Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ratatouille
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 265
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 409 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 72 g
Tuky 2 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ratatouille jako francouzská verze leča neobsahuje uzeninu ani vejce, zato lahodný lilek a barevné cukety. Loupaná rajčata ­dodají šťávě tu správnou chuť – a tím, že je pomalu podusíte, zajistíte pokrmu ideální hustotu.

Suroviny

lilek 1 ks
česnek 4 stroužky
olivový olej
tymián 1 snítka
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn 1 snítka
sůl
bageta
nebo jiné čerstvé pečivo k podávání

Postup

1

Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety podélně rozkrojte a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.

2

Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.

3

Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.

4

Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn.

5

Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

16.07.2009 11:26
Prosím vás, mohli by jste mi někdo poradit, jak poznám správný lilek? Nikdy nevím, jaký mám v obchodě vybrat... Díky moc
16.07.2009 11:21
Jak říká ''Mistr kuchař a cestovatel pan Babica'' RATATULE :))) už se na tento recept dlouho chystám, tak snad se konečně odhodlám:)
27.09.2008 12:02
Ratatouille podle vaseho receptu delam jiz pres rok a je vynikajici. Muj partner je Francouz a pokud vam Francouz pochvali francouzske jidlo, tak se opravdu povedlo. Muj mily se nad timto receptem oblizuje. Plno mych znamych ruznych narodnosti si ode mne tento recept vyzadalo a pravidelne ho vari. Jedine, co pridavam navic, je troska medu na doslazeni. Preji vsem dobrou chut!!!!
02.09.2008 10:09
konečně pořádný recept! každý prezentuje, že má nejlepší recept na ratatouille a je to ve skutečnosti udušená, blátivá zelenina. váš recept je ten správný, rychlý a hlavně chutný!
16.05.2008 11:27
Ve Švýcarsku nepřidávají vůbec rajačata z plechovky, pouze čerstvá rajčata. Ke koření ještě majoránku. A když je pokrm na talíři, nahoru hrst strouhaného sýra, nejlépe parmazánu - mňam! :-)
12.03.2008 11:30
Do ratatouille radši bazalku než rozmarýn.
30.08.2007 08:11
Recept se nachází v č.8/04, str.36
29.09.2007 21:26
Chutovo nie objavne, zato ale vyborne, doporucujeme Milan a Lenka
30.09.2007 22:45
Podle filmu by měli být cukety a lilky nakrájené na kolečka, ale na kostičky, tak, jak je to v tomto receptu, se vše lépe propojí. Takže záleží na tom, jeslti nám jde o chuťovou nebo estetickou stránku :o) Doporučuji!
27.11.2007 13:00
podle filmu: Do spodu zapekaci misky dal nejakou rajcatovou omacku (nejpish protlak-dle barvy a konzistence, cesnek-je videt jak ho tam dava, ... -to je utajeno), pak pokladl na to stridave platky zelene a zlute cukety,lilku a rajcat(v tomto poradi, na upecenym je to hezky videt). Prikryly pergamenovym papirem, vlozily do trouby. Pak to dali na talir polily cimsi (asi stava) a na vrch dali kousek hasi pazitky+posypani kousky petrzeky ci celerovych listku (tezko se to rozpozna). Sazil jsem se to vysledovat a popsat co nejpodrobneji, ale opravdu moc indicii nam filmari nenechali..... Je to nejspish upravenej recept, zaklad bude v ty omacce co se dava dospod. Ten krysi kuchar hooodne iprovizoval (ja taky a rad zkousim netradicni kombinace)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...