Velký řízkový slovník aneb Jaké řízky znáte?

Řízek
ZDROJ: Polina Tankilevitch/Pexels
sdílet:

Řízek patří mezi oblíbené stálice české kuchyně. Žebříček popularity vedou řízek kuřecí a vepřový, ale vychutnat si ho můžete na spoustu dalších způsobů. Náš řízkový slovník vám napoví.

Kuřecí řízek

Nejčastěji připravovaným druhem řízku je kuřecí. Kuřecí maso je křehké, libové a má úspěch i u dětí. Řízky se připravují z kuřecích prsou, použít ale můžete i kuřecí stehenní, pokud máte obavy, že z prsou by byl řízek příliš suchý. Budete-li se však držet několika pravidel, i řízek z kuřecích prsou bude krásně šťavnatý:

  • Kuřecí prsa nožem rozdělte na tři stejně silné plátky – odkrojte spodní oddělující se část a zbytek prsou podélně rozřízněte na dva stejně silné proužky.
  • Plátky jen jemně naklepejte, příliš tenké plátky by se rychle vysušily.
  • Řízky zlehka osolte z obou stran, poté obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).
  • Do pánve dejte asi 1 až 1,5 cm oleje nebo sádla a nechte ho rozpálit.
  • Vložte řízky do rozpáleného tuku a smažte dozlatova.

Vepřový řízek

Další oblíbenou variantou řízku je ten z vepřového masa. Je šťavnatější než řízek kuřecí, za což vděčí tukovému krytí. Vepřové řízky se připravují z těchto částí:

  • Krkovice. Chcete-li opravdu šťavnatý řízek a nevadí vám prorostlé maso, zvolte krkovici.
  • Kotleta. Kotleta je jednou z nejkvalitnějších částí vepřového masa. Řízek z ní tak bude opravdovou pochoutkou.
  • Panenka. Vepřová panenka je ideální na přípravu mini řízečků. Maso z panenky je navíc velmi křehké, řízečky se v puse budou jen rozpadat.
  • Kýta. Jde o část masa, která je hodně libová, což může mít za následek, že řízek bude suchý. Je třeba s tím dopředu počítat a smažit ho jen krátce za vysoké teploty.

Nadýchané řízky

Nadýchané řízky

Více

Telecí řízek

Telecí řízek neboli Wiener Schnitzel je proslulou variantou řízku především u našich rakouských sousedů. Málokdo ví, že vídeňský řízek nepochází z Vídně, ale z italského Milána. Tam se původně obaloval v parmazánu. Podobu, v jaké dnes vídeňský řízek známe, mu dal až vídeňský kuchař, který nahradil parmazán strouhankou.

  • Telecí řízek se připravuje z telecí kýty naklepané na tenko.
  • Smaží se na přepuštěném másle nebo sádle.
  • Řízek by se měl v pánvi hýbat a máslo by mělo pěnit, aby se na povrchu trojobalu vytvořily vlnky.

Pravý vídeňský řízek

Pravý vídeňský řízek

Více

Holandský řízek

Úžasně šťavnatý a plný sýra? To je holandský řízek. Ačkoliv název řízku odkazuje do Nizozemí, takzvaný "holaňdák" má původ ryze český. Jde o řízek v trojobalu připravený z mletého masa s přidáním strouhaného polotvrdého sýru. Přízvisko holandský si vysloužil právě podle sýrů, které se do masa přidávají – goudy a eidamu.

Z čeho se holandský řízek připravuje? Potřebovat budete:

  • mletý bůček
  • gouda nebo tučnější eidam
  • petržel, vejce, sůl a pepř
  • ingredience na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)

Máslový řízek

Máte rádi jemnost másla? Pak by vám neměl uniknout řízek, kterému právě máslo dodává specifickou chuť. Připravuje se z mletého telecího masa a zjemňuje bílým pečivem namočeným v mléce a rozpuštěném másle. Co budete potřebovat?

  • mleté telecí maso (může být i kombinace vepřového a telecího)
  • sůl, pepř
  • rohlíky namočené v mléce
  • vejce
  • rozpuštěné máslo
  • strouhanka na obalení

Telecí máslový řízek s bramborovou kaší

Telecí máslový řízek s bramborovou kaší

Více

Kyjevský řízek

Chuť másla si vychutnáte i v takzvaném kyjevském řízku připravovaném z kuřecího masa plněného máslovou nádivkou. A proč kyjevský? Recept na tuto jednoduchou lahůdku vznikl na počátku 20. století v kyjevském hotelu Continental.

Recept je jednoduchý a výsledek vás mile překvapí. Vystačíte si s pár základními ingrediencemi:

  • kuřecí prsa
  • máslová nádivka (změklé máslo vymíchané s česnekem a petrželí)
  • ingredience na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)

Díky máslové nádivce s byinkami bude řízek krásně šťavnatý a voňavý.

Plněné kuřecí řízky po kyjevsku

Plněné kuřecí řízky po kyjevsku

Více

Cordon Bleu

Spojení masa, šunky a roztékajícího se sýra nemůže znamenat nic jiného než francouzský řízek zvaný cordon bleu. Tradičně se připravuje z telecího masa, které se plní:

  • šunkou
  • sýrem s modrou plísní

Naplněný řízek se obalí v klasickém trojobalu a smaží na másle dozlatova.

Existuje mnoho variant cordon bleu. Připravit si ho můžete také z kuřecího či vepřového masa a pokud neholdujete sýrům s modrou plísní, použijte ementál či goudu.

Související recepty

Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit