Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 40
Do hodiny Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2950 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 164 g
Tuky 223 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete větrníky a věnečky z odpalovaného těsta? Pak si určitě zamilujete i francouzské eklérky s voňavou mátovou šlehačkou a čerstvými jahodami. Zkrátka nadýchaný letní dezert, kterému se dá jen těžko odolat. Recept na eclairky vás překvapí svou snadnou přípravou i skvělou chutí.

Suroviny

voda 125 g
neperlivá minerální
mléko 125 g
sůl mořská 5 g
máslo 110 g
vejce 250 g
asi 5 vajec
Na mátovou šlehačku
máta 1 svazek
lze i více
Na dokončení
jahody 500 g

Postup

1

Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu.

2

Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna.

3

Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu.

4

Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto.

5

Těsto dejte do cukrářského sáčku a uložte na 30 minut do lednice.

6

Troubu předehřejte na 200 °C.

7

Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15 cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3 cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.

8

Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.

9

Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.

10

Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Komentáře

27.03.2022 10:26
Těsto je řídké, ztráta času
29.03.2022 10:00

Dobrý den,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Přidali jsme do postupu krok s vychlazením těsta před stříkáním eclairek na plech, který by měl problém vyřešit. 

S podzravem, redakce Apetitu

Apetit magazín