Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krkonošské kyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 81
Do 50 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2418 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 223 g
Tuky 123 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnejte si zjemněnou verzi prostého horalského jídla! Krkonošské kyselo se neobejde bez poctivého chlebového kvásku a poctivé porce hub. To naše jsme navíc doplnili o brambory, smažená vejce a lahodnou smetanu. Vznikla tak neodolatelná kombinace chutí. 

Suroviny

nebo 100 g čerstvých
kvásek 200 g
chlebový
sůl
oloupaná, najemno
vejce 4 ks

Postup

1

Sušené houby namočte do vody, čerstvé nakrájejte. Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby (sušené přilijte i s nálevem).

2

Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť. V prvním případě je oloupejte, nakrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi 20 minut. V druhém případě je samostatně uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.

3

Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a přidejte do polévky ke konci varu.

4

Vmíchejte smetanu a dosolte.

5

Na zbytku másla na pánvi připravte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.

NĚCO NAVÍC
Protože bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by vynechali cibuli, smetanu i vejce – vy se rozhodněte podle chuti.

Recepty na kvásky 

Cibulový 

1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit 3 dny.

Se zelným lákem 

Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi 12 hodin.

Jablečný

Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za 2,5 hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a „omlaďte“ přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

24.06.2017 07:37

Do krkonošského kysela se smetana nedává.

Apetit magazín