0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krkonošské kyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 64
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2418 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 223 g
Tuky 123 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnejte si zjemněnou verzi prostého horalského jídla! Klasické krkonošské kyselo jsme doplnili lahodnou smetanou. Vznikla tak neodolatelná kombinace chutí. 

Recepty na kvásky 

Cibulový 

1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem 

Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný

Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Suroviny

kvásek 200 g
chlebový
sůl
kmín
sušené houby 10 g
nebo 100 g čerstvých
brambory 500 g
máslo 50 g
cibule 1 ks
oloupaná, najemno
smetana ke šlehání 100 ml
vejce 4 ks

Postup

1

Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem.

2

Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť.

  • V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut.
  • V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.
3

Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky.

4

Vmíchejte smetanu a dochuťte.

5

Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.

Tip: Protože bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by vynechali cibuli, smetanu i vejce – vy se rozhodněte podle chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit