Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obložené chlebíčky

Chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy a domácí pomazánky, nakrájejí pečivo a pustí se do obkládání...

Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 10-15 chlebíčku (podle druhu)
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Chuťovka

Ingredience

    S PIKANTNÍM SALÁMEM

    • 2–3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + celé lístky na ozdobení
    • 250 g čerstvého smetanového sýra + sůl
    • 200 g trvanlivého salámu paprikáš, nakrájeného na co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je můžete nasucho opéct)
    • malá hrst zelených oliv, na plátky
       

    S TUŇÁKOVÝM MÁSLEM

    • 1 malá salátová okurka, na podélné plátky
    • 120–150ml kvasného octa
    • 10 lžic krupicového cukru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2–3 filátka ančoviček (sardelek)
    • 1 lžička kaparů + na ozdobení
    • 185g konzerva tuňáka v olivovém oleji
    • 100 g másla, změklého
       

    S PASTRAMI

    • 100g zakysané smetany
    • 1 lžíce smetanového křenu
    • 1–2 lžičky hrubozrnné (kremžské) hořčice
    • 1 lžíce nasekané pažitky + celá stébla na ozdobení
    • 150 g hovězí šunky, na plátky
    • 3 šalotky, nakrájené na plátky
       

    S HRÁŠKEM A MÁTOU

    • 200g ricotty
    • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl
    • 200 g hrášku, mraženého
    • 1 lžíce nasekané bazalky
    • 1 lžíce nasekané máty
    • 50 g parmazánu v celku
       

    CAPRESE

    • 250 g mozzarelly, na plátky
    • 2–3 lžíce bazalkového pesta
    • 250 g cherry rajčátek, na plátky
    • olivový olej a mletý pepř na dokončení

Příprava jídla

DOBRÝ ZÁKLAD

  • VEKA je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
  • BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: chléb venezia, ciabattu...
  • NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu 
     

S pikantním salámem

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Petrželku promíchejte se sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.
 

S tuňákovým máslem

PŘÍPRAVA 15 MINUT + ODLEŽENÍ ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.

2 Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.

3 Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.


S pastrami

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí a pažitkou a směsí potřete plátky pečiva. Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.


S hráškem a mátou

PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo. Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit, slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.


Caprese

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA CCA 10 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat. Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečené koleno

Hruška na toustu

Zeleninové pakorky

Salát s čočkou a uzenou makrelou

Tousty & vývar s křenem

Přidat komentář