Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.
-
Na kaši jsou nejlepší brambory varného typu C, čím déle skladované (ale ne naklíčené), tím lépe. Z nových nebo salátových brambor se kaše příliš nedaří.
- Pokud chcete kaši povýšit na samostatné jídlo, vmíchejte do ní nasekané bylinky a sýr, třeba fetu.
- Bramborová kaše je skvělá příloha k masu, rybám, zelenině i uzenině, obzvlášť ladí s čímkoli smaženým či opékaným.
Lis či šťouchadlo?
Lis na brambory využijete při stejných příležitostech jako šťouchadlo – na přípravu pyré, a to nejen z brambor.
Tipy & triky
S muškátovým oříškem coby ochucovadlem to nepřehánějte, aby kaše nebyla voňavá až příliš. V případě, že některý ze strávníků je malé dítě nebo těhotná žena, ho raději úplně vynechte (platí to i o pepři).
Někteří lidé sice nedají dopustit na kaši našlehanou elektrickými metlami, my však doporučujeme poctivou ruční práci – předejdete tak přešlehání.
Pokud nechcete používat metlu, vmíchejte máslo a mléko šťouchadlem nebo vařečkou.
Kaši můžete i zapéct!
Zapečená kaše podle V. Vrabce:
- S pomocí lisu dosáhnete rovnoměrnějšího a hladšího výsledku. Většinu šťouchadel zase snáze umyjete a osušíte.
- Mechanické lisy na brambory jsou k dostání v mnoha provedeních a přijdou vás od zhruba 140 Kč až po cca 2000 Kč.
- Když nemáte po ruce ani lis, nani šťouchadlo, poradíte si i s obyčejnou vidličkou, případě vařečkou.
- Do hotové kaše (bez muškátu) vmíchejte tři rozmixované sardelky a hrst nasekané pažitky.
- Směsí naplňte vymazanou zapékací mísu.
- Povrch urovnejte a utvořte v něm čtyři prohlubně. Do nich rozklepněte po vejci a přes ně zkřižte po dvou sardelkách.
- Kaši kromě vajec pokropte máslem a pečte při 180 °C, aby vejce zatuhla.
- Jezte se špenátem či salátem.
Zdroj informací: Apetit