Kváskové knedlíky nejsou moc nadýchané, ale v redakci i mimo ni si získaly mnoho příznivců. Skvělé jsou opečené s vejci.
Suroviny
120
g
žitný kvas
mouka pšeničná hrubá
600
g
voda
200
ml
neperlivá magnesia
vejce
1
ks
velké, lze nahradit 2 malými
mléko
125
ml
lze nahradit vodou
sůl
housky
1,5
ks
na kostičky
Postup
1
Do mísy ke kvásku přidejte 200 g hrubé mouky, 200 ml vlažné vody, pořádně zamíchejte a nechte v teple stát asi 1,5 hodiny.
2
Pak přidejte zbývající mouku, sůl, vejce a mléko nebo další vodu a těsto pořádněuhněťte – mělo by být hodně vláčné, a tedy poměrně řídké. Do těsta zabalte kostičky housky. Pak těsto přikryjte utěrkou a nechte asi 2–3 hodiny kynout
3
Z těsta vytvarujte mokrýma rukama 2–3 šišky, nechte ještě 15-20 minut kynout a vařte je jako klasické houskové knedlíky ve velkém množství vroucí osolené vody – asi 25 minut.
NĚCO NAVÍC
- Množství vody na vaření knedlíků, a tedy objem hrnců, rozhodně nepodceňujte. Nemáte-li dostatečně velký hrnec, raději vařte knedlíky postupně.
- Uvařené knedlíky propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára.
- Netrapte se tím, když vám nepůjdou tvarovat krásné úhledné šišky, těsto je prostě takové.