Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2.5 ()
Do hodiny Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3327 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 164 g
Tuky 250 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete větrníky a věnečky? Pak si zamilujete i francouzské eklérky. Odpalovanému těstu plněnému voňavou mátovou šlehačkou a čerstvými jahodami se zkrátka nedá odolat. 

Suroviny

voda 125 g
neperlivá minerální
mléko 125 g
krupicový cukr 5 g
sůl mořská 5 g
máslo 110 g
mouka pšeničná hladká 70 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
vejce 5 ks
250 g
Na mátovou šlehačku
máta 1 svazek
smetana ke šlehání 300 ml
moučkový cukr 2 ČL
lze i více
jahody 500 g
Na dokončení

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu. Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna. Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.

2 Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.

3 Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.

4 Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit