Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí, máslový, holandský, vídeňský či kyjevský: Co všechny řízky spojuje a co stojí za jejich nehynoucí oblibou

Řízek
ZDROJ: Polina Tankilevitch/Pexels
sdílet:

Řízek patří mezi stálice české kuchyně. Na rautech mizí vždycky jako první. Žebříček popularity vedou řízek kuřecí a vepřový, existují ale i další oblíbené varianty. Vždycky by však měly všechny být dozlatova vypečené, šťavnaté, měkké a dokonale obalené.

Jak připravit nejlepší kuřecí řízek

Kuřecí maso je křehké, libové a má úspěch i u dětí. „Kuřízky“ se připravují z kuřecích prsou, použít ale můžete i maso stehenní. Budete-li se však držet několika pravidel, řízek z kuřecích prsou bude krásně šťavnatý:

  • Kuřecí prsa nožem rozdělte na tři stejně silné plátky – odkrojte spodní oddělující se část a zbytek prsou podélně rozřízněte na dva stejně silné proužky.
  • Plátky jen jemně naklepejte, příliš tenké plátky by se rychle vysušily.
  • Řízky zlehka osolte z obou stran, poté obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).
  • Do pánve dejte asi 1 až 1,5 cm oleje nebo sádla a nechte ho rozpálit.
  • Vložte řízky do rozpáleného tuku a smažte dozlatova.

Tip: Aby bylo maso křehčí, můžete je před obalením marinovat přes noc v jogurtu, kefíru nebo acidofilním mléce.

Z jaké části masa jsou nejlepší vepřové řízky?

Další oblíbenou variantou řízku je ten z vepřového masa. Je šťavnatější než řízek kuřecí, za což vděčí tukovému krytí. Vepřové řízky se připravují z těchto částí:

  • Krkovice. Chcete-li opravdu šťavnatý řízek a nevadí vám prorostlé maso, zvolte krkovici.
  • Kotleta. Kotleta je jednou z nejkvalitnějších částí vepřového masa. Řízek z ní tak bude opravdovou pochoutkou. Pokud ji budete smažit příliš dlouho, může být vysušená.
  • Panenka. Vepřová panenka je ideální na přípravu mini řízečků. Maso z panenky je navíc velmi křehké, řízečky se v puse budou jen rozpadat. Důležité je nesmažit příliš dlouho.
  • Kýta. Jde o část vepřového masa, která je hodně libová, což mívá za následek, že je řízek suchý. Je třeba s tím dopředu počítat a smažit ho jen krátce za vysoké teploty.

Vídeňský řízek jedině z telecího

Telecí řízek neboli Wiener Schnitzel je oblíbenou pochoutkou především u našich rakouských sousedů a zabírá zpravidla prostor celého talíře. Málokdo ví, že vídeňský řízek nepochází z Vídně, ale z italského Milána. Tam se původně obaloval v parmazánu. Podobu, v jaké dnes vídeňský řízek známe, mu dal až vídeňský kuchař, který nahradil parmazán strouhankou.

  • Telecí řízek se připravuje z telecí kýty naklepané na tenko.
  • Smaží se na přepuštěném másle nebo sádle.
  • Řízek by se měl v pánvi hýbat a máslo by mělo pěnit, aby se na povrchu trojobalu vytvořily vlnky.

Kolik sýra unese holandský řízek?

Úžasně šťavnatý a plný sýra? To je holandský řízek. Ačkoliv název řízku odkazuje do Nizozemí, takzvaný "holaňdák" má původ ryze český. Jde o řízek v trojobalu připravený z mletého masa, do kterého se přidává strouhaný polotvrdý sýr. Přízvisko holandský si vysloužil právě podle sýrů, které se do masa přidávají – goudy a eidamu.

Z čeho se holandský řízek připravuje? Potřebovat budete:

  • mletý bůček
  • gouda nebo tučnější eidam
  • petržel, vejce, sůl a pepř
  • suroviny na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)

Co je vlastně máslový řízek

Máte rádi jemnost másla? Pak by vám neměl uniknout řízek, kterému právě máslo dodává specifickou chuť. Připravuje se z mletého telecího masa a zjemňuje bílým pečivem namočeným v mléce a rozpuštěném másle. Co budete potřebovat?

  • mleté telecí maso (může být i kombinace vepřového a telecího)
  • sůl, pepř
  • rohlíky namočené v mléce
  • vejce
  • rozpuštěné máslo
  • strouhanka na obalení

Celosvětový trhák kyjevský řízek

Chuť másla je důležitá i v kyjevském řízku. Ten se připravuje z kuřecího masa a plní se máslovo-bylinkovou nádivkou. Díky máslové nádivce s byinkami je řízek krásně šťavnatý a voňavý. A proč kyjevský? Recept na tuto lahůdku vznikl na počátku 20. století v kyjevském hotelu Continental.

Recept je jednoduchý a výsledek vás mile překvapí. Vystačíte si s pár základními ingrediencemi:

  • kuřecí prsa
  • máslová nádivka (změklé máslo vymíchané s česnekem a petrželí)
  • ingredience na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)

Jaký sýr patří do francouzského Cordon Bleu

Spojení masa, šunky a roztékajícího se sýra nemůže znamenat nic jiného než francouzský řízek zvaný cordon bleu (nikoli gordon blue). Tradičně se připravuje z telecího masa, které se plní:

  • šunkou
  • sýrem s modrou plísní

Plněný řízek se obalí v klasickém trojobalu a smaží na másle dozlatova. Existuje mnoho variant cordon bleu. Připravit si ho můžete také z kuřecího či vepřového masa a pokud neholdujete sýrům s modrou plísní, použijte ementál či goudu.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč