Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky

10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky
ZDROJ: congerdesign/pixabay.com

Chystáte na přípravu dýňové polévky? Sáhněte po dýni hokaido nebo po máslové dýni! Tyto dva druhy jsou na přípravu krémových polévek nejlepší. Obsahují navíc i spoustu vlákniny, vitamínů A, C, D a E, vápníku, železa, hořčíku a minerálů.

  • Dýně Hokkaido - Její zářivě oranžová slupka se nemusí loupat, což vám ušetří spoustu času při přípravě. Ve slupce se skrývá navíc i spousta vitamínů! Po uvaření má dýně velmi jemnou chuť připomínající batáty.
  • Máslová dýně - Pro máslovou dýni je typický hruškovitý tvar a béžová barva. Na rozdíl od hokkaida se musí loupat a obsahuje méně semínek. 

Jak vybrat tu pravou?

Pokud nepatříte mezi ty, kteří mají zahradu plnou dýní a už od léta přemýšlejí, jak je všechny zpracují, budete muset vyrazit do obchodu. 

  • Při výběru dýně dejte na zrakový dojem. Pokud dýně nevypadá hezky z venku, nebude o nic lepší ani uvnitř. 
  • Slupka by měla být neporušená, bez kazů. 
  • Můžete zkusit na dýni zaklepat, tak jako to děláte v létě u melounů. Dutý zvuk znamená zralost, podle váhy poznáte, jaká z dýní má více dužiny (je těžší) a jaká má více semínek (je lehčí). 
  • Stopka u zralých dýní je zdřevnatělá s malými prasklinami. Naopak zelená stopka značí, že dýně ještě nedozrála.

Tip: Pokud máte rádi sladké krémové polévky, sáhněte po máslové dýni.

Péct nebo vařit?

Pro intenzivní a bohatou chuť je nejlepší dýni před přípravou polévky upéct. Dýni umyjte, pokud máte máslovou tak i oškrábejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte kousky dýně, osolte, opepřete a pečte na 180 - 200 °C po dobu 20 minut

Variantou je dýni uvařit, rozhodně tím nic nezkazíte. Jen pokrmu budou chybět chuťové prvky, které vznikají opečením

Jak vylepšit krémovou polévku?

  • Základem dýňového krému je voda nebo zeleninový vývar. Pokud chcete svoji polévku ještě více zjemnit, přidejte smetanu nebo kokosové mléko.
  • Muškátový oříšek, čerstvě namletý pepř, zázvor, chilli, kari nebo česnek dýni skvěle dochutí.
  • Jen pozor, ať to s kořením nepřeženete, dýňová polévka má totiž sama o sobě specifickou chuť.
Autor: Karoli

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč