Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou
Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

4.2/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3327 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 164 g
Tuky 250 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete větrníky a věnečky? Pak si zamilujete i francouzské eklérky. Odpalovanému těstu plněnému voňavou mátovou šlehačkou a čerstvými jahodami se zkrátka nedá odolat.  Připravte si s námi lahodné eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou.

Suroviny

voda 125 g
neperlivá minerální
mléko 125 g
sůl mořská 5 g
máslo 110 g
vejce 5 ks
250 g
Na mátovou šlehačku
máta 1 svazek
lze i více
jahody 500 g
Na dokončení

Postup

1

Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu.

2

Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna.

3

Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu.

4

Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto.

5

Těsto dejte do cukrářského sáčku a uložte na 30 minut do lednice.

6

Troubu předehřejte na 200°C.

7

Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15 cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3 cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.

8

Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.

9

Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.

10

Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Komentáře

27.03.2022 10:26
Těsto je řídké, ztráta času
29.03.2022 10:00

Dobrý den,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Přidali jsme do postupu krok s vychlazením těsta před stříkáním eclairek na plech, který by měl problém vyřešit. 

S podzravem, redakce Apetitu

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč