10:26
Těsto je řídké, ztráta času
Martina Kojzarová
29.03.2022 10:00
In reply to Těsto je řídké, ztráta času by mlsounpeta
Dobrý den, mrzí nás, že vás…
Dobrý den,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Přidali jsme do postupu krok s vychlazením těsta před stříkáním eclairek na plech, který by měl problém vyřešit.
S podzravem, redakce Apetitu