0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

4.4/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3327 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 164 g
Tuky 250 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete větrníky a věnečky? Pak si zamilujete i francouzské eklérky. Odpalovanému těstu plněnému voňavou mátovou šlehačkou a čerstvými jahodami se zkrátka nedá odolat.  Připravte si s námi lahodné eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou.

Suroviny

voda 125 g
neperlivá minerální
mléko 125 g
krupicový cukr 5 g
sůl mořská 5 g
máslo 110 g
mouka pšeničná hladká 70 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
vejce 5 ks
250 g
Na mátovou šlehačku
máta 1 svazek
moučkový cukr 2 ČL
lze i více
jahody 500 g
Na dokončení

Postup

1

Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu.

2

Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna.

3

Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu.

4

Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto.

5

Těsto dejte do cukrářského sáčku a uložte na 30 minut do lednice.

6

Troubu předehřejte na 200°C.

7

Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15 cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3 cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.

8

Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.

9

Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.

10

Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Komentáře

Anonym

Těsto je řídké, ztráta času

Martina Kojzarová

In reply to by mlsounpeta

Dobrý den,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Přidali jsme do postupu krok s vychlazením těsta před stříkáním eclairek na plech, který by měl problém vyřešit. 

S podzravem, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč