0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

3 / 5. Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3327 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 164 g
Tuky 250 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete větrníky a věnečky? Pak si zamilujete i francouzské eklérky. Odpalovanému těstu plněnému voňavou mátovou šlehačkou a čerstvými jahodami se zkrátka nedá odolat.  Připravte si s námi lahodné eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou.

Suroviny

voda 125 g
neperlivá minerální
mléko 125 g
krupicový cukr 5 g
sůl mořská 5 g
máslo 110 g
mouka pšeničná hladká 70 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
vejce 5 ks
250 g
Na mátovou šlehačku
máta 1 svazek
smetana ke šlehání 300 ml
moučkový cukr 2 ČL
lze i více
jahody 500 g
Na dokončení

Postup

1

Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu.

2

Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna.

3

Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu.

4

Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto.

5

Těsto dejte do cukrářského sáčku a uložte na 30 minut do lednice.

6

Troubu předehřejte na 200°C.

7

Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15 cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3 cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.

8

Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.

9

Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.

10

Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Komentáře

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit