Škola vaření: bramborová kaše

sdílet:
Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.

O kaši


* Na kaši jsou nejlepší brambory varného typu C, čím déle skladované (ale ne naklíčené), tím lépe. Z nových brambor se kaše příliš nedaří.
* Pokud chcete kaši povýšit na samostatné jídlo, vmíchejte do ní nasekané bylinky a sýr, třeba fetu.
* Bramborová kaše je skvělá k masu, rybám, zelenině i uzenině, obzvlášť ladí s čímkoli smaženým či opékaným.

Lis, či šťouchadlo?


Lis na brambory využijete při stejných příležitostech jako šťouchadlo – na přípravu pyré, a to nejen z brambor. S pomocí lisu dosáhnete rovnoměrnějšího a hladšího výsledku. Většinu šťouchadel zase snáze umyjete a osušíte. Mechanické lisy na brambory jsou dnes už i u nás k dostání v mnoha provedeních a přijdou vás od zhruba 140 Kč až po cca 2000 Kč.

Tipy & triky


* S muškátovým oříškem coby ochucovadlem to nepřehánějte, aby kaše nebyla voňavá až příliš. V případě, že některý ze strávníků je malé dítě nebo těhotná žena, ho raději úplně vynechte (platí to i o pepři).
* Někteří lidé sice nedají dopustit na kaši našlehanou elektrickými metlami, my však doporučujeme poctivou ruční práci – snáze tak zamezíte přešlehání.
* Pokud nechcete používat metlu, vmíchejte máslo a mléko šťouchadlem nebo vařečkou.

Další možnost


Zapečená kaše podle V. Vrabce: Do hotové kaše (bez muškátu) vmíchejte tři rozmixované sardelky a hrst nasekané pažitky. Směsí naplňte vymazanou zapékací mísu. Povrch urovnejte a utvořte v něm čtyři prohlubně. Do nich rozklepněte po vejci a přes ně zkřižte po dvou sardelkách. Kaši kromě vajec pokropte máslem a pečte při 180 °C, aby vejce zatuhla. Jezte se špenátem či salátem.

4x recept s bramborovou kaší:


Připravila Stanislava Moravcová ml. Text vyšel v časopise Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit