Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velký řízkový slovník aneb Jaké řízky znáte?

Řízek
ZDROJ: Polina Tankilevitch/Pexels
sdílet:

Řízek patří mezi oblíbené stálice české kuchyně. Žebříček popularity vedou řízek kuřecí a vepřový, ale vychutnat si ho můžete na spoustu dalších způsobů. Náš řízkový slovník vám napoví.

Kuřecí řízek

Nejčastěji připravovaným druhem řízku je kuřecí. Kuřecí maso je křehké, libové a má úspěch i u dětí. Řízky se připravují z kuřecích prsou, použít ale můžete i kuřecí stehenní, pokud máte obavy, že z prsou by byl řízek příliš suchý. Budete-li se však držet několika pravidel, i řízek z kuřecích prsou bude krásně šťavnatý:

  • Kuřecí prsa nožem rozdělte na tři stejně silné plátky – odkrojte spodní oddělující se část a zbytek prsou podélně rozřízněte na dva stejně silné proužky.
  • Plátky jen jemně naklepejte, příliš tenké plátky by se rychle vysušily.
  • Řízky zlehka osolte z obou stran, poté obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).
  • Do pánve dejte asi 1 až 1,5 cm oleje nebo sádla a nechte ho rozpálit.
  • Vložte řízky do rozpáleného tuku a smažte dozlatova.

Vepřový řízek

Další oblíbenou variantou řízku je ten z vepřového masa. Je šťavnatější než řízek kuřecí, za což vděčí tukovému krytí. Vepřové řízky se připravují z těchto částí:

  • Krkovice. Chcete-li opravdu šťavnatý řízek a nevadí vám prorostlé maso, zvolte krkovici.
  • Kotleta. Kotleta je jednou z nejkvalitnějších částí vepřového masa. Řízek z ní tak bude opravdovou pochoutkou.
  • Panenka. Vepřová panenka je ideální na přípravu mini řízečků. Maso z panenky je navíc velmi křehké, řízečky se v puse budou jen rozpadat.
  • Kýta. Jde o část masa, která je hodně libová, což může mít za následek, že řízek bude suchý. Je třeba s tím dopředu počítat a smažit ho jen krátce za vysoké teploty.

Telecí řízek

Telecí řízek neboli Wiener Schnitzel je proslulou variantou řízku především u našich rakouských sousedů. Málokdo ví, že vídeňský řízek nepochází z Vídně, ale z italského Milána. Tam se původně obaloval v parmazánu. Podobu, v jaké dnes vídeňský řízek známe, mu dal až vídeňský kuchař, který nahradil parmazán strouhankou.

  • Telecí řízek se připravuje z telecí kýty naklepané na tenko.
  • Smaží se na přepuštěném másle nebo sádle.
  • Řízek by se měl v pánvi hýbat a máslo by mělo pěnit, aby se na povrchu trojobalu vytvořily vlnky.

Holandský řízek

Úžasně šťavnatý a plný sýra? To je holandský řízek. Ačkoliv název řízku odkazuje do Nizozemí, takzvaný "holaňdák" má původ ryze český. Jde o řízek v trojobalu připravený z mletého masa s přidáním strouhaného polotvrdého sýru. Přízvisko holandský si vysloužil právě podle sýrů, které se do masa přidávají – goudy a eidamu.

Z čeho se holandský řízek připravuje? Potřebovat budete:

  • mletý bůček
  • gouda nebo tučnější eidam
  • petržel, vejce, sůl a pepř
  • ingredience na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)

Máslový řízek

Máte rádi jemnost másla? Pak by vám neměl uniknout řízek, kterému právě máslo dodává specifickou chuť. Připravuje se z mletého telecího masa a zjemňuje bílým pečivem namočeným v mléce a rozpuštěném másle. Co budete potřebovat?

  • mleté telecí maso (může být i kombinace vepřového a telecího)
  • sůl, pepř
  • rohlíky namočené v mléce
  • vejce
  • rozpuštěné máslo
  • strouhanka na obalení

Kyjevský řízek

Chuť másla si vychutnáte i v takzvaném kyjevském řízku připravovaném z kuřecího masa plněného máslovou nádivkou. A proč kyjevský? Recept na tuto jednoduchou lahůdku vznikl na počátku 20. století v kyjevském hotelu Continental.

Recept je jednoduchý a výsledek vás mile překvapí. Vystačíte si s pár základními ingrediencemi:

  • kuřecí prsa
  • máslová nádivka (změklé máslo vymíchané s česnekem a petrželí)
  • ingredience na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)

Díky máslové nádivce s byinkami bude řízek krásně šťavnatý a voňavý.

Cordon Bleu

Spojení masa, šunky a roztékajícího se sýra nemůže znamenat nic jiného než francouzský řízek zvaný cordon bleu. Tradičně se připravuje z telecího masa, které se plní:

  • šunkou
  • sýrem s modrou plísní

Naplněný řízek se obalí v klasickém trojobalu a smaží na másle dozlatova.

Existuje mnoho variant cordon bleu. Připravit si ho můžete také z kuřecího či vepřového masa a pokud neholdujete sýrům s modrou plísní, použijte ementál či goudu.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč