Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

Holandský řízek
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký jste kdy jedli.

Holandský řízek je řízek připravovaný z tučného mletého vepřového masa, sýru a mléka. Obalovaný je v klasickém trojobalu. Proč se mu říká holandský? Z Holandska však rozhodně nepochází. Jedná se o ryze český pokrm.

  • S Holandskem ho spojují sýry, které se do mletého řízku obvykle přidávají: eidam (česká verze sýra holandského edamu podle města Edam) a gouda (původně pocházející z holandského města Gouda).
  • Neví se přesně, kdy se u nás holandský řízek začal dělat poprvé, ale pravděpodobně se v českých kuchyních usadil po druhé světové válce.

Co si budeme povídat, o dietní pokrm zrovna nejde. I když se ale snažíte zrovna držet štíhlou linii, opravdu dobře připravenému, šťavnatému „holanďáku“ zkrátka nelze odolat.

Skryt pre seznam

Výběr a příprava masa

Základem lahodného šťavnatého holandského řízku, je mleté vepřové maso. Vybírejte prorostlejší kousek, například bůček. Tuk dodá řízku chuť a šťavnatost.

Mleté maso má schopnost absorbovat spoustu tekutiny (asi 100 ml na 500 g masa), čehož při přípravě holandského řízku využijete. Díky tomu totiž docílíte neodolatelné šťavnatosti. Absorpční schopnosti masa můžete ještě zlepšit. Jak?

  1. Maso nasolte a nechte dlouho odpočinout. Vyplatí se koupit maso v celku, nejprve ho nakrájet na kostky, jemně nasolit, umlít, poté pořádně upěchovat a nechat pár hodin odležet.
  2. Pokud jste si nechali maso namlít od řezníka, prosolte ho, upěchujte a nechte odležet.
  3. Pozor si dejte na to, zda kupujete mleté maso či masný polotovar. Zatímco balené mleté maso smí obsahovat maximálně 1 % soli a nic víc, masný polotovar (přestože vypadá jako mleté maso) smí a pravděpodobně bude ukrývat vedle soli ještě koření a přídatné látky (éčka).
  4. Pěkně studená až ledová tekutina se do mletého masa vstřebá nejlépe a vy docílíte ještě větší šťavnatosti. Z toho důvodu se do masa den předem přilévá studené mléko. To se do rána krásně vstřebá a pokrmu dodá na jemnosti i šťavnatosti zároveň. 

Jakmile se druhý den vrhnete na závěrečné zpracování mletého masa, přidejte k němu ještě trochu vody nebo vývaru. Tak získá řízek plnější chuť.

Dochucení a obalování

  • Nahrubo nastrouhaný sýr holandského typu (na 1 kg masa asi 250 – 300 g sýra) – eidam nebo gouda. Čím tučnější a výraznější sýr zvolíte, tím lépe.
  • Sůl a pepř. Se solí buďte opatrní, nezapomeňte, že jste maso solili den před tím a slanost masu dodá i sýr.
  • Nadrobno nakrájená petrželka. V původním receptu není, ale řízku dodá na barvě a svěžesti.

Vše promíchejte tak, aby se chutě pěkně spojily. Ze směsi vytvarujte placky asi 1 – 1,5 cm vysoké a obalujte je v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.

Holandské řízky smažte v rozpáleném oleji (olej by měl dosahovat do výšky alespoň 1,5 až 2 centimetry ode dna) dozlatova a servírujte s bramborami nebo bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Zdroj informací: časopis Apetit, EurLex

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč