Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Od polévek, přes omáčky až po burgery a sekanou aneb Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

koule z mletého masa
ZDROJ: Dayvison de Oliveira Silva/Pexels
sdílet:

Milujete sekanou, karbanátky, burgery, boloňskou, chili, pljeskavicu, musaku, bifteki či masové kuličky? Mleté nebo také mělněné maso je základem populárních pokrmů po celém světě. Je rychle hotové, snadno se s ním pracuje a možností, jak ho připravit, existuje nespočet. 

Příprava mletého masa je jednoduchá a poradí si s ní i začátečník. Jeho hlavní výhodou je, že nikdy nebude tuhé a lze ho upravit do mnoha podob. Z mletého masa můžete vykouzlit spoustu lahodných pokrmů na grilu, na pánvi i v hrnci.

U mletého masa je zásadní čerstvost, protože se kazí výrazně rychleji než maso vcelku.

  • Jako mleté maso se smí podle české vyhlášky označovat pouze mletá svalovina s obsahem soli do 1 % hmotosti. Pokud se mleté maso prodává pod názvem masný výrobek nebo masný polotovar, znamená to, že obsahuje soli víc než 1 % hmotnosti nebo se v něm nacházejí ještě další přísady, například v podobě koření nebo přídatných látek.
  • Mleté maso je proto určeno k rychlé spotřebě, skladujte ho vždy v lednici. V případě, že ho nespotřebujete, uschovejte ho raději do mrazáku. 

Nejjistější volbou je zajít si pro maso ke svému oblíbenému řezníkovi. Můžete si vybrat kousky masa, které se vám líbí, a následně si je nechat namlít.  Pokud si navíc nejste jistí, jaký druh masa se nejvíce hodí chystaný pokrm, mohou vám poradit.

Vlastním pánem s vlastním mlýnkem

Pokud vlastníte mlýnek na maso, máte svobodu v tom, že si můžete koupit maso v kuse a namlít si jeho libovolné množství doma. Můžete si sami zvolit kvalitu, obsah tuku a hrubost namletí. 

Mleté maso běžně nabízejí obchody či supermarkety v chladících boxech. Většinou se jedná o vepřové a hovězí mleté nebo jejich směs.

  • Na obalu vaniček s již namletým masem se sice nedočtete, z jakého kusu masa bylo namleto, vždy se ale dozvíte informaci o maximálním obsahu tuku.
Skryt pre seznam

Různá hrubost namletí pro různé přípravy

Ruční mlýnky se prodávájí ve velikostech 5, 8 a 10. Číslo udává velikost otvorů na desce v milimetrech. Pro jemnější namletí je potřeba maso prohnat strojkem opakovaně. Do mletého masa upotřebíte i odřezky, odkrojky a tučné části, není nutné kvůli mletí tomu kupovat celistvý a libový kus masa. Naopak, díky rozmanitým částem získáte chutnější výsledek. 

  • Hrubší namletí se hodí na maso do pokrmů, kde chcete více textury a šťávy. Nahrubo namleté maso je ideální do lasagní, musaky, tacos a burgerů. Cílem totiž není jednolitá soudržná hmota ale spíše malé kousky masa.
     
  • Jemněji namleté maso lépe drží pohromadě, takže z něj uděláte například perfektní plněné papriky a masové kuličky. 

S dochucováním masa nemusíte čekat na tepelnou úpravu. Naopak ochucení už během mletí zaručí, že se všechno koření v mase rovnoměrně rozprostře. Zkuste do mlýnku rovnou přidat sůl, pepř, bylinky nebo česnek či cibuli. 

Co udělat z mletého masa?

Různé druhy masa se hodí na různé pokrmy, u mletého však rozdíl není tak patrný. Rozemletím se totiž z masa, které by jinak mohlo být tuhé či plné kolagenních částí, pojiva a tuku, stane stejnorodá směs plná chuti. 

Na co použít mleté hovězí

Mleté hovězí zadní by mělo mít obsah tuku maximálně 20 %. Takové maso se výborně hodí například na boloňskou omáčku. Na burger můžete použít maso tučnější s alespoň 30 % tuku. Skvěle se do burgeru hodí krk nebo kližka, které jsou bohaté i pojivové tkáně a kolagen, které vnesou do jídla spoustu chuti. Do namleté směsi můžete také přidat i nakrájenou slaninu nebo kousek špeku.

Mleté telecí, jemnost nade vše

I jemné a málo tučné telecí maso seženete v mleté variantě. Připravit z něj můžete skvělé máslové řízky, karbanátky nebo kuličky.

Mleté vepřové nejen na sekanou

Předbalené mleté vepřové maso se prodává v různých variantách tučnosti.

Z mletého drůbežího skvělé kuličky do polévky

Zpravidla jde o krůtí mleté maso s minimem tuku. Nemá příliš výraznou chuť, o to výrazněji ho můžete ochutit. 

Jehněčí maso jako skvělý materiál na kebab

Mezi oblíbená masa v mleté podobě patří jehněčí, které se často objevuje v arabské a blízkovýchodní kuchyni. Jeho delikátní chuť si můžete užít v tureckém pilafukoftech nebo marockému ragú. Můžete ho použít také do turecké musaky. 

Směs mletého masa 

Druhy masa můžete i libovolně kombinovat. Nejpopulárnější a nejvyužívanější je mix hovězího a vepřového mletého masa. Hovězí zaručuje výbornou chuť a barvu, vepřové zase šťavnatost.

Zdroj: časopis Apetit, dTest, ZakonyProLidi

Skryt pre seznam

Související články

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam
Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč