OBCHOD

Jak na kvásek aneb Tajemství dokonalého chleba

Vše, co byste měli vědět o kvásku.
12. 7. 2017 | Autor: redakce Apetitu

Mnoho lidí si jistě z dětství pamatuje babiččin pocitvý chleba, zabalený ve tkané utěrce. Chléb, který nádherně voněl, křupal, a jeho chuť byla naprosto dokonalá. Jenomže kam se tahle dobrota poděla?

Tajemství tkví v kvásku, který naše babičky používaly na prokypření těsta. A ten zažívá v poslední době velký comeback. Někdo by si mohl myslet, že kvásek jsou kvasnice, ale opak je pravdou. Rozdíl je nejen v tom, jak v těstě pracují, ale také v tom, jaký prospěch mají pro naše tělo.

Co je to kvásek?

I přesto, že kvásek se skládá jen z mouky a vody, je to pestrý a navíc také živý organismus. „Svojí aktivitou probublává těsto, rozkládá složité struktury na jednodušší, pro organismus lepší, stravitelnější a využitelnější zdroje, snižuje glykemický index, přirozeně konzervuje,“ vysvětluje autorka blogu Chuť od Naty a knihy Kváskovanie Naty Žúreková Štefková.

 

Pro koho je kváskování vhodné?

Pro všechny. Pro děti, dospělé, obzvlástě pak pro lidi trpící celiakií a diabetiky. Dokonce jej toleruje i mnoho histaminiků. Tedy pro každého bez výjimky, kdo chce podporovat své zdraví.

Kouzlo kvásku

Vypadá to naprosto dokonale, ovšem i tady je malý háček. Tím je dnešní doba, která je hodně uspěchaná. Kvásek ale potřebuje na svoji práci dostatek času, aby mohl vytvořit vše dobré, o čem bylo již řečeno.

„A to mnoho lidí odrazuje, protože mají pocit, že by přišli o mnoho času, který mohou využít úplně jinak. Jenže není třeba házet flintu do žita. Kvásek je samostatný, jen sem tam potřebuje naše usměrnění,“ říká blogerka.

Používáme jej tam, kde chceme, aby bylo těsto nadýchané, plné bublin, anebo když chceme, aby byl pokrm lépe stravitelnější. Vyrobit z něj můžeme nejen chleba, ale i koláče, palačinky, langoše, knedlíky, dorty, ale dokonce i polévku. Vyrobit lze i kvásek bezlepkový, ovšem jde o trochu jiný postup. 

Jak na kvásek podle Naty

Potřebovat budete skleničku s víčkem, fixu, 3-4 malé kousky jablka, nebo hroznového vína bez semínek, žitnou celozrnnou mouku, žitnou celozrnnou mouku chlebovou, vodu a polévkovou lžíci.

1. DEN (RÁNO): 15 gramů celozrnné žitné mouky smícháme ve skleněné nádobě s 30g vody a jablkem. Večer přidáme do skleničky dalších 15 gramů mouky a 30 gramů vody. Promícháme. Víčko volně položíme na vrch skleničky. Kvásek po celou dobu skladujeme v pokojové teplotě, bez přímého slunečního záření.

2. a 3. DEN: Uděláme to samé ráno a večer.

4. DEN: Ráno si do jiné nádoby odebereme asi 60 gramů moučné směsi bez jablka a přimícháme 30 gramů vody a 30 gramů chlebové mouky. Večer opět přidáme 30 gramů mouky a 30 gramů vody.

5. AŽ CCA 14. DEN: Krmíme (přidáváme mouku a vodu) už jen 1x denně, tedy stejně jako v den 4, než začně růst pravidelně.

Vždy po doplnění mouky a vody si fixou na sklenici poznačíme, v jaké výšce se kvásek nechází. Druhou čárkou naznačíme, kde se kvásek nachází před „krmením“. Rozdíly mezi „nakrmeným“ a „najedeným“ kváskem budou nejdříve rozdílné – chvilku větší, chvílku menší. Po chvíli se ale ustálí a budpu stejné. Tak poznáte, že je kvásek hotový, připravený na pečení.

Z mladého kvásku, který nám zůstane čtvrtý den se dají vyčarovat skvělé lívance, bábovka, palačinky, koláče, či foccacia.

Co s ním?

Kvásku bude opravdu hodně. Na pečení postačí 2-3 lžíce. Zbytek kvásku je možné usušit, nebo spotřebovat do sedmi dní, při uchovávání v lednici.

Recept z kvásku: Vosí hnízda

Suroviny:

90g špaldové hladké mouky

90g vody

1 polévkovou lžíci kvásku

- suroviny smícháme a necháme přikryté na lince rozkvasit asi 9-12 hodin.

Následně potřebujeme:

360g špaldové hladké mouky

110g mléka

1 žloutek

4 polévkové lžíce třtinového cukru

1 polévkovou lžíci medu

1 polévkovou lžíci citronové šťávy

10 polévkových lžic oleje

špetku soli

Na skořicovou náplň:

4 PL kokosového oleja

3 hřebíčky

2 polévkové lžíce mleté skořice

60g třitinového cukru

+ ghee a skořicový cukr na vysypání plechu

Postup:

K rozvašené mouce přidáme suroviny na těsto a vymícháme do hladkého, řidšího těsta. Překryjeme ho a necháme ho v pokojové teplotě odpočívat dvě hodiny.

Připravíme si náplň: Smíchíme olej s cukrem a skořici. Hřebíčky rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do směsi.

Prokvasené těsto rozválíme na pomoučené desce do tloušťky asi 1cm. Rovnoměrně potřeme skořicovou náplní. Takto připravené těsto srolujeme. Jedním přímým tahem krájíme smotané tsto na zhruba 1,5 – 2cm silná hnízda.

Plech vymažeme a posypeme skořicovým cukrem. Vosí hnízda dáme na plech, trochu dotvarujeme do kulata. Plech překryjeme fólií, aby hnízda neoschla a necháme hodinou odpočinou, aby zvětšily objem.

Pečeme v rozehřáté troubě prvínch 10 minut na 200 stupňů, potom zvýšíme teplotu na 230 stupňů a dopékáme ještě asi 10 až 15 minut.

Po upečení hnízda vyklopíme na linku spodem nahoru, aby skořicový spodek vychladnul a zůstal na hnízdech.

 

reklama

Přidat komentář