Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

koule z mletého masa
ZDROJ: Dayvison de Oliveira Silva/Pexels
sdílet:
Milujete sekanou, karbanátky, burgery, boloňskou omáčku, chili, pljeskavicu, musaku, bifteki či masové kuličky? Mleté nebo mělněné maso je základem nespočtu populárních pokrmů kuchyní z celého světa.

Příprava mletého masa je jednoduchá a poradí si s ní i začátečník. Jeho hlavní výhodou je, že nikdy nebude tuhé a lze ho upravit do mnoha podob. Z mletého masa můžete vykouzlit spoustu lahodných pokrmů na grilu, na pánvi i v hrnci.

Podle čeho vybírat mleté maso?

Druhy mletého masa

Různé druhy masa se hodí na různé pokrmy, u mletého však rozdíl není tak markantní. Rozemletím se totiž z masa, které by jinak mohlo být tuhé nebo s kolagenními či tučnými částmi, stane stejnorodá směs plná chuti. V zásadě existují dvě možnosti, jak přijít k mletému masu:

  • koupit si masový ochucený polotovar s přidanými surovinami
  • namlít si maso vlastnoručně, nechat si maso namlít v masně, koupit si ve vaniččce mleté maso

Hovězí 

  • Mleté hovězí zadní by mělo mít obsah tuku maximálně 20 %. Takové maso se výborně hodí například na boloňskou omáčku.
  • Na burger můžete použít maso tučnější s alespoň 30 % tuku, . Skvěle se k namletí do burgeru hodí krk nebo kližka, které jsou vedle masa bohaté i na šlachy, pojivové tkáně a kolagen, jež výsledku dodají chuť. Do namleté směsi můžete také přidat i nakrájenou slaninu nebo kousek špeku.
  • Z mletého hovězího přirpavíte koftynaan s mletým masem, zapečenou rýži z trouby, originální steakburger, gulášovou polévku, či korejský bibimbap.  
     

Telecí

Vepřové 

  • Předbalené mleté vepřové maso se prodává v různých variantách tučnosti. Tučnější maso spíš použijete například na výrobu sekané. Méně tučné se skvěle se hodí třeba na holandský řízek, masové závitky, kuličky nebo karbanátky.    

Drůbeží

Jedná se z pravidla o krůtí mleté maso s minimem tuku. Nemá příliš výraznou chuť, o to výrazněji ho můžete ochutit. Připravíte z něj fáš, chili, šťavnaté kofty, exotické burgery či odlehčené koule.
 

Jehněčí

  • Mezi oblíbená masa v mleté podobě patří jehněčí, které se často objevuje v arabské a blízkovýchodní kuchyni. Jeho delikátní chuť si můžete užít v tureckém pilafukoftech nebo marockému ragú.

Mix

  • Druhy masa můžete i libovolně kombinovat. Nejpopulárnější a nejvyužívanější je určitě mix hovězího a vepřového mletého masa. Hovězí zaručuje výbornou chuť a barvu, vepřové zase šťavnatost. Použijte ho na sekanoukarbanátkymasové kuličky, bifteki nebo směs do plněných paprik.  

50 nejlepších receptů s mletým masem

50 nejlepších receptů s mletým masem

Více

Kde mleté maso koupit a na co si dát pozor

U mletého masa je zásadní čerstvost, protože se kazí výrazně rychleji než maso vcelku. Jako mleté maso se smí označovat pouze mletá svalovina s obsahem soli do 1 % hmotosti. Pokud se mleté maso prodává pod názvem masný výrobek nebo masný polotovar, znamená to, že obsahuje soli víc než 1 % hmotnosti nebo se v něm nacházejí ještě další přísady, například v podobě koření nebo přídatných látek.

Mleté maso je proto určeno k rychlé spotřebě, skladujte ho vždy v lednici. V případě, že ho nespotřebujete, uschovejte ho raději do mrazáku. 

  • Nejjistější volbou je zajít si pro maso ke svému oblíbenému řezníkovi. Můžete si přesně vybrat kousky masa, které se vám líbí, a následně si je nechat namlít.  Pokud si navíc nejste jistí, jaký druh masa se nejvíce hodí chystaný pokrm, fundovaně vám poradí.
     
  • Pokud vlastníte mlýnek na maso, určitě se nebojte koupit u řezníka maso a namlít si ho doma. Můžete si sami zvolit kvalitu masa, požadovaný obsah tuku a hrubost namletí. Jen si vždy musíte dát pozor na opravdu důkladné a pečlivé umytí mlýnku. 
     
  • Mleté maso dnes nabízí i každý obchod či supermarket v chladícím boxu. Většinou se jedná o vepřové a hovězí mleté maso nebo jejich směs. Na obalu vaniček s namletým masem se sice nedočtete, z jakého kusu masa bylo namleto, vždy se ale dozvíte informaci o maximálním obsahu tuku.

Hrubost mletí alias kalibr

Ruční mlýnky se prodávájí ve velikostech 5, 8 a v posledních letech i 10. Číslo udává velikost otvorů na desce v milimetrech. Pro jemnější namletí je nutné maso prohnat strojkem opakovaně. Do mletého masa upotřebíte i odřezky a odkrojky, není nutné kvlki tomu kupovat celistvý kus masa.

  • Hrubší se hodí do pokrmů, kde chcete více textury a vytékající šťávy. Nahrubo namleté maso je ideální do lasagní, musaky, tacos a burgerů. Cílem zde totiž není jednolitá, soudržná hmota, ale spíše malé kousky masa.
     
  • Jemněji namleté maso lépe drží pohromadě, takže z něj uděláte perfektní plněné papriky a kuličky
     

S dochucováním masa nemusíte čekat na tepelnou úpravu. Naopak ochucení už během mletí zaručí, že se všechno koření roznoměrně rozprostře a prolne s masem. Zkuste přidat sůl, pepř, majoránku nebo česnek či cibuli. Možností existuje nepočítaně.

Související recepty

Pljeskavica

Pljeskavica je superrychlá a jednoduchá. Nejlepší ...

Související články

Mleté maso 5× jinak
  • Novinky a zajímavosti

Mleté maso 5× jinak

Co: Speciální menuKdy: 20.–31. 5. 2010 Kde: U Básníka pánve, Mánesova 62, Praha 2Info: www.ubasnikapanve.cz ...
Vše, co potřebujete vědět o mletém mase
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

Příprava mletého masa je jednoduchá a poradí si s ní i začátečník. Jeho hlavní výhodou je, že nikdy nebude tuhé a lze ho upravit do mnoha podob. Z mletého masa můžete vykouzlit spoustu lahodných pokrmů na grilu, na pánvi i v hrnci. Podle...
Autor: Tereza Mašková

Obchod Apetit