Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krkonošské kyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 75
Do 50 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2418 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 223 g
Tuky 123 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnejte si zjemněnou verzi prostého horalského jídla! Krkonošské kyselo se neobejde bez poctivého chlebového kvásku a poctivé porce hub. To naše jsme navíc doplnili o brambory, smažená vejce a lahodnou smetanu. Vznikla tak neodolatelná kombinace chutí. 

Suroviny

kvásek 200 g
chlebový
sůl
nebo 100 g čerstvých
oloupaná, najemno
vejce 4 ks

Postup

1

Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem.

2

Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť.

  • V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut.
  • V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.
3

Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky.

4

Vmíchejte smetanu a dochuťte.

5

Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.

Tip: Protože bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by vynechali cibuli, smetanu i vejce – vy se rozhodněte podle chuti.

Recepty na kvásky 

Cibulový 

1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem 

Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný

Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a „omlaďte“ přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

24.06.2017 07:37

Do krkonošského kysela se smetana nedává.

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč