Vychutnejte si zjemněnou verzi prostého horalského jídla! Krkonošské kyselo se neobejde bez poctivého chlebového kvásku a poctivé porce hub. To naše jsme navíc doplnili o brambory, smažená vejce a lahodnou smetanu. Vznikla tak neodolatelná kombinace chutí.
Suroviny
Postup
Sušené houby namočte do vody, čerstvé nakrájejte. Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby (sušené přilijte i s nálevem).
Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť. V prvním případě je oloupejte, nakrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi 20 minut. V druhém případě je samostatně uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.
Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a přidejte do polévky ke konci varu.
Vmíchejte smetanu a dosolte.
Na zbytku másla na pánvi připravte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.
NĚCO NAVÍC
Protože bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by vynechali cibuli, smetanu i vejce – vy se rozhodněte podle chuti.
Recepty na kvásky
Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit 3 dny.
Se zelným lákem
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi 12 hodin.
Jablečný
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za 2,5 hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a „omlaďte“ přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oběd od babičky z Krkonoš(3 recepty )
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )
Komentáře
Do krkonošského kysela se smetana nedává.