Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 397 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 70 g
Tuky 2 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzská verze leča neobsahuje uzeninu ani vejce, zato lahodný lilek a barevné cukety. Loupaná rajčata ­dodají šťávě tu správnou chuť – a tím, že je pomalu podusíte, zajistíte pokrmu ideální hustotu.

Suroviny

lilek 1 ks
větší
cuketa 2 ks
střední velikost, žluté nebo zelené
rajčata 2 ks
paprika červená 2 ks
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
česnek 4 stroužky
olivový olej
rozmarýn 1 svazek
čerstvý
tymián 1 snítka
cibule 2 ks
nejlepší nové - jsou sladší
pepř
čerstvě mletý
sůl

1 Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.

2 Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.

3 Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.

4 Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Chutovo nie objavne, zato ale vyborne, doporucujeme Milan a Lenka

Anonym

Podle filmu by měli být cukety a lilky nakrájené na kolečka, ale na kostičky, tak, jak je to v tomto receptu, se vše lépe propojí. Takže záleží na tom, jeslti nám jde o chuťovou nebo estetickou stránku :o) Doporučuji!

Anonym

podle filmu: Do spodu zapekaci misky dal nejakou rajcatovou omacku (nejpish protlak-dle barvy a konzistence, cesnek-je videt jak ho tam dava, ... -to je utajeno), pak pokladl na to stridave platky zelene a zlute cukety,lilku a rajcat(v tomto poradi, na upecenym je to hezky videt). Prikryly pergamenovym papirem, vlozily do trouby. Pak to dali na talir polily cimsi (asi stava) a na vrch dali kousek hasi pazitky+posypani kousky petrzeky ci celerovych listku (tezko se to rozpozna). Sazil jsem se to vysledovat a popsat co nejpodrobneji, ale opravdu moc indicii nam filmari nenechali..... Je to nejspish upravenej recept, zaklad bude v ty omacce co se dava dospod. Ten krysi kuchar hooodne iprovizoval (ja taky a rad zkousim netradicni kombinace)

Anonym

Pokud se kouknete na dvd Ratatouille, jsou prilozene bonusy. Tam muzete videt skutecnou pripravu dle kuchare, podle ktereho byl film natocen... je to radost pohledet na mistrovskou praci. Bohuzel si nepamatuji jmeno... Varit muze kazdy :)

Anonym

Do ratatouille radši bazalku než rozmarýn.

Anonym

Ve Švýcarsku nepřidávají vůbec rajačata z plechovky, pouze čerstvá rajčata. Ke koření ještě majoránku. A když je pokrm na talíři, nahoru hrst strouhaného sýra, nejlépe parmazánu - mňam! :-)

Anonym

konečně pořádný recept! každý prezentuje, že má nejlepší recept na ratatouille a je to ve skutečnosti udušená, blátivá zelenina. váš recept je ten správný, rychlý a hlavně chutný!

Anonym

Ratatouille podle vaseho receptu delam jiz pres rok a je vynikajici. Muj partner je Francouz a pokud vam Francouz pochvali francouzske jidlo, tak se opravdu povedlo. Muj mily se nad timto receptem oblizuje. Plno mych znamych ruznych narodnosti si ode mne tento recept vyzadalo a pravidelne ho vari. Jedine, co pridavam navic, je troska medu na doslazeni. Preji vsem dobrou chut!!!!

Eliška Maděričová

Jak říká ''Mistr kuchař a cestovatel pan Babica'' RATATULE :))) už se na tento recept dlouho chystám, tak snad se konečně odhodlám:)

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit