Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kváskové knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 44
Více než hodinu Velmi snadné na 2-3 šišky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2735 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 522 g
Tuky 25 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kváskové knedlíky nejsou moc nadýchané, ale v redakci i mimo ni si získaly mnoho příznivců. Skvělé jsou nejen jako příloha k omáčkám, ale také opečené s vejci.

Suroviny

žitný zákvas 120 g
mouka pšeničná hrubá 600 g
voda 200 ml
neperlivá magnesia
vejce 1 ks
velké, lze nahradit 2 malými
mléko 125 ml
lze nahradit vodou
sůl
housky 1,5 ks
na kostičky

Postup

1

Do mísy ke kvásku přidejte 200 g hrubé mouky, 200 ml vlažné vody, pořádně zamíchejte a nechte v teple stát asi 1,5 hodiny.

2

Pak přidejte zbývající mouku, sůl, vejce a mléko nebo další vodu a těsto pořádněuhněťte – mělo by být hodně vláčné, a tedy poměrně řídké. Do těsta zabalte kostičky housky. Pak těsto přikryjte utěrkou a nechte asi 2–3 hodiny kynout

3

Z těsta vytvarujte mokrýma rukama 2–3 šišky, nechte ještě 15–20 minut kynout a vařte je jako klasické houskové knedlíky ve velkém množství vroucí osolené vody – asi 25 minut.

NĚCO NAVÍC

  • Množství vody na vaření knedlíků, a tedy objem hrnců, rozhodně nepodceňujte. Nemáte-li dostatečně velký hrnec, raději vařte knedlíky postupně.
  • Uvařené knedlíky propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára.
  • Netrapte se tím, když vám nepůjdou tvarovat krásné úhledné šišky, těsto je prostě takové.

Video převzato z TopRecepty.cz

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Apetit magazín