Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brambory a zelí, živobytí celý

V době, kdy si můžeme pohodlně koupit čerstvou zeleninu a ovoce celý rok, už pro nás není kysané zelí jediným zdrojem vitaminů. Pro naše předky ovšem představovalo v zimních měsících jednu z nejvýznamnějších zásob, na což odkazuje i pořekladlo v titulku. Také pro námořníky na zámořských výpravách byly soudky s naloženým zelím záchranou na dlouhých plavbách. Kysané zelí je totiž skutečnou zásobárnou vitaminů – nejproslulejší z nich je určitě vitamin C, kterého obsahuje opravdu vysoké množství. Mimo něj najdeme v kysaném zelí i vitaminy E, K a značnou část ze skupiny B vitaminů, dále minerály – například hořčík nebo zinek – a samozřejmě spoustu zdraví prospěšných bakterií, které se v zelí postaraly o jeho zkvašení. Takže dobrý důvod, proč ho v zimě jíst v co největším množství, máme i dnes.

Přidat komentář