0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

koule z mletého masa
ZDROJ: Dayvison de Oliveira Silva/Pexels
sdílet:

Milujete sekanou, karbanátky, burgery, boloňskou omáčku, chili, pljeskavicu, musaku, bifteki či masové kuličky? Mleté nebo mělněné maso je základem nespočtu populárních pokrmů kuchyní z celého světa. 

Příprava mletého masa je jednoduchá a poradí si s ní i začátečník. Jeho hlavní výhodou je, že nikdy nebude tuhé a lze ho upravit do mnoha podob. Z mletého masa můžete vykouzlit spoustu lahodných pokrmů na grilu, na pánvi i v hrnci.

U mletého masa je zásadní čerstvost, protože se kazí výrazně rychleji než maso vcelku.

  • Jako mleté maso se smí podle vyhlášky označovat pouze mletá svalovina s obsahem soli do 1 % hmotosti. Pokud se mleté maso prodává pod názvem masný výrobek nebo masný polotovar, znamená to, že obsahuje soli víc než 1 % hmotnosti nebo se v něm nacházejí ještě další přísady, například v podobě koření nebo přídatných látek.
  • Mleté maso je proto určeno k rychlé spotřebě, skladujte ho vždy v lednici. V případě, že ho nespotřebujete, uschovejte ho raději do mrazáku. 
  • Nejjistější volbou je zajít si pro maso ke svému oblíbenému řezníkovi. Můžete si přesně vybrat kousky masa, které se vám líbí, a následně si je nechat namlít.  Pokud si navíc nejste jistí, jaký druh masa se nejvíce hodí chystaný pokrm, fundovaně vám poradí.
  • Pokud vlastníte mlýnek na maso, určitě se nebojte koupit u řezníka maso a namlít si ho doma. Můžete si sami zvolit kvalitu masa, požadovaný obsah tuku a hrubost namletí. Jen si vždy musíte dát pozor na opravdu důkladné a pečlivé umytí mlýnku. 
  • Mleté maso dnes nabízí i každý obchod či supermarket v chladícím boxu. Většinou se jedná o vepřové a hovězí mleté maso nebo jejich směs. Na obalu vaniček s namletým masem se sice nedočtete, z jakého kusu masa bylo namleto, vždy se ale dozvíte informaci o maximálním obsahu tuku.

Hrubost mletí alias kalibr

Ruční mlýnky se prodávájí ve velikostech 5, 8 a v posledních letech i 10. Číslo udává velikost otvorů na desce v milimetrech. Pro jemnější namletí je nutné maso prohnat strojkem opakovaně. Do mletého masa upotřebíte i odřezky a odkrojky, není nutné kvlki tomu kupovat celistvý kus masa.

  • Hrubší se hodí do pokrmů, kde chcete více textury a vytékající šťávy. Nahrubo namleté maso je ideální do lasagní, musaky, tacos a burgerů. Cílem zde totiž není jednolitá, soudržná hmota, ale spíše malé kousky masa.
     
  • Jemněji namleté maso lépe drží pohromadě, takže z něj uděláte perfektní plněné papriky a kuličky

S dochucováním masa nemusíte čekat na tepelnou úpravu. Naopak ochucení už během mletí zaručí, že se všechno koření roznoměrně rozprostře a prolne s masem. Zkuste přidat sůl, pepř, majoránku nebo česnek či cibuli. Možností existuje nepočítaně.

Podle čeho vybírat mleté maso?

Různé druhy masa se hodí na různé pokrmy, u mletého však rozdíl není tak markantní. Rozemletím se totiž z masa, které by jinak mohlo být tuhé nebo s kolagenními či tučnými částmi, stane stejnorodá směs plná chuti. 

Hovězí. Mleté hovězí zadní by mělo mít obsah tuku maximálně 20 %. Takové maso se výborně hodí například na boloňskou omáčku.

  • Na burger můžete použít maso tučnější s alespoň 30 % tuku. Skvěle se k namletí do burgeru hodí krk nebo kližka, které jsou vedle masa bohaté i na šlachy, pojivové tkáně a kolagen, jež výsledku dodají chuť. Do namleté směsi můžete také přidat i nakrájenou slaninu nebo kousek špeku.
  • Z mletého hovězího připravíte koftynaan s mletým masem, zapečenou rýži z trouby, originální steakburger, gulášovou polévku, či korejský bibimbap.  

Telecí. I jemné a málo tučné telecí maso seženete v mleté variantě. Připravit z něj můžete skvělé máslové řízky, karbanátky nebo kuličky.

Vepřové. Předbalené mleté vepřové maso se prodává v různých variantách tučnosti.

  • Tučnější maso spíš použijete například na přípravu sekané.
  • Méně tučné se skvěle se hodí třeba na holandský řízek, masové závitky, kuličky nebo karbanátky.    

Drůbeží. Zpravidla jde o krůtí mleté maso s minimem tuku. Nemá příliš výraznou chuť, o to výrazněji ho můžete ochutit. 

Jehněčí. Mezi oblíbená masa v mleté podobě patří jehněčí, které se často objevuje v arabské a blízkovýchodní kuchyni.

Mix. Druhy masa můžete i libovolně kombinovat. Nejpopulárnější a nejvyužívanější je mix hovězího a vepřového mletého masa. Hovězí zaručuje výbornou chuť a barvu, vepřové zase šťavnatost.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte jídla z dob socialistického Československa?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Znáte jídla z dob socialistického Československa?

Patříte mezi generace, které zažily předlistopadovou éru československé gastronomie, nebo ji znáte spíš z vyprávění a dostává se k vám jako součást kulturního dědictví? Věřte, že s naším kvízem se nudit nebudete a kdoví, třeba se i něčemu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč