Žloutková pěna s dezertním vínem je známá jako ‚zabaglione‘ či ‚sabayon‘. Abyste si vychutnali její jemnou chuť, nedejte jí šanci vychladnout!
Suroviny
žloutek
4
ks
krupicový cukr
4
PL
víno dezertní
250
ml
z půlky citronu
skořice
1
špetka
sušenky
malé, křehké nebo kočičí jazýčky k podávaní
Postup
1
Žloutky s cukrem a pár kapkami horké vody vyšlehejte do pěny. Misku postavte nad hrnec s vroucí vodou a v páře do ní vešlehejte víno, až vznikne téměř tuhá pěna. Zašlehejte citronovou kůru a skořici, sejměte z ohně a ještě chvíli šlehejte, až pěna trochu vychladne – ale ne příliš, spadla by. Ihned podávejte, třeba s křehkými malými sušenkami nebo kočičími jazýčky.
Pára je znamenitý kuchyňský pomocník. Šetrně rozpustí čokoládu a způsobí, že se při šlehání dezert nádherně nadýchne; efekt je ale třeba vychutnat co nejrychleji!
Komentáře