Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem

„Miluju nápadité jednohubky, kanapky, zkrátka finger food. Na večírcích je uzobávám celý večer s pocitem, že jsem vlastně nic nesnědla,“ prozrazuje redaktorka Katka.

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT7M
Opékání 0:07
Chuťovka

Ingredience

    • 2 lžíce másla
    • 2 lžičky celého kmínu
    • 150 g okapaného pokrájeného kysaného zelí
    • menší svazek nasekaného kopru (část ponechaná na ozdobu)
    • 800 g brambor, nastrouhaných nahrubo
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • + 2 vejce navíc (viz Něco navíc)
    • sádlo na opékání
    • 240 g crème fraîche nebo husté zakysané smetany
    • 1 filet uzeného pstruha, bez kůže a na kousky
    • řeřicha sakura na ozdobu
    • citron na pokapání

Příprava jídla

1 Ve středním hrnci rozehřejte máslo, přidejte kmín a asi 30 vteřin opékejte, dokud se kmín nerozvoní. Pak přidejte zelí, opékejte a míchejte další 4 minuty; ze zelí by se měl odpařit zbytek tekutiny a mělo by zůstat takřka suché. Pak odstavte z ohně, vmíchejte kopr (kromě toho na ozdobu) a nechte vychladnout.

2 Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody pak vhoďte nastrouhané brambory, vařte 1 minutu, slijte a nechte důkladně okapat. Přidejte je k zelí a zamíchejte. Osolte, opepřete
a nechte vychladnout. Pokud používáte vejce, důkladně je vmíchejte do vychladlé směsi (viz Něco navíc).

3 Rozehřejte pánev s těžkým dnem a silikonovou mašlovačkou na ní rozetřete trochu sádla. Naberte postupně 2 lžíce bramborovo-zelné směsi a dejte do pánve, lžící rozetřete na placičku o průměru asi 5cm a síle asi 1cm. Opékejte 6–7 minut dozlatova, během opékání placičky jednou otočte. Postupujte po dávkách, je-li třeba, pánev vytřete papírovou utěrkou a znovu potřete sádlem. Po první dávce snižte teplotu plamene na střední a postupně takto opečte z obou stran všechny placičky.

4 Hotové placičky přemístěte na servírovací talíř, na každou kápněte trošku crème fraîche nebo zakysané smetany, přidejte kousek uzeného pstruha, snítku kopru a pár klíčků řeřichy. Zakápněte citronem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Původní recept je opravdu bez vajec. Výsledkem by měla být tenká vrstva těsta, jejímž osmažením vznikne spíše křupinka nežli placička. Nicméně opékání a obracení není zrovna jednoduché a vyžaduje opravdu nepřilnavou pánev, trpělivost a dostatek sádla. Práci si velmi usnadníte, pokud do těsta přidáte alespoň 2 vejce. S těstem se pak bude mnohem lépe pracovat a bude se snáze obracet. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gimlet s celerem

Kroužky s ančovičkami a piniovými oříšky

Rolky z ředkve daikon

Batátové crostini s modrým sýrem

Pomalu pečená hovězí žebra

Salát z červeného zelí

Pomazánka z červené řepy

Mrkvová pomazánka

Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Sticky toffee pudding

Brambory a zelí, živobytí celý

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ahoj! Střapatce mi vůbec nedržely pohromadě, nezapomněli jste v receptu alespoň vejce? Byly opravdu výborné, na oslavě všechny nadchly, ale upéct se daly až po tom, co jsem přidala 2 vajíčka aspoň. Děkuji za odpověď :)
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Martino, moc děkujeme za poznámku a hlavně skvělé vyřešení! Ověřili jsme recept u jeho autorky a těsto je skutečně bez vajec. Směs rozetřená na pánev by měla být tenká (žádná vyšší placička, která se při obracení rozpadá, ale spíš taková křupinka). Nicméně je ale fakt, že vzhledem k tomu, že se jedná o brambory a zelí, udělat tenkou vrstvičku není úplně snadné. A mnoho lidí si stejně potrpí spíše na silnější placičku, a proto do receptu vejce přidáme a do postupu upřesníme :-).

S pozdravem, redakce Apetitu

Přidat komentář