Kváskové knedlíky

Kváskové knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do hodiny na 2-3 šišky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2735 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 522 g
Tuky 25 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kváskové knedlíky nejsou moc nadýchané, ale v redakci i mimo ni si získaly mnoho příznivců. Skvělé jsou opečené s vejci.

Suroviny

120 g
žitný kvas
mouka pšeničná hrubá 600 g
voda 200 ml
neperlivá magnesia
vejce 1 ks
velké, lze nahradit 2 malými
mléko 125 ml
lze nahradit vodou
sůl
housky 1.5 ks
na kostičky

1 Do mísy ke kvásku přidejte 200 g hrubé mouky, 200 ml vlažné vody, pořádně zamíchejte a nechte v teple stát asi 1,5 hodiny.

2 Pak přidejte zbývající mouku, sůl, vejce a mléko nebo další vodu a těsto pořádněuhněťte – mělo by být hodně vláčné, a tedy poměrně řídké. Do těsta zabalte kostičky housky. Pak těsto přikryjte utěrkou a nechte asi 2–3 hodiny kynout.

3 Z těsta vytvarujte mokrýma rukama 2–3 šišky, nechte ještě 15-20 minut kynout a vařte je jako klasické houskové knedlíky ve velkém množství vroucí osolené vody – asi 25 minut.

NĚCO NAVÍC

  • Množství vody na vaření knedlíků, a tedy objem hrnců, rozhodně nepodceňujte. Nemáte-li dostatečně velký hrnec, raději vařte knedlíky postupně.
  • Uvařené knedlíky propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára.
  • Netrapte se tím, když vám nepůjdou tvarovat krásné úhledné šišky, těsto je prostě takové.

 

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit