Vedle nadýchané čokoládové pěny (mousse) umějí Francouzi i hutnější směs, z níž vykrajují nočky. Doplňují je zavařeným ovocem.
Suroviny
Postup
Žloutky zpěňte s cukrem. Mléko a smetanu spolu prohřejte, přelijte přes žloutky, vraťte do kastrolu a na mírném plameni povařte, až směs zhoustne (bude jen pomalu stékat z vařečky). Čokoládu nalámejte a v misce ji přelijte horkým krémem. Pak promíchejte, až se čokoláda rozpustí a směs bude hladká.
Misku přetáhněte fólií na potraviny a nechte v ledničce aspoň osm hodin nebo přes noc. Z vychladlé hmoty pak dvěma lžícemi vykrajujte nočky a podávejte je s čerstvým nebo zavařeným ovocem.
2x TIP
Tření žloutků s cukrem i promíchávání hotové směsi vám usnadní elektrické šlehací metly. Lžíce před vykrajováním opláchněte horkou vodou.