0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: bramborová kaše

Škola vaření: bramborová kaše
sdílet:

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.

 

  • Na kaši jsou nejlepší brambory varného typu C, čím déle skladované (ale ne naklíčené), tím lépe. Z nových nebo salátových brambor se kaše příliš nedaří.

  • Pokud chcete kaši povýšit na samostatné jídlo, vmíchejte do ní nasekané bylinky a sýr, třeba fetu.
  • Bramborová kaše je skvělá příloha k masu, rybám, zelenině i uzenině, obzvlášť ladí s čímkoli smaženým či opékaným.

Lis, či šťouchadlo?

Lis na brambory využijete při stejných příležitostech jako šťouchadlo – na přípravu pyré, a to nejen z brambor.

  • S pomocí lisu dosáhnete rovnoměrnějšího a hladšího výsledku. Většinu šťouchadel zase snáze umyjete a osušíte.
  • Mechanické lisy na brambory jsou k dostání v mnoha provedeních a přijdou vás od zhruba 140 Kč až po cca 2000 Kč.
  • Když nemáte po ruce ani lis, nani šťouchadlo, poradíte si i s obyčejnou vidličkou, případě vařečkou.

Tipy & triky

S muškátovým oříškem coby ochucovadlem to nepřehánějte, aby kaše nebyla voňavá až příliš. V případě, že některý ze strávníků je malé dítě nebo těhotná žena, ho raději úplně vynechte (platí to i o pepři).

Někteří lidé sice nedají dopustit na kaši našlehanou elektrickými metlami, my však doporučujeme poctivou ruční práci – předejdete tak přešlehání.

Pokud nechcete používat metlu, vmíchejte máslo a mléko šťouchadlem nebo vařečkou.

Kaši můžete i zapéct!

Zapečená kaše podle V. Vrabce:

  1. Do hotové kaše (bez muškátu) vmíchejte tři rozmixované sardelky a hrst nasekané pažitky.
  2. Směsí naplňte vymazanou zapékací mísu.
  3. Povrch urovnejte a utvořte v něm čtyři prohlubně. Do nich rozklepněte po vejci a přes ně zkřižte po dvou sardelkách.
  4. Kaši kromě vajec pokropte máslem a pečte při 180 °C, aby vejce zatuhla.
  5. Jezte se špenátem či salátem.

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit